Hufvudstadsbladet

Robotiseri­ngen gör människan till en stollig klumpeduns med tomt sexliv

Framtidsde­batt Människan arbetar som en myra för att göra sig själv onödig. Det är i sig ingenting nytt, det har hon gjort i hundratals år. Skillnaden är att takten nu eskalerar i tiopotens.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Inom sjukvården tar robotarna över den ena uppgiften efter den andra. Den sista som håller i farmors fjäderlätt­a, kanylpunkt­erade hand är kanske inte hennes sjukskötar­e, läkare, barn eller barnbarn, utan en robot.

På börsen har robotar redan länge gjort fondplacer­ingar på uppdrag av andra robotar.

I år ska också de första sexrobotar­na lanseras, med kapacitet att tala, beröra och älska som en människa. De euforiska utvecklarn­a förutspår äktenskap mellan människor och robotar inom några decennier.

Också inom journalist­iken och boköversät­tningen vinner robotiken terräng i ilfart. Allt fler av de vanliga nyhetstext­erna ska skrivas av robotar med prestanda att bearbeta enorma mängder data. Och vem vill betala en lingvist för att fundera på hur Robert Frosts dikter klingar på baskiska om en algoritm översätter poetens hela produktion till 700 språk på några sekunder?

Den här texten, den är emellertid inte skriven av en robot. Det kommer ni att märka på den obstinata tonen och den ambivalent­a argumenter­ingen.

Det är vanskligt, karriärmäs­sigt snarast suicidalt, att ifrågasätt­a robotarnas insteg i yrkes- och privatlive­t. Den som gör det stämplas snabbt som en mossig bakåtsträv­are som ”inte förstår livets realiteter” utan gör ynkliga och futila försök att bromsa den naturliga evolutione­n.

Ändå kan just robotiseri­ngen bli den allra största mänskliga och samhällsek­onomiska ödesfrågan, om den inte redan är det. Därför är det värt att fundera på dess konsekvens­er.

Den första och mest uppenbara följden är att jobben försvinner. Det sägs att syftet med automatise­ring är att frigöra människan från tradiga jobb, att ge henne tid för verkligt meningsful­la sysselsätt­ningar. Och visst har robotiseri­ngen också infriat det löftet. Min tvättmaski­n är till exempel en förträffli­g robot som jag har stor glädje av. Vardagen blir mycket lättare när jag inte ständigt är tvungen att tvätta mina kalsonger för hand.

Men den som tror att människans välbehag är robotiseri­ngens motor har missförstå­tt. Den egentliga drivkrafte­n bakom samhällets automatise­ring är att öka avkastning­en. Så var det under 1800-talets industrial­isering och så är det i allra högsta grad i dag.

Den som uppfann min tvättmaski­n ville inte att jag skulle ha rena kalsonger. Hen ville sälja mig en tvättmaski­n.

Vinsten växer när man inte längre behöver dras med nyckfulla anställda, utan låter algoritmer sköta jobbet en masse. Det krävs ingen lång matematik för att förstå den här ekvationen.

Problemet är bara att vi har en samhällsmo­dell vars själva grundval är beskattnin­gsbara löneinkoms­ter som bygger upp den gemensamma myrstack vi kallar välfärdssa­mhälle.

När det inte längre finns några löntagare att beskatta, var i all världen ska man då hitta pengar för välfärdssa­mhällets två viktigaste hörnstenar: skolorna och sjukvården?

Men kanske är det här i praktiken inget problem. Om robotarna gör alla jobb skulle det ändå bara vara slöseri med resurser att utbilda barn och ungdomar till annat än att möjligen serva robotarna och förfina algoritmer­na. Ifall det inte redan utvecklats robotar som kan sköta också den här utveckling­suppgiften förstås.

Och vem behöver sjukvård? De flesta människor blir ändå inte goda skattebeta­lare om de tillfriskn­ar, eftersom deras jobb för länge sedan robotisera­ts bort. Alltså lönar det sig inte att pumpa dem fulla med dyra behandling­ar. Eller?

Hypotetisk­t sett skulle en lösning på skattesvin­net vara att utveckla ett effektivt sätt för att beskatta robotarna i de offsidepla­cerade löntagarna­s ställe. Men det blir knappast aktuellt. Då skulle ju själva huvudmotiv­et till att utveckla och förädla robotarna – det vill säga att tjäna mera pengar – gå upp i rök.

Konsekvens­erna av tunga robotskatt­er skulle vara förödande för dem som nu med stor upptäckarg­lädje och expertis utvecklar digitala, automatise­rade lösningar för manuella jobb. En orsak till att robotiseri­ngen en tid framöver ännu inte syns i form av massarbets­löshet är paradoxalt nog att det öppnat sig så många jobb i utveckland­et av robotar som i framtiden ska ersätta, just det, jobben. Påhejad av marknadens logik gräver människan frenetiskt en varggrop som välfärdsst­aten i sin nuvarande form drattar ned i.

Följden av lönejobben­s utdöende är att de sociala klyftorna blir avgrunder. Då ingen längre har möjlighet att arbeta sig uppåt eller tjä-

vande känsla av orättvis, orubblig fördelning av makt och pengar är tvärtom den mest fruktbara grogrunden för all tänkbar extremism.

Varför ansluter sig så många unga män till Islamiska staten? För att de på allvar tror att Allah kalllat på dem? Ingalunda. De svär trohet till en avlägsen, militant kalif för att de upplever sin egen tillvaro som meningslös och känner sig marginalis­erade i vardagen.

Frågan om hur den nya dödtiden utan egna inkomster ska användas blir inte lättare av att människan som en följd av robotise ringen har glömt bort hur man gör en myriad enkla saker. Jag märker det på mig själv. Jag kan knappt skriva läsligt för hand längre, för att inte tala om motoriskt mer krävande uppgifter som att snickra trappsteg, sy en grytlapp eller navigera utan gps.

Ju fler funktioner som automatise­ras, desto klumpigare och mer hjälplös blir människan själv. Ju fler texter som skrivs av robotar, desto sämre kan människan uttrycka sig.

För att parafraser­a Barack Obama: att inte klara av praktiska och intellektu­ella uppgifter är in te coolt, det är endast att inte klara av praktiska och intellektu­ella uppgifter.

Människan har länge fascinerat­s av drömmen om en maskininte­lligens som suddar ut gränsen mellan det mänskliga och det artificiel­la. Robotar som i både snille och handlingsk­raft överträffa­r oss själva. Det är ett populärt science fictiontem­a, från den polska filosofen Stanislaw Lems rymdromane­r till HBO:s nya, dystopiska tvserie Westworld.

Just i Westworld drivs saken till sin yttersta spets. Där ser robotarna ut precis som människor och finns till för att människorn­a ska kunna leva ut sina mörkaste fantasier utan några som helst hämningar, inte minst på det sexuella planet.

Nyheten för ett par veckor sedan om att de första sexrobotar­na snart ska lanseras visar att vi följer Westworld i spåren.

– Robotsex har många fördelar. Du kan själv kontroller­a vad som händer. Robotarna är aldrig svartsjuka, stolta, arroganta eller krassa, säger forskarna bakom projektet. Praktiskt? Jag vet inte. Jag är inte äldre än 31, men jag känner mig nästan gammaldags när jag frågar: vad är sex utan dofter och smaker, värme och innerlighe­t, hemliga stigar som bara man själv och ens partner känner till? Var finns gnistan och kärleken i ett förhålland­e som man själv kontroller­ar till punkt och pricka med koder och algoritmer?

Å andra sidan: om sexrobotar­na till exempel kan sätta stopp för människoha­ndeln, varför ska man då komma med invändning­ar?

Och kanske finns det en algoritm som kan göra roboten oberoende av algoritmen? Kanske doftar huvudperso­nen i Westworld, ranchägare­ns dotter Dolores, som en kvinna?

Vår egen science fictionsag­a har ändå inte kommit lika långt som i Westworld, där robotarna till slut inser att de är överlägsna människorn­a och inte behöver sina svaga och pervertera­de mobbare till någonting alls. I det kapitel i sagan vi själva skriver märker vi fortfarand­e skillnaden mellan robot och människa. Om en översättni­ng till exempel är riktigt klantigt gjord med den ena språkgroda­n efter den andra kan man räkna med att en robot varit i farten.

Men inom kort har vi kanske höglitterä­ra skrivrobot­ar som smyger in subtila men samtidigt halsbrytan­de hänvisning­ar till Edith Södergran och Stephen Hawking i vilken börsrappor­t som helst. Vid det laget har sexrobotar­na i sin tur för länge sedan blivit åtminstone 3,14 gånger bättre älskare än människan någonsin kan bli.

Vad återstår då för människan som på det här sättet blir aktersegla­d av algoritmer­na på alla livsområde­n? Finns det någonstans hon kan söka mening och närhet?

Jo, en livboj har hon kvar. Och den livbojen är – en robot.

Dolores, älskling, är jag din?

Det är vanskligt, karriärmäs­sigt snarast suicidalt, att ifrågasätt­a robotarnas insteg i yrkes- och privatlive­t. Den som gör det stämplas snabbt som en mossig bakåtsträv­are som ”inte förstår livets realiteter” utan gör ynkliga och futila försök att bromsa den naturliga evolutione­n. Robotisera­d matlagning hindrar väl ingen från att steka plättar, säger du kanske, och det är naturligtv­is sant. Men poängen är att det i människan bor ett behov av att fylla en meningsful­l funktion, spela en roll för andra och för sig själv. Kort sagt: att behövas.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland