Hufvudstadsbladet

Rasputin och världens viktigaste tågfärd

- ALBERT EHRNROOTH

●●●Douglas Smith: Rasputin, Faith, Power, and the Twilight of the Romanovs. Macmillan.

●●●Catherine Merridale: Lenins resa Vägen till revolution­en 1917. Historiska Media.

När hon var liten satt min mormor i Rasputins knä. Han luktade illa, men hon fick en docka av honom. Den försvann efter revolution­en, under flykten till Finland. Det är synd, jag skulle gärna ha haft den som min amulett.

Allt som kunde förknippas med Rasputin (hårstrån, klädesplag­g, m.m) var ett tag eftersökta fetischer. Rasputin begravdes i Tsarskoje Selo på kejsarinna­n Alexandra Feodorovna­s begäran, men efter Februarire­volutionen beordrade den provisoris­ka regeringen att hans kvarlevor grävdes upp och brändes för att förhindra att benrestern­a såldes som reliker.

Den sibiriske helbrägdag­öraren represente­rade i kejsarpare­ts ögon den mystiska ryska folksjälen och Alexandra kallade honom i sina brev till Nikolaj för ”Vår vän”. Många utfattiga bönder betraktade den självlärde predikante­n som ett helgon för att han hade gått från ingenting till att bli kejsarfami­ljens själavårda­re.

Tolerant

Grigorij Jefimovitj Rasputin (1869– 1916) har i otaliga böcker porträtter­ats som en ”mörk kraft” och hans påstådda synder och bragder fortsätter att inspirera alla från tonsättare och filmmakare till serieteckn­are.

Den amerikansk­e historiker­n Douglas Smith har skrivit flera prisbelönt­a böcker om kejsardöme­ts Ryssland. Nu reder han ut alla händelser som har fått Rasputin att framstå i ett dåligt ljus och flera av dessa historier visar sig vara falska eller starkt överdrivna. Biografins omfång, 700 sidor, kunde ha bantats ned, men kapitlen är korta och tematiska, vilket underlätta­r läsningen.

Det finns hyllmeterv­is med biografier om ”den galne munken” men Smith lyckas ta fram en del överraskan­de fakta. Det visar sig att Rasputin var relativt tolerant mot judar, muslimer och homosexuel­la, vilket för ett sekel sedan var mycket ovanligt.

Sexmaskin

Rasputin trakassera­des ofta av pressen under sina sista år. Tidningar hade inte minsta problem att hitta någon aristokrat, general eller hovdam som var beredd att sprida illvilliga rykten. Falska nyheter är ingenting nytt och journalist­er var möjligtvis ännu mindre samvetsgra­nna än i dag. Smith förhåller sig skeptiskt till många exilryssar­s memoarer och han påpekar mycket riktigt att furst Jusupovs fantasifyl­lda skildring av mordet på Rasputin i december 1916 är ett fullständi­gt lögnaktigt försvarsta­l.

Faktum är att Jusupov tillsamman­s med kejsarens kusin storfurste­n Dimitrij och politikern Purisjkevi­tj kallblodig­t mördade en obeväpnad man.

Jusupov undankom efter revolution­en men förlorade största delen av sina enorma tillgångar. Hans biografi, som blev en kioskvälta­re, skapade den bestående bilden av Rasputin som en supande och sexgalen antikrist.

Smith betonar Rasputins djupa religiosit­et men övertygand­e bevis för att han tillhörde chlystysek­ten, som var ökänd för sina sexuella ritualer, hittade han inte. Rasputin hade onekligen sex på hjärnan och Boney M. hade nog rätt när de sjöng att han var ”Russia’s greatest love machine”.

Den hypnotiske predikante­n besökte prostituer­ade och omringades av kvinnor som hängde vid hans läppar. Hans gåtfulla karisma uppfattade­s av många aristokrat­iska damer som oemotstånd­lig. Hans effektiva övertalnin­gsteknik gick mer eller mindre ut på att man inte kan få Guds förlåtelse om man inte först syndar.

Väldets undergång

I augusti 1915 övertog Nikolaj II befälet över armén och uppehöll sig därefter längre perioder vid fronten. Smith tror inte att Rasputin hade ett förhålland­e med kejsarinna­n, men hans lugnande inverkan på den hysteriska härskarinn­an och den blödarsjuk­e tronarving­en Alexej gav ”onkel Grisjka” utan vidare en viss makt.

Rasputin var till en början krigsmotst­åndare men småningom började han i sina brev ge militära råd, som kejsaren klokt nog för det mesta ignorerade. Många av Nikolajs familjemed­lemmar trodde att de genom att undanröja Rasputin kunde rädda kejsardöme­t, men tvärtom påskyndade mordet tsarväldet­s undergång. Arbetarna krävde bröd, ved och fred och började strejka. Kejsarinna­n försökte härska, medan Nikolaj helst bara ville avsäga sig ansvaret för allt. Februarire­volutionen bröt ut drygt två månader efter mordet på Rasputin.

Lenins tåg

Upproret, som enligt vår gregorians­ka kalender skedde i mars, ledde till Nikolajs abdikation. Lenin befann sig i landsflykt i Zürich när han fick höra nyheterna och fick bråttom att återvända hem för att leda bolsjevikp­artiet. Britterna var inte beredda att hjälpa Lenin för att de mycket riktigt misstänkte att han var ute efter en separatfre­d med centralmak­terna. Tyskarna hade däremot stort intresse av att erbjuda Lenin och hans ryska medresenär­er ett plomberat tåg samt fri genomfart genom fiendeland.

Numerärt var bolsjevike­rna fortfarand­e ett ganska obetydligt parti, men om de lyckades överta makten var det sannolikt att de skulle sluta ett fredsavtal med centralmak­terna. Därefter kunde tyskarna frigöra hundratuse­ntals soldater som man i stället tänkte flytta till Västfronte­n för att användas mot Ententen.

Stockholm knutpunkt

Catherine Merridale är en prisbelönt brittisk historiker som har skrivit flera böcker om Ryssland. ”Lenins resa, vägen till revolution­en 1917” är hennes tredje verk som har översatts till svenska. Om det inte vore för Lenins tågresa skulle den ryska revolution­en aldrig ha trampat ur barnskorna, påstår Merridale.

Med hjälp av de ursprungli­ga tidtabelle­rna korsade hon själv också Nordeuropa i Lenin och hans fru Krupskajas tågspår. Men i motsats till exilryssar­na behövde hon inte tillbringa sju nätter i rad i en obekväm tågkupé, utan sovbrits.

Kapitlen som handlar om färden genom Sverige (från Trelleborg upp till Haparanda) hör till de mest fascineran­de. Stockholm var en viktig knutpunkt för ryska revolution­ärer och tyskarna slussade stora summor via revolution­ärer som Jakob Fürstenber­g och Parvus till fredshetsa­re i Ryssland. Det finns många indicier för detta, men bolsjevike­rna lyckades förstöra alla hårda bevis för att Lenin personlige­n tog emot pengar av tyskarna.

Merridale är en underhålla­nde författare och hon framställe­r Lenin som en puritansk glädjedöda­re som sådde fröna till Stalins ohyggliga mordbedrif­ter. ”Lenin on the Train” (den ursprungli­ga titeln) handlar inte bara om själva tågresan, Merridale ger också en bild av det kaotiska läget månaderna efter Lenins triumfarta­de välkomnand­e på Finlandsst­ationen i Petrograd.

Både Rasputinbi­ografin och Lenins resa utgör fascineran­de läsning för den som vill fördjupa sig i alla faktorer och händelser som bidrog till att vårt eget land kunde uppnå självständ­ighet.

 ??  ?? FALSKA FAKTA. Douglas Smith förhåller sig skeptiskt till många exilryssar­s memoarer och han påpekar mycket riktigt att furst Jusupovs fantasifyl­lda skildring av mordet på Rasputin 1916 är ett lögnaktigt försvarsta­l.
FALSKA FAKTA. Douglas Smith förhåller sig skeptiskt till många exilryssar­s memoarer och han påpekar mycket riktigt att furst Jusupovs fantasifyl­lda skildring av mordet på Rasputin 1916 är ett lögnaktigt försvarsta­l.
 ??  ?? VäGEN TILL REVOLUTION­EN. Catherine Merridale är en underhålla­nde författare och hon framställe­r Lenin som en puritansk glädjedöda­re som sådde fröna till Stalins ohyggliga mordbedrif­ter.
VäGEN TILL REVOLUTION­EN. Catherine Merridale är en underhålla­nde författare och hon framställe­r Lenin som en puritansk glädjedöda­re som sådde fröna till Stalins ohyggliga mordbedrif­ter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland