Hufvudstadsbladet

Svenskfinl­and tar ton i Hagalund

Det finns en entusiasm och glädje över att få sjunga och ha konserter ihop. Speciellt när rösterna kommer från hela Svenskfinl­and som på sångfesten Pang i Hagalund.

- SONJA HELLMAN 029 080 1326, sonja.hellman@ksfmedia.fi

Hagalunds kulturcent­rum vimlar av folk, en del bär tröjor med texten: ”Pang sångfest, pensionärs­körsång som bäst”. Spetsar man öronen hör man att många nynnar för sig själv och här och där tar man ton så det hörs.

– Det är två år sedan senast. Det är alltid kiva att komma tillsamman­s och här är ganska många i dag. Över 500 stycken som sjunger ihop, säger Ernst Andersin från Grankulla.

– Det är jättebra stämning. Vi hoppas det blir lika trevligt som för två år sedan, säger Vuokko Kock.

– Programmet är mycket bra och på söndag är det ju urpremiär för Claes Andersons och Patrick Wingrens musikstyck­en. De är alldeles ypperliga, säger Boris Kock.

Han påpekar att det inte är bara pensionäre­r som deltar, bland annat Monica Groop är med.

Mer samarbete behövs

Svenska pensionärs­förbundets ordförande Ole Norrback tycker att det är bra att finlandssv­enskar träffas oftare från alla regioner.

– Vi vet egentligen ganska lite om varandra, få känner hela Svenskfinl­and. Alla gemensamma sammankoms­ter hjälper till att förstå varandra bättre. Det behövs mera samarbete för att vi ska leva ett bra liv, säger Norrback som tycker att många av oss bara lever i våra regioner.

– Jag brukar säga att de som har varit i Haddom och Hardom och på Paddvaland­et, Brunskär, Uttermossa eller Småbönders, de vet lite om Svenskfinl­and men det är inte så många som har varit det.

Men i dag finns det mycket att vara glad och stolt över.

– När man sjunger tillsamman­s blir det alldeles speciellt. Vi har dessutom två uruppföran­den, det är inte varje dag som uruppföran­den på finlandssv­enska för körer framförs. Det är en alldeles unik händelse. Det är vi stolta över. Så är vi glada att vi har svenska gäster här och stolta över att vi är fler än förra gången. De finlandssv­enska pensionäre­rna är en grupp som växer, de är nu 20 000, säger Norrback.

Lise-Maj Engelqvist och Christine Rosenback har kommit med Mixtakören från Närpes, en nybildad pensionärs­kör som startade 2015.

– Förra gången var vi inte med för vår kör är så ny. Vi har hållit på i ett och ett halvt år, säger Rosenback.

Båda ser fram emot söndagens konsert som blir en höjdpunkt.

– Det är jättevikti­gt att komma samman. Alla borde förstå hur trevligt det är och att man träffar människor, säger Rosenback.

Riko Eklundh är konferenci­er men sjunger också. Han var med på den första sångfesten.

– Då visste man inte om det blir en engångsför­eteelse, men det fanns en önskan att det ska ordnas en gång till. Jag visste inte att det skulle bli redan efter två år. Den här gången har vi en ganska fin blandning av riktiga klassiker, fin gammal finlandssv­ensk musik och nyskrivet.

 ?? FOTO: SONJA HELLMAN ?? KORT VäG. Majbritt Mäklin, Boris Kock, Vuokko Kock och Ernst Andersin kom från Grankulla till Hagalunds kulturcent­rum.
FOTO: SONJA HELLMAN KORT VäG. Majbritt Mäklin, Boris Kock, Vuokko Kock och Ernst Andersin kom från Grankulla till Hagalunds kulturcent­rum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland