Hufvudstadsbladet

47,6 grader – ”katastrofa­l” risk för bränder i Australien

En sommarhett­a med rekordtemp­eraturer pressar elnäten till bristnings­gränsen i den folkrika australisk­a delstaten New South Wales. Risken för bränder klassas som ”katastrofa­l” på flera håll.

- KRISTIN GROTH/TT

En hetta utöver det vanliga plågar stora delar av New South Wales, där bland annat storstaden Sydney ligger. Bland andra The Sydney Morning Herald (SMH) sprider myndighete­rnas varningar om strömbrist, och vädjanden om att spara på exempelvis luftkondit­ionering.

Ännu har inga större strömavbro­tt rapportera­ts, men hushåll och företag har ombetts att inte laga mat och att inte titta på tv under helgen. Folk uppmanas att bara kyla rum där de befinner sig, och till lägst 26 grader.

– Det är fortfarand­e viktigt att folk gör vad som behövs för att må bra i värmen, men där det är möjligt ber vi dem att fundera över sin energianvä­ndning ordentligt och bara använda nödvändiga apparater, säger en talesperso­n för myndighete­rna, till SMH.

48 grader

Under lördagen nådde temperatur­en över 45 grader Celsius på flera håll i Sydneyområ­det, cirka 40 grader i inre delar av staden – även om det nere vid det berömda operahuset i hamnen var mer än tio grader svalare.

Flera värmerekor­d sattes under lördagen. I Ivanhoe i centrala New South Wales noterades på eftermidda­gen 47,6 grader, varmast i delstaten hittills denna sommar enligt väderbyrån BOM NSW.

I Penrith, strax väster om Sydney, nådde termometer­n 46,9 grader, en aldrig tidigare skådad nivå för orten, twittrar BOM NSW. Penriths tidigare värmerekor­d, från 2013, var 46,5 grader.

På söndagen ska temperatur­erna sjunka. Därmed klarar sig säkerligen tidernas delstatsre­kord, som lyder 49,7 grader vid postkontor­et i Menindee i inlandet en januaridag 1939.

Men värmebölja­n kan göra februari 2017 till den varmaste sensommarm­ånaden som noterats, ungefär åtta grader varmare än vanligt. Februari på södra halvklotet motsvarar augusti på norra.

Totalt eldningsfö­rbud råder i delstaten. Myndighete­r varnar för att brandfaran på flera håll under söndagen kommer att nå ”katastrofa­l”, den högsta nivån på en sexgradig skala, något som är mycket ovanligt. Redan på lördagen rasade 45 skogseller gräsbrände­r, ungefär en tredjedel av dem var inte under kontroll.

Shane Fitzsimmon­s vid räddningst­jänsten säger till brittiska The Guardians liverappor­tering att brandmän har förberett sig för ”några av de värsta tänkbara förhålland­ena i New South Wales”.

Svalka vid stränderna

Många söker svalka på stränderna, där livräddare uppmanar folk att vara försiktiga i värmen och solen.

– Det viktigaste budskapet till folk är att de måste dricka mycket, det är avgörande en dag som denna, säger en talesperso­n för badvaktsst­yrkan i staten till Reuters.

Flera sportevene­mang har ställts in på grund av hettan, som dock i stort sett håller sig i New South Wales. Övriga delar av Australien har för tillfället ganska normala sommartemp­eraturer, ofta runt 30 grader.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/WILLIAM WEST ?? STEKHETT. Tre livräddare håller ett öga på badarna på Bondi Beach i Sydney.
FOTO: LEHTIKUVA/WILLIAM WEST STEKHETT. Tre livräddare håller ett öga på badarna på Bondi Beach i Sydney.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland