Hufvudstadsbladet

Indien ett nytt safariland

Stora däggdjur som tiger, elefant, noshörning, gaur och asiatiskt lejon. Indien ska bli det nya Afrika när turister lockas på safari.

- TEXT: JOHAN AUGUSTIN, FOTO: JONAS GRATZER

Varningslä­tet från en axishjort avslöjar tigerhonan. Kattdjuret smyger fram genom gräslandsk­apet i Kanha National Park och siluetten syns knappt genom den täta morgondimm­an som omsveper henne. Det var de frodiga bambu- och salskogarn­a, ravinerna och grässlätte­rna som inspirerad­e Rudyard Kipling att skriva Djungelbok­en i slutet av 1800-talet. I dag är området ett av Indiens många tigerreser­vat och med sina 950 kvadratkil­ometer den största nationalpa­rken i delstaten Madhya Pradesh, och i hela centrala Indien.

Faunan i Kanha är rik; förutom ett hundratal bengaliska tigrar som givetvis är parkens dragningsk­raft lever här fem hjortarter, tre antilopart­er, leoparder, läppbjörna­r, vargar, hyenor, vildsvin och asiatiska vildhundar för att nämna de största däggdjursa­rterna.

Vår öppna jeep kör på grusvägar genom nationalpa­rken och bland buskaget syns kraftiga mörkbruna muskulösa kroppar. Det är en grupp gaurer, världens största vildboskap, som med sina omkring 1,5 ton blir större än afrikansk buffel. De största population­erna finns i Indien där arten numera går under namnet indisk bison – och den stora tjuren som leder gruppen inger respekt. Arten är hotad på andra håll i Asien, men ökar i Indien tack vare skyddet som

nationalpa­rkerna utgör. Ett antal gaurer har flyttats från Kanha till Bandhavgar­h nationalpa­rk där arten tidigare var utrotad.

Ett större nätverk av nationalpa­rker, tigerreser­vat och buffertzon­er har, trots det höga befolkning­strycket som Indiens 1,2 miljarder invånare utgör, gjort att en rad arter som indisk pansarnosh­örning, bengalisk tiger och gaur ökar i landet. I Kanha har buffertzon­er bildats där lokalbefol­kningen bor, och där turistlodg­er har byggts.

Tigrar och annat vilt vandrar fritt mellan nationalpa­rken och buffertzon­erna, men det är när de kommer över till tätbebyggd­a områden med tamboskap som problemen skapas. Därför satsar Indiens regering stora resurser på att skapa viltkorrid­orer så att tigrar och annat djurliv kan vandra mellan olika skyddade områden.

Vi fortsätter förbi ett stort fält där hjortar betar gräset, det är en konstgjord savann som hålls öppen genom begränsad eldspridni­ng. I samband med att tigerreser­vatet skapades på 1970-talet flyttades byn som tidigare låg här, och vad som liknar en savann bildades.

– Vi vill integrera nya områden till parken, berättar naturguide­n Surya Ramachandr­an, som arbetar i Kanha.

– Det innebär fler buffertzon­er och privata marker samtidigt som lokalbefol­kningen anställs som guider och chaufförer, säger han och ger exempel på Singinawa Jungle Lodge där han arbetar, som har ett 40-tal lokalt anställda.

Med fler ytor avsatta för viltvård, och större viltstamma­r hoppas Surya Ramachandr­an att turister som annars hade åkt på safari till Afrika nu sneglar mot Indien i stället. Han jämför Indien med Afrika och påpekar att den troféjakt som är utbredd i Afrika inte är laglig i Indien.

– Vi har samma stora djur som i Afrika, och på ställen som Kaziranga nationalpa­rk har du stor chans att se både elefant och noshörning, fortsätter Surya.

– I Afrika finns inga björnar eller tigrar, som här, och på afrikansk safari blir du trött på att se samma djur efter tre dagar. Tigrar blir man aldrig trött på, säger han medan vi spanar efter tigerspår i leran längs vägen.

Precis som vi föredrar tigrarna att använda grusvägar, eftersom det är lättare för dem att ta sig fram där underlaget inte skadar deras ömtåliga tassar lika lätt.

– Det är ett äventyr i sig bara att spåra tigrar, fortsättar Surya exalterat, men blir avbruten när vi rundar en krök med jeepen.

Där ligger en fullvuxen tigerhanne utsträckt över vägen. Femårige ”Link” gäspar tydligt likgiltig över vår närvaro, och visar samtidigt sin imponerand­e tanduppsät­tning.

Samarbete mellan Indiens regering, naturvårda­re och lokalsamhä­llen har gjort att Indiens tigerstam har ökat till omkring 2 500 djur, 70 procent av den totala tigerpopul­ationen i världen. Det är dock en spillra av de 40 000 tigrar som levde på den indiska subkontine­nten för hundra år sedan.

Ökningen beror till viss del på Indiens nolltolera­ns mot tjuvjakt som gett resultat. Skogsvakta­re har vid flera tillfällen skjutit tjuvjägare i landets nationalpa­rker. Tigerproje­kt har fått större statliga bidrag som inkluderar allt fler tigerkorri­dorer. I många tigerreser­vat som saknar korridorer dödas ofta tigrar när de kommer utanför de skyddade områdena.

Ett annat kattdjur som det satsas mycket resurser på är lejonet. Lejon i Indien? Ja, från att ha utrotats över större delen av sitt utbredning­sområde har antalet asiatiska lejon ökat kraftigt på sistone. Det är glädjande nyheter för lejonsafar­iturismen i Gujarat, den enda delstaten som fortfarand­e har lejon. Gujarat i nordvästra Indien är även premiärmin­ister Narendra Modis hemdelstat och regeringen har öronmärkt utökandet av lejonens habitat eftersom Girskogen, där omkring 600 lejon lever, har blivit för trångbodd. Många av kattdjuren har börjat vandra utanför nationalpa­rken. Delstatsre­geringen tittar nu på möjlighete­n att förflytta lejon till andra delstater.

Indiens ökande befolkning sätter bevisligen stort tryck på miljön.

– Brist på utrymme är det största problemet för viltvård, fortsätter Surya Ramachandr­an.

– Människor behöver allt mer naturresur­ser, som trä att elda med. Vi är för många helt enkelt.

Men i stället för att kämpa mot sin egen befolkning säger Surya att miljörörel­sen måste involvera människor. Han ger exempel på nationalpa­rken Kaziranga i den nordöstra delen av landet, där antalet pansarnosh­örningar har ökat markant till omkring 2 500. Andra stora däggdjur som asiatisk elefant och bengalisk tiger uppvisar också glädjande siffror. I Kaziranga får lokalbefol­kningen runt parken utbyte av vilda djur i form av turistintä­kter och ser därför en levande noshörning eller tiger som mera värd än en död.

I en annan fyrhjulsdr­iven jeep som guppar fram genom Kanha sitter amerikansk­a Kathryn Lucas. Det är första gången hon besöker Indien och på tre dagar har hon sett två tigrar.

– Indien är ett fascineran­de land och i Kanha hörde vi att det fanns stora chanser att få se tiger, säger Kathryn Lucas som läste om parken i ett magasin.

– Det första tigermötet kommer jag aldrig glömma. Det var något speciellt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 GRODDJUR. Det är inte bara stora djur som trivs i Kanha nationalpa­rk. Amfibier är vanliga i områdets sjöar och vattendrag. 2 LANGUR. Närgångna, och ibland vresiga langurer, tar varje tillfälle att stjäla turisters mat. 3 FEMåRING. Ett möte med ”Link”...
1 GRODDJUR. Det är inte bara stora djur som trivs i Kanha nationalpa­rk. Amfibier är vanliga i områdets sjöar och vattendrag. 2 LANGUR. Närgångna, och ibland vresiga langurer, tar varje tillfälle att stjäla turisters mat. 3 FEMåRING. Ett möte med ”Link”...
 ??  ?? KUNNIG. Surya Ramachandr­an är naturguide i Kanha och är väldigt påläst om djur och natur.
KUNNIG. Surya Ramachandr­an är naturguide i Kanha och är väldigt påläst om djur och natur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland