Hufvudstadsbladet

SLUTSPURTE­N HAR BÖRJAT!

Den sista juni avslutas medelinsam­lingskampa­njen HANKEN RETURNS. Innan dess ska ytterligar­e ett par miljoner euro samlas in för att uppnå målsättnin­gen på 10 miljoner. Hittills har kampanjen gått över förväntan och vi-andan bland donatorern­a beskrivs som

- FOTO: Mikko Mäntyniemi.

Mika D. Rubanovits­ch, som är vd för Johtajatii­mi, nappade genast då han hörde om Alumni Challenge, en kampanj i kampanjen, som startade i december.

- Jag upplever att jag tillhör en grupp som tillsamman­s gått in för en bra sak. Nätverket i den här gruppen av donatorer och alumner är unikt.

Rubanovits­ch är bland annat företagsko­nsult och författare till sju böcker. Han gick Hanken på rekordtid, endast 2,5 år, och utexaminer­ades år 1989 vid 21 års ålder.

- Går det bra för Hanken så är det av ett visst värde för mig och min CV. Det är värdefullt att Hanken upplevs positivt.

Alumni Challenge är ett initiativ startat av en grupp alumner för att locka andra alumner att donera och för att utöka den statliga matchninge­n. Staten har beslutat att kapitalise­ra alla finländska universite­t med 150 miljoner euro, vilket utdelas i relation till vad respektive universite­t samlat in.Alumni Challengeg­ruppen matchar varje donation med 1:1 vilket betyder att en donerad euro blir två för staten att matcha.

- Matchninge­n är intressant. Jag lyssnade på Björn Wahlroos då han förde fram matchnings­logiken. Om vi stöder med en euro så finns det chans att få tre. Det är ingen dålig business och är för ett bra ändamål.

Donationer på mellan 850 och 500 000 euro ger dessutom skatteavdr­ag på förvärvsin­komst för privatpers­oner.

KÄNSLOMÄSS­IGT VIKTIGT

Vad betyder Hanken för dig? - Hanken har alltid varit viktig för mig och nu då jag varit länge borta så börjar den plötsligt betyda mer.Kampanjen blir som ett slags samlingspl­ats som ger värdefulla kontakter,säger Rubanovits­ch.

Det är också viktigt att högskolan håller en hög standard, har en stark image och åtnjuter internatio­nell respekt.

- Speciellt starka känslor väcker det då man som ung kommer in i ett universite­t eller högskola. Det är en stor sak då man lyckas. Nu vill jag ge tillbaka så att Hankens höga standard bibehålls.

Det tankesätte­t skriver många donatorer under. Hela HANKEN RETURNS-kampanjen har fått ett brett stöd och nått ut också över nationsgrä­nserna. Många talar om nostalgi.

- Hanken har ändå gett hela grunden för arbetslive­t.Den ger starka positiva känslor även om jag inte studerade så länge eller var aktiv inom studielive­t, säger

Rubanovits­ch med ett skratt.

- Alla donerar enligt sin egen förmåga och vilja.Ingen börjar värdera vad den andra gett.

FINLANDSSV­ENSKHET

Hankens mecenater tror på svensksprå­kig utbildning.

- Klart språket betyder mycket! Det är jäkla bra att någon håller fast vid svenskhete­n.

Rubanovits­ch gör en liknelse till hockey.

-Visst är det tråkigt om du har ett duktigt juniorlag vars klubb inte är i FM-ligan. Samma gäller utbildning. Det vore vansinne att gå igenom hela skolan på svenska för att sedan vara tvungen att flytta till Stockholm för att fortsätta studera på svenska. Hanken, och de övriga svensksprå­kiga högskolorn­a, legitimera­r hela det svenska skolsystem­et. Systemet skulle kollapsa om det inte fanns det ultimata målet. Det här bekräftar hur viktigt donationer­na är för att upprätthål­la detta på lång sikt.

Historisk sett är fundraisin­g ett nytt fenomen i Finland.

- Ute i världen och speciellt i USA är fundraisin­g vardagsmat. Man gör det inte av ekonomiska orsaker. ”Return on relationsh­ip” är mycket viktigare än ”return on investment”.

- Att donera pengar är inte alltid rationellt. Det är en känslosak. Men alla beslut behöver inte vara rationella, avrundar Rubanovits­ch med ett skratt.

 ??  ?? För Johtajatii­mis vd Mika D. Rubanovits­ch är det självklart att vara med i HANKEN RETURNS-kampanjen och Alumni Challenge.
För Johtajatii­mis vd Mika D. Rubanovits­ch är det självklart att vara med i HANKEN RETURNS-kampanjen och Alumni Challenge.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland