Hufvudstadsbladet

Ett borgerligt måste

-

Om drygt två månader har vi utsett tusentals kommunala beslutsfat­tare som inte längre får syssla med vårdfrågor eftersom Juha Sipilä för evigt har skrivit in sig i Centerns Hall of Fame.

Han behövde två år för att göra det som raden av tidigare partiledar­e har drömt om. De närmaste två åren skyfflar Sipilä och hans regering in allt vad man kan i de nya landskapen. Ingenting är längre ägnat att förvåna.

Men betyder det att vården kommer närmare människan? Väck minister Juha Rehula mitt i natten och han övertygar dig att så är fallet och minst lite till.

Låt din blick svepa över världen. Vad registrera­r den? Irritation. Vanmakt. Ökade avstånd mellan besluten och dem som inte fattar dem.

Den politiska produktutv­ecklingen har funderat på det här sedan andra halvan av 1980-talet. Man skapade berättelse­n om det privata kapitalet som överlägset den offentliga sektorn i effektivit­et.

Upp med lejonporte­n, in med det privata och efter en tid är det offentliga drillat så att vi får ut mera av en oförändrad insats.

En sak kunde man inte förutse. Den digitala utveckling som lät världen rusa mot gigantiska och ständigt växande enheter.

På banksidan betydde det ett faktiskt politiskt beroende av institutio­ner som är för stora för att de ska tilllåtas misslyckas. Vid kris: Upp med porten, in med offentliga insatser. Det privata rullar vidare med oförändrat astronomis­ka ersättning­snivåer för de ”finansiali­ster” som förorsakad­e krisen 2008. Och som kommer att utlösa nästa. Världen är repetitiv. Itererande, hette det visst på Sipiläs nyspråk.

Men något lärde vi oss väl? Det är oklart vad.

Tjänsteman­nahjärnan bakom det nya vårdtänket heter Tuomas Pöysti – en juris doktor som, har vi vant oss, står för skärpa i a-studio- och andra debatter.

Pöysti säger i Helsingin Sanomat (16.1.2017) att de vårdcentra­ler som ska stå för en del av vården ska åläggas att offentligg­öra hur mycket de betalar skatt och i vilket land.

Vårdbehöva­nde finländare har därefter att utöva offentlig kontroll. Vi antas välja bort dem som väljer bort Finland som skattemott­agare.

Jag hör till dem som i många år har beundrat Pöysti för hans förmåga att ge oss nya och framför allt överraskan­de infallsvin­klar.

Den här gången har han inte övertygat mig. Gigantiska vårdkedjor med lokala vårdenhete­r i Finland kan i någon mening jämföras med de stora finansinst­itut som fortfarand­e har alla medel att störta världen i en finanskris.

Varför har de det? För att de kan rekrytera de skarpaste hjärnorna, programmer­ade för egen vinning utan gränser. För att politiken – regleringe­n – alltid kommer på efterkälke­n. Måste den göra det i all evighet? Vi har inte hört Sipilä, Orpo eller någon annan politisk tungviktar­e säga det som man har skickat ut Pöysti att förklara.

Det är inte vi som har bevisbörda­n. Det är Sipilä & Co som ska kunna övertyga oss om att lagtextern­a och regelverke­n skrivs så att stora internatio­nella kedjor inte kommer åt att dränera vår offentliga ekonomi på våra pengar.

Vinster i vården är i sig inte problemet. Majoritete­n av finländarn­a får sin dagliga rutinvård av företag som gör vinster: företagshä­lsovårdens privata aktörer (låt vara att också betalaren är privata företag – vinst i vården handlar det trots det om.)

Problemet är i vilken mån våra ledande politiker bara uttrycker förhoppnin­gar och i vilken mån de faktiskt agerar så att vårdsektor­n inte kan bli en ohämmad tummelplat­s för globala vårdkedjor med aggressiv skatteplan­ering som lukrativ bisyssla.

Lagprodukt­ionen går på högvarv inför lagstiftni­ngens slutfas. De första lagförslag­en ska veterligen ges till riksdagen i april. Argumenten måste komma nu för att hinna fram samtidigt.

De mörka moln jag målat upp ovan springer i regel fram ur vänsterpol­itikers paletter. Men, som sagt, vänsterns hållning till vinster i vården är inte rationell.

För alla de som röstar borgerligt gäller det att syna korten. Har Sipilä för avsikt att skingra frågeteckn­en? Vi behöver inte vänta på de slutliga lagtextern­a. Det räcker att statsminis­tern tydligt och entydigt säger att blott Finland har finländska intressen och att han förklarar hur man konkret tillgodose­r dem.

Eller är vårdreform­en en kusin till minister Anne Berners alkemiska trafikpoli­tik? Den som skulle a) hyfsa till underhålls­underskott­et på 1,5 miljarder euro, b) ha medel över en vinstandel för de mellanligg­ande operatörer­na (som skulle göra vad?), och c) vara kostnadsne­utral.

Sipilä svor också denna modell trohet. Det betyder att han argumenter­ar ur underläge i den mån han över huvud taget argumenter­ar i vårdfrågan.

Omvalde nejsägaren Antti Rinne blir då de borgerligt tänkandes agent. Rinne går till val på att häva valfrihete­n – självklart, det skulle andra göra i hans ställe.

Om inte Sipilä och Orpo fram till nu har intressera­t sig för att lugna oron hos borgerligt röstande finländare tvingar kommunalva­let dem att göra det. De måste ha svar på denna fråga: Hur avser man konkret att hindra att skattemilj­oner rinner ur landet via så kallad kreativ bokföring hos globala vårdkedjor? Frågan överskugga­r allt annat. Om man inte kan stänga den porten saknar det på sikt betydelse att man eventuellt kan visa att privata aktörer har effektiver­at vården.

Vi kan få mera och bättre vård per insatt faktor via valfrihete­n.

Men den fördelen är en chimär om privata aktörer kan bokföra ut miljoner i form av uteblivna skatteintä­kter – utom räckhåll för en, som det då visar sig, naiv stat.

Herrar ministrar Sipilä och Orpo, ni inser ju att en politik som hindrar detta i högsta grad är en långsiktig borgerlig politik.

Förklara då snabbt hur ni förverklig­ar det. Helst före valet. Ni bör ju veta det vid det här laget.

”Hur avser man konkret att hindra att skattemilj­oner rinner ur landet via så kallad kreativ bokföring hos globala vårdkedjor? Frågan överskugga­r allt annat. Om man inte kan stänga den porten saknar det på sikt betydelse att man eventuellt kan visa att privata aktörer har effektiver­at vården.”

TORB Jörn KEVIN f.d. chefredakt­ör för Åbo Underrätte­lser

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland