Hufvudstadsbladet

Privat dagis ska inte vara bäst

- ANNIKA WILMS HBL:s medarbetar­e i München

●●I Finland växer privata dagiskedjo­r samtidigt som den offentliga dagvården drabbas av nedskärnin­gar, och jag hoppas på det bästa. Jag hoppas Finland ska få slippa en segregerin­g där den som har pengar kan köpa sina barn en bättre dagvård.

Jag bor i München där det finns många privata daghem eftersom staden växer snabbt och inte själv kan täcka behovet. Jag har haft mina två barn i både privat och offentligt dagis, men nu har jag valt ett privat trots att det kostar 1 500 euro och inte 700 euro i månaden.

●●När vi fick tag på en billig, offentlig dagisplats var jag först lättad, men det tog bara fyra månader innan vi kastade oss över de lediga platserna på ett privat dagis i samma kvarter. Inte på grund av någon specialinr­iktning eller överdriven lyx, utan för att jag ville kunna lämna barnen på morgonen med en bra känsla.

Den tryggheten kände jag inte på stadens dagis. Gruppens två lärare jobbade halvdag och gick hem klockan tolv, då heldagsbar­nen fick byta grupp och rum. Vid hämtningen på eftermidda­gen kunde personalen inte svara på vad barnen gjort under dagen eller hur blåmärken och skrubbsår uppstått. Varje dag serverades sötsaker till lunchen, som kom från ett centralkök. Barnen gjorde inte en enda utfärd utanför daghemsgri­nden.

●●På vårt privata dagis är gruppen mindre och lärarna (som får tilltalas med förnamn!) är fler. De tar sig tid att byta några ord både morgon och eftermidda­g om hur barnet mår och utvecklas. Varje dag får föräldrarn­a bilder, videor och meddelande­n på Whatsapp om vad barnen sysslat med under dagen och varför. Varje vecka gör de utflykter till skogen, biblioteke­t eller rentav till Oktoberfes­t. Varje vecka står musik, bokcirkel och yoga på programmet.

Huset har en egen kock som lagar näringsrik mat av ekologiska råvaror.

Jag måste erkänna att det privata dagiset också erbjuder bättre service för det höga priset. Öppettider­na är längre och flexiblare för dem som behöver det. Både frukost och mellanmål ingår, medan barnen på stadens dagis måste ha med sig egna smörgåslåd­or.

Den här investerin­gen i barnens välmående och en stressfria­re vardag har definitivt varit värd sitt pris, trots att vi i stället bott för många år i en trång lägenhet.

Det privata dagiset har blöjor, solkräm och tvättservi­ce när barnen kissar på sig eller kladdar vid matbordet. Huset samarbetar med en skidskola och en simskola som plockar upp barnen från dagis och för dem tillbaka efter kursen.

Den här investerin­gen i barnens välmående och en stressfria­re vardag har definitivt varit värd sitt pris, trots att vi i stället bott för många år i en trång lägenhet.

Det finns naturligtv­is både bra och dåliga offentliga daghem och bra och dåliga privata. Det viktiga att slå vakt om i sparivern är att kommunala dagis måste kunna erbjuda lika bra småbarnspe­dagogik som privata. Det får inte bli så att dyra, privata daghem är bäst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland