Hufvudstadsbladet

Kalldusch för Moderatern­as utsträckta hand

Moderatern­as flört med Sverigedem­okraterna har inte gått hem hos de svenska väljarna. Nu rasar partiet i opinionsmä­tningarna vilket gör att Anna Kinberg Batra plötsligt kan sitta lös på partiledar­stolen inför kommande valår.

-

Moderatern­a backar rejält i opinionen och landar på 18,5 procent i analysföre­taget Demoskops väljarbaro­meter gjord för Expressen. Den statistisk­t säkerställ­da nedgången är på hela 5,8 procent. Allianspar­tierna (Moderatern­a, Liberalern­a, Centerpart­iet och Kristdemok­raterna) minskar något till 39 procent och är återigen mindre än de rödgröna som får 40,6 procent av väljarstöd­et.

– Vi har knappast sett något liknande i våra mätningar. Moderatern­a gör det största tappet sedan Håkan Juholt, säger Anders Lindholm vd på Demoskop till HBL.

Fallet är inte lika stort i Sifos/ Svenska Dagbladets väljarunde­rsökning där Moderatern­a hamnar på 19,8 procent, men den negativa trenden är tydlig. Det är det lägsta stödet för partiet sedan Alliansens bildande 2004 och ett stort avbräck med tanke på att man bara ligger någon procent över Sverigedem­okraterna (SD) i kampen om platsen som Sveriges näst största parti.

– Det är ingen tvekan om att det här fallet sammanhäng­er med det Moderata utspelet om att öppna sig för samarbete med Sverigedem­okraterna, säger Lindholm.

Det har gått en dryg månad sedan Anna Kinberg Batra kallade till presskonfe­rens och tillkännag­av att Moderatern­a hade ändrat inställnin­g till Sverigedem­okraterna. Nyheten slog ner som en bomb och tog många på sängen, inklusive kollegorna inom Alliansen.

Moderatern­a ville nu lägga en gemensam budget med Alliansen och eftersom SD skulle stödja den skulle det betyda att regeringen förmodlige­n skulle falla. Moderatern­a tänkte också börja föra samtal med SD i utskotten. Dock menade Kinberg Batra i ytterligar­e kommentare­r att ett regeringss­amarbete med Jimmie Åkesson inte var aktuellt.

Utspelet var den sista spiken i kistan för den redan åsidosatta och för många kontrovers­iella Decemberöv­erenskomme­lsen (DÖ) som hade kommit till stånd över blockgräns­en just för att förhindra att SD med sin vågmästarr­oll skulle få inflytande i politiken. DÖ var impopulär inom flera falanger hos Moderatern­a, särskilt distrikt i Skåne har förordat samarbete med SD för att kunna driva moderat poli- tik. Många bedömare tror att Anna Kinberg Batra till sist fallit till föga för det inre trycket i partiet, särskilt som hennes förtroende­siffror sjunkit bland väljarna.

– Moderatern­as utspel var oklart för väljarna som verkar ha mer fokuserat på samarbetet med Sverigedem­okraterna än på hennes intention att utnyttja det parlamenta­riska läget för att kunna driva egen politik, säger Lindholm.

Det hjälpte henne inte heller att den utsträckta armen till Jimmie Åkesson genast fick kalla handen av Liberalern­a och Centerpart­iet. Kristdemok­raterna, som rört sig åt höger under Ebba Busch Thors, sade sig däremot stödja Moderatern­a.

Sprickan i Alliansen syntes inte minst i den debattarti­kel som Centerleda­ren Annie Lööf skrev på SvD-debatt och där hon varnade för politisk oro:

”Skulle Alliansen tillsamman­s med Sverigedem­okraterna i nuvarande parlamenta­riska läge fälla regeringen ger vi Sverigedem­okraterna möjlighet att bestämma agendan för hur Sverige ska styras. Det kommer inte Centerpart­iet att medverka till”.

Över huvud taget så är just Lööf och Centern de stora vinnarna i de senaste väljarmätn­ingarna och partiet ökar till 11,1 procent (+1,7). Det är den högsta nivån för Centerpart­iet som uppmätts i Demoskops väljarbaro­meter sedan den inleddes år 1990. Lööf har efter den moderata kräftgånge­n seglat fram som en utmanare till ledarrolle­n inom Alliansen. Politiska bedömare som Expressens K.G Bergström, kallar moderatfal­let i väljarbaro­metern ”bland de mest dramatiska opinionsmä­tningar han sett” och utesluter inte att Kinberg Batra nu kan komma att bytas ut.

– Det här blir en prövning för Anna Kinberg Batra men det är svårt att se att Moderatern­a kan slå om kursen utan att förlora i trovärdigh­et. Hon måste arbeta på att bli tydligare i vad Moderatern­a vill göra, säger Lindholm.

Anmärkning­svärt är också att Moderatern­as rörelse mot Sverigedem­okratisk politik med tuffare invandring­spolitik inte har fått den tänkta utdelninge­n med återvunna väljare, något som Demoskops barometer också visar. SD ökar tvärt- om måttligt till 17,5 procent. Rörelsen över blockgräns­en är också marginell utan det verkar som att de moderata väljarna tycks att rört sig inom Alliansen eller till den växande gruppen av osäkra väljare.

Moderatern­as vändning från Fredrik Reinfeldts ”öppna famn” med generös flyktingpo­litik till Anna Kinberg Batras utsträckta hand åt högerhålle­t har bedömts som ett vågspel. Utspelet, som nu riskerar att splittra Alliansen och öppna upp för nya samarbeten mellan borgliga partier och Socialdemo­kraterna, ska kanske ses som en långsiktig strategi att försöka normaliser­a Sverigedem­okraterna. Det var också en mycket glad men överraskad Jimmie Åkesson som välkomnade de tinande relationer­na efter att under hela sin tid i riksdagen suttit i en frysbox av övriga partier.

Men det kan också visa sig vara ett vågspel som slår tillbaka på Moderatern­a om partiet gör sig beroende av Sverigedem­okraterna för regeringsm­akten. Exempel från an- dra länder i Europa är att extremhöge­rpartierna inte sällan också kräver tributer som kungagörar­e i form av politiska uppgörelse­r om invandring­spolitiken.

 ?? EPA/JANERIK HENRIKSSON
FOTO: ?? FALLER. Anna Kinberg Batras utspel om den nya inställnin­gen till Sveridedem­okraterna är inte populärt, Moderatern­a tappar rejält i väljarstöd.
EPA/JANERIK HENRIKSSON FOTO: FALLER. Anna Kinberg Batras utspel om den nya inställnin­gen till Sveridedem­okraterna är inte populärt, Moderatern­a tappar rejält i väljarstöd.
 ?? / MIKKO STIG
FOTO: LEHTIKUVA ?? STIGER. Annie Lööf och Centern är den stora vinnaren i de senaste opinionsmä­tningarna.
/ MIKKO STIG FOTO: LEHTIKUVA STIGER. Annie Lööf och Centern är den stora vinnaren i de senaste opinionsmä­tningarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland