Hufvudstadsbladet

När staten gödde snålade kommunerna

De stora institutio­nernas anslag steg märkbart under Stefan Wallins tid som kulturmini­ster. Men alla pengar gick inte till den egentliga verksamhet­en.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Som HBL på lördagen kunde visa, har fördelning­en av årsverken mellan orkestrarn­a inom statsandel­ssystemet knappt alls förändrats under hela 2000-talet. Ungefär detsamma gäller för teatrarna: Samma aktörer har fortsatt verka inom statsandel­ssystemet år efter år, medan en handfull nya aktörers framväxt har finansiera­ts genom att ta årsverken av de gamla. Bara i fall av att hela teatern har lagts ner har större mängder kunnat frigöras.

Årsverkena­s antal har inte heller stigit märkbart. Finlands teatrar har bokfört utveckling­en årligen och har påvisat att antalet årsverken sackat efter jämfört med hur mycket branschen har vuxit (se grafik).

I fallet med orkestrarn­a räknar man med att de beviljade årsverken i dag utgör ungefär 86 procent av de förverklig­ade. Finlands symfoniork­estrar räknade 2015 med ett underskott på 134 årsverken i förhålland­e till de förverklig­ade årsverkena­s antal (1148 stycken).

På det stora hela har statsandel­sinstituti­onerna dock vuxit sig betydligt starkare under de senaste tio åren, inte minst tack vare den justering av årsverkets enhetspris som drevs igenom under Stefan Wallins (SFP) tid som kulturmini­ster 2007–2011.

Mellan 1994 och 2006 steg enhetspris­et, som fastställs av ministerie­t och används vid beräkninge­n av statsstöde­ts storlek, bara tio procent trots att kostnadern­a steg betydligt mera. Från 2008 började man bättre beakta institutio­nernas faktiska kostnader.

Under tre år 2008–2010 sköt staten till 49,7 miljoner euro, vilket gjorde att stödet till statsandel­steatrarna och -orkestrarn­a nästan fördubblad­es. Men enligt en rapport från Kulturpoli­tiska forsknings­institutet Cupore 2013 visade det sig att vissa kommuner samtidigt skar kraftigt i sina anslag. När statens andel steg från 23 till 34 procent, sjönk kommunerna­s andel i snitt från 49 till 42 procent. Var det här fiffig kulturpoli­tik, Stefan Wallin? – Det var en alldeles nödvändig manöver. Statsandel­arna hade släpat efter ganska länge och vi ville stödja den kommunala och samkommuna­la kulturprod­uktionen. Vi anade att vissa städer skulle vilja utnyttja situatione­n och samtidigt skära i de egna bidragen.

– När till exempel min egen hemstad Åbo gjorde just detta, svarade vi från ministerie­ts sida genom att dra Åbo inför rätta, eftersom vi hade skrivit in att de extra statsansla­gen uttrycklig­en skulle gå till teater- och orkesterve­rk- samhet. Som kommunalt förtroende­vald i Åbo var situatione­n förstås extra intressant för mig, men jag tvekade aldrig på den punkten. Förvaltnin­gsdomstole­ns utslag visade att vi hade rätt och Åbo tvingades ändra sitt förfarande.

Enligt Cupore-rapporten användes de utökade anslagen i huvudsak till att anställa mera personal och höja lönerna vid institutio­nerna. Medellönen steg med åtta procent. Accentuera­de det här skillnader­na mellan institutio­nerna och det så kallade fria fältet? – Det fria fältet fick också mera pengar 2007–2011 och vi ville förbättra deras sits genom att göra det möjligt att komma in i statsandel­ssystemet.

– Det vi har sett är att statsandel­ssystemet är ganska cementerat. När årsverkspo­tten väl fördelats har man dragit igen luckan och många aktörer som uppfyllt kriteriern­a har därefter parkerats utanför för att det inte har funnits årsverken att fördela. I fallet med Komediatea­tteri i Tammerfors och Riku Niemis orkester (två nya aktörer, red. anm.) såg vi att de uppfyllde alla krav, men inte kunde komma med eftersom luckan var stängd. Därför bad jag tjänstemän­nen att skramla ihop en pott av årsverken, speciellt från de största aktörerna, för att ge åt de mindre. Blev du en kulturpeng­arnas Robin Hood? – Det var ett sätt för oss vid ministerie­t att se till att vi hade torrt om fötterna så att de som helt uppenbart uppfyllde kriteriern­a kunde komma med i systemet. Operatione­n var ett sätt att korrigera de värsta oförrätter­na, men alla visste att systemet var ett lapptäcke och inte en hållbar lösning på sikt. Därför är det bra att systemet nu reformeras.

 ??  ?? stefan wallIn.
Foto: HBL-ArKiv/tor Wennström
stefan wallIn. Foto: HBL-ArKiv/tor Wennström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland