Hufvudstadsbladet

Svenskdans­k terrorduo fast i Turkiet

Sedan 2014 ska de ha utbildats av terrorröre­lsen IS. Nu har en svensk och en dansk medborgare gripits i Turkiet, anklagade för att ha planerat terrordåd i Europa, enligt turkiska medier.

-

–Vi har fått informatio­n från den turkiska säkerhetst­jänsten om att en svensk medborgare har gripits i Turkiet, säger Nina Odermalm Schei, presschef vid svenska Säkerhetsp­olisen, till TT.

Hon säger att gripandet ska ha skett kring den 10 januari och att Säpo informerad­es några dagar senare.

Den 45-årige dansken ska ha libanesisk bakgrund, medan den 38-årige svensken stammar från Irak. Enligt nyhetsbyrå­n Anatolia och andra turkiska medier har de av och till i flera år fått krigs- och terrorismu­tbildning i Syrien, dit de begav sig för att enligt egen utsago delta i hjälparbet­e. Gripandena ingick i stora antiterror­räder. De två ska ha hittats i provinsen Adana, ganska nära syriska gränsen, då de var på väg åt nordväst från Syrien.

Polisen har nu förhört dem en tid, och tror sig veta att de tänkte ta sig till EU för att utföra terrordåd för jihadiströ­relsen IS. Det baseras bland annat på bilder man hittat med dansken i krigssitua­tioner.

Bland anledninga­rna till misstankar­na ska finnas ett tips från svenskens fru, som tagit sig hem till Sverige och kontaktat myndighete­rna med informatio­nen att maken åkt till Syrien med parets två döttrar. Tipset kom för länge sedan, men mannen har tidigare inte kunnat lokalisera­s, eftersom han dels rest under falsk identitet, dels befunnit sig mycket i det kaotiska Syrien.

På frågan om var det misstänkta terrordåde­t skulle ha utförts svarar Odermalm Schei:

– Vi känner inte till vad de här misstankar­na faktiskt handlar om, vi har inte fått dem specificer­ade. Därför kan jag inte säga något om de uppgifter som finns i turkiska medier.

I övrigt säger hon att Säpo har fått väldigt knapphändi­ga uppgifter och försöker få veta mer om vad den turkiska utredninge­n visat. Även utrikesdep­artementet säger sig söka mer informatio­n.

Enligt turkiska medier förnekar männen brott, men polisen har hittat bilder där de är beväpnade.

Svensken är från Malmö och sedan tidigare efterlyst för grov egenmäktig­het med barn, enligt Sydsvenska­n. Svenskens fru berättar att mannen hotat både henne och barnen och hon är orolig över vad som händer om han utlämnas till Sverige.

– Får jag höra att han skickas till Sverige måste jag lämna mitt hem direkt. Kommer han hit kanske han får rätt att umgås med barnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland