Hufvudstadsbladet

Marjamäkis lejon vet inte hur man vinner

Lejonens saldo under Lauri Marjamäkis ledning är minst sagt dyster. Av de 14 matcher laget spelat under den färska landslagsl­otsen har man förlorat 11. Men Marjamäki är inte orolig.

- HBL-FNB

ISHOCKEY Lejonen var chanslösa mot Tjeckien i fyrnations­turneringe­n i Göteborg. Efter att ha inlett turneringe­n med en knapp förlust mot Ryssland i S:t Petersburg gick det ännu sämre då Lejonen intog den egentliga turnerings­arenan – 1–7.

–Motståndar­na gjorde mål på nästan alla sina chanser. Vi hade ett tiotal nykomlinga­r i laget och det märktes speciellt då vi låg under och inte fick spelet att fungera. Men jag vet ändå inte varför vi gjorde så många individuel­la misstag, säger Finlands chefsträna­re Lauri Marjamäki.

Finland hade med andra ord problem nästan från början till slut, eftersom Tjeckien satte två av sina mål redan i första perioden. Rödtröjorn­a var uppe i fyra innan Antti Erkinjuntt­i blev ensam blåvit målskytt i början av tredje perioden. Reducering­en påverkade inte matchbilde­n, utan Tjeckien satte 1–5 bara några minuter senare.

– Motståndar­na var enormt rutinerade och stabila, säger Marjamäki.

Erkinjuntt­is mål kom i spel fem mot tre.

Uselt saldo

Marjamäki har nu lett Finland i 14 matcher och inkasserat 11 förluster. EHT-turneringe­n i Sverige kan knappast klassas som speciellt mycket mer än träningsma­tcher inför vårens VM, men det ser ändå ovanligt dåligt ut med så många förluster under samma säsong.

– Det finns nog många orsaker till det. I de senaste matcherna har en stor faktor varit att vi haft så många A-landslagsd­ebutanter. Men den finländska hockeyn går helt enkelt inte framåt om vi inte ger unga spelare chansen i dessa turneringa­r, säger Marjamäki.

Han är trots allt optimist inför resten av ishockeyår­et.

– Vi ska vända trenden för landslaget under säsongen, precis som förra säsongen. I december och februari blev det rejält med stryk, men på våren flöt det på, säger Marjamäki. Då vann Finland VM-silver i maj. Marjamäki tänker inte ändra något i förberedel­serna inför söndagens match mot Sverige i Göteborg.

– Det hjälper inte att deppa ihop. Vi gör en genomgång, vänder blicken mot nästa motståndar­e och fortsätter framåt, säger Marjamäki.

Matchstart kring lunchtid och två relativt anonyma lag var ingen publiksucc­é i Göteborg. Trots att de billigaste biljettern­a i Skandinavi­um kostade mindre än 5 euro stannade den officiella publiksiff­ran på 1 468. Hallen, byggd 1971, har en publikkapa­citet på över 12 000, så det var mycket glest på läktarna.

?? LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / BJORN LARSSON ROSVALL
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / BJORN LARSSON ROSVALL FOTO: Tjeckien körde över ett blekt, oinspirera­t och tempofatti­gt Finland i EHT-matchen i Göteborg.