Hufvudstadsbladet

På känsliga tassar

Precis som safarituri­sterna föredrar de indiska tigrarna att ta sig fram på stigar och vägar, eftersom deras tassar är ömtåliga. Landets tigerstam har ökat till omkring 2 500 djur, 70 procent av den totala tigerpopul­ationen i världen, tack vare nolltolera

- TEXT & FOTO: JENNIFER SNÅRBACKA feature@ksfmedia.fi

När planet sänker sig ner mot Kroatien är det första man ser röda tegeltak och ljusblått hav. Det är förmiddag i Kroatien och klockan är en timme mindre än vad den är i Finland.

– Dobar dan, hälsar busschauff­ören glatt på kroatiska. Han kör bus sen in till Split och underhålle­r resenärern­a med kroatisk radio på hög volym hela vägen fram.

Staden verkar till en början ganska liten, men den är faktiskt den näst största staden i Kroatien. Den historiska stadskärna­n består av det 1 700 år gamla Diocletian­ska palat set. Det romerska palatset är med på Unescos lista av världsarv och byggdes upp av den romerska kejsaren Diocletian­us på 200talet. Palatset består av stora torg, vacker arkitektur och tusentals smala gränder att gå vilse i. De skinande marmorgato­rna och stendetalj­erna på byggnadern­a har åldrats med värdighet.

Vardagen blandas med turismen

En morgon i Split börjar som på många andra ställen med frukost. I Split innebär det ofta ett smördegsbr­öd fyllt med ost eller skinka. Det kallas ”burek”, förklarar bagaren på kroatiska och pekar på brödet. Efter frukosten är det dags att vandra till grönsaksma­rknaden Pazar som ligger lite utanför palatset och där det är full kommers. Grönsaker, blommor, frukter och solhattar om vartannat på det lilla torget.

Tvätt hänger på tork mellan fönstren och vittnar om en helt vanlig vardag. Den gamla stadskärna­n känns avslappnad. Palatsets gator och gränder är helt bilfria vilket påminner vagt om Venedig. Split är inte en stad som töms när turistsäso­ngen tar slut och även om många restaurang­er livnär sig huvudsakli­gen på turismen håller ändå en stor del öppet året runt.

Inte bara sol och bad

Ett besök i Split är inte komplett utan att besöka Sankt Domnius katedral och klocktorne­t. Från klocktorne­t i hjärtat av palatset ges en otrolig vy över staden och havet. En vandring upp till parken Marjan Hill tar inte lång tid och där beundrar många utsikten över Adriatiska havet i en grönare miljö.

Split är inte bara en stad för sol och bad, också hamnen och palatset är i fokus. Här finns inga kilometer

långa sandstränd­er – här är det små klapperste­nsstränder eller klipporna som gäller.

När hettan blir för påtaglig vallfärdar folket till klipporna och stränderna norr om Marjan Hill. Där är vattnet djupare och vågorna större men man måste inte hoppa i – det finns trappor. På klipporna finns det dessutom rum att sola till skillnad från de väldigt folkfyllda stränderna.

Havet, olivoljan och vinet

När magen börjar kurra är det dags att söka sig mot staden igen för middag. Det är ingen hemlighet att fisk

SPLIT På AVSTåND. Här syns strandprom­enaden med palmerna och klocktorne­t. och skaldjur är Splits specialite­t. Här äter många fisk alla dagar i veckan. En servitör på en mysig restaurang inne i palatset avslöjar ett lokalt ordspråk:

– En fisk simmar tre gånger – en gång i havet, en gång i olivolja och en gång i vin.

En fisk simmar tre gånger – en gång i havet, en gång i olivolja och en gång i vin.

Lokalt ordspråk

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MORGONSTUN­D. Morgonespr­esson avnjuts bäst inne i palatset.
MORGONSTUN­D. Morgonespr­esson avnjuts bäst inne i palatset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland