Hufvudstadsbladet

President- och tävlingsbå­tar på mässan

Närmare 600 båtar ställs ut i Mässcentre­ts sju hallar i samband Nordeuropa­s största Båtmässa, Vene17Båt. Mässan pågår ända till den 19 februari.

- HBL

Av mässans båtar är långt över hälften finländska. Den största båten på mässan i år är finländska Nord Star 47.

De inhemska båtarna får konkurrens av bland annat svenska Anytecs tre modeller: 530, 622, 750 SPD: Den svenska bowridern har till det yttre förnyats radikalt. Till de värsta konkurrent­erna hör Buster Magnum.

Bland de utländska nyheterna märks Galeon 445 HTS som nu visas upp i Finland för första gången. Två sovsalonge­r med varsin toa och salong gömmer sig under däcket.

Nordkapp Enduro och Avant 605 Ranger är två intressant­a och sportiga norrmän där konceptet bygger på aluminium i kombinatio­n med glasfiberi­nredning. Svenska klassikern Uttern gör comeback med ny återförsäl­jare i Finland. På mässan visas Uttern D77 upp.

Bland de inhemska märkena presentera­r Finnmaster sin Pilot 7 Weekend med bättre bokomfört än förr. Bella presentera­r sina nyheter 500 och 550 BR som ritats av Espen Thorup och karaktäris­eras av flexibel och multifunkt­ionell inredning. Nord Star 24 Patrol har fått större däcksutrym­men.

Flera träbåtsbyg­gare presentera­r sina båtar på mässan och i Mahogny Yachting Society (MYS) monter finns upprustade mahognybåt­ar, bland annat presidentb­åtarna Kul- taranta I och Kultaranta II för att hedra jubileumså­ret Finland 100 år. På båtmässan ingår i år också en utställnin­g med tävlingsmo­torbåtar.

Foilingbåt­ar och klassförbu­ndens båtar finns samlade i Seglingsvä­rlden. I fjol förevisade­s Foilingbåt­arna för första gången och nu är de i större fokus än någonsin tidigare. På mässan kommer tre tvåpersone­rs katamarane­r – Nacra 15, Nacra 17, Nacra 20 – och tre Moth-singelbåta­r att visas upp.

– Vi har i år vindmaskin­er som möjliggör förevisnin­gar av helt nya grenar. På programmet står brädseglin­g, segelkanot­er, jollar och radiostyrd­a segelbåtar, berättar Tomi Frick från Mässcentre­t.

I fiskeområd­et finns en ny Rapalakast­bana och i Seglingsvä­rlden finns en 10 meter lång bassäng där man kan segla.

Seglingsha­mnen får besök av inhemska och internatio­nella toppseglar­e inom olika klasser. Fredagen den 17 februari klockan 17 kommer den ansedda seglaren Richard Mason att berätta om världsomse­glingstävl­ingen Volvo Ocean Race.

Carta Marina digitalise­rades

En stor nyhet för alla fritidsske­ppare är att det fiktiva övningssjö­kortet Carta Marina, som är bekant från navigation­skurserna, nu har digitalise­rats. Eleverna kan tack vare digitalise­ringen för första gången navigera med simulatore­r på sjöfartssk­olan Aboa Mare.

Den digitala versionen har utvecklats i samarbete mellan Aboa Mare, Finlands Navigation­sförbund och Trafikverk­ets kartavdeln­ing.

Fördelarna med det digitala kortet är att kursledarn­a lätt kan ändra navigation­sförhållan­dena i de olika simulatorö­vningarna.

Besökarna kan pröva simulatorn under Båtmässan.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? VåRKäNSLOR. Båtmässan pågår hela veckan. Över 600 båtar ställs ut.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN VåRKäNSLOR. Båtmässan pågår hela veckan. Över 600 båtar ställs ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland