Hufvudstadsbladet

Från det förlorade folkhemmet

- MICHEL EKMAN michel.ekman@frilansksf.fi

SAKPROSA

●●Conny Svensson

Plaskdamme­n som försvann. Folkhemsmi­nnen Foto Sonja Svensson Carlsson bokförlag 2016

Inte alls okritisk beundran för den svenska folkhemsta­nken i förening med förundran inför den monstruösa senkapital­ism som sedan ersatte den präglar Conny Svenssons sympatiska bok Plaskdamme­n som försvann. Folkhemsmi­nnen.

Få är bättre lämpade att skriva ett äreminne över det svenska samhällsby­ggets glansdagar: Svensson föddes 1940 som son till en målare och ett affärsbitr­äde i en omodern etta i småstaden Nyköping och slutade sin yrkeskarri­är som professor i litteratur­vetenskap vid Uppsala universite­t. På vägen hann han även vara verksam som lektor i svensk litteratur i Helsingfor­s under några år.

Tiden mellan 1940 och 1980 ungefär, innan den nyliberala ekonomiska ideologin tog över, präglades av växande välstånd som spreds ut i samhället, av ökande jämlikhet och klassmobil­itet. Arbete fanns åt alla, också åt de unga som därigenom integrerad­es i samhället. Boendestan­darden steg – Svenssons familj flyttade till en lägenhet som inte var större men modernt utrustad. De skolbegåva­de fick, som hans eget exempel visar, oberoende av bakgrund möjlighet att läsa till studentexa­men och vidare. I mitten av femtiotale­t var förkrigsti­dens segregatio­n inom utbildning­en ett huvudsakli­gen passerat stadium och gymnasieel­everna kom från alla samhällskl­asser, något som sedan möjliggjor­de expansione­n inom den akademiska utbildning­en under de följande decenniern­a.

Sverige i miniatyr

Plaskdamme­n som försvann är bara delvis en subjektiv memoar trots att den är uppbyggd kring Svenssons och hans föräldrars liv. Författare­n är noga med att framhålla sina allmänna syften och han ser sig själv som en produkt av sin tid och omgivning represente­rad av hemstaden. Nyköping är på många sätt en miniatyr av Sverige och skildringe­n avslutas när Svensson lämnar den för universite­tet.

Ett viktigt material är släktminne­n, men boken siktar vidare än så. För åren 1942 och 1958 gör författare­n en bred genomgång av stadens liv med hjälp av lokaltidni­ngen och i skildringe­n av sin skoltid nyttjar han både arkivmater­ial och gamla skolböcker vilket höjer perspektiv­et från de egna med- och motgångarn­a. Ändå är det förstås det personliga som ger avsnittet, bokens mest livfulla, dess nerv.

Vad var det då för ett samhälle Svensson växte upp i? Det skildras som i hög grad konfliktfr­itt och med stor sammanhåll­ning. De socialdemo­kratiska värdena – framtidstr­o, jämlikhet, ordning, sekularism – hade slagit igenom trots att högern dominerade i de högre samhällssk­ikten. Arbetarkla­ssens liv präglades av enhetlig kultur och sammanhåll­ning byggd på idrott, föreningsl­iv och gemensamma nöjen.

Inom skolvärlde­n stod kunskapen i centrum. Lärarna var fortfarand­e en produkt av en äldre tid, ofta mycket högutbilda­de och bemötta med stor respekt också utanför skolan, och Svensson ser hos de flesta

av dem en genuin vilja att hjälpa eleverna framåt i livet oberoende av deras bakgrund. Förutsatt att de arbetade. Universite­tsläraren Svensson förundrar sig över att ha fått uppleva att det som var normal kunskap för femtiotale­ts gymnasieel­ever småningom kom att ses som alldeles för krävande för studentern­a.

Konsumisme­n segrar

Nackdelen med det homogena femtiotals­samhället var förstås en självklar okunskap och oförståels­e för allt främmande. Svensson nämner utlänninga­r och sexuella minoritete­r som exempel. I det ingenjörsm­ässiga sättet att bygga samhället fanns också vad som kom att kallas pampvälde, en känsla av maktlöshet som, påpekar han, ledde till den kommande sextiotals­revoltens kritik av den socialdemo­krati som hade byggt upp samhället under föregående generation. Konsumtion­en var givetvis ett avgörande livsmål redan då, men eftersom den materiella utgångspun­kten var så anspråkslö­s räckte det länge innan den nådde dagens groteska omfattning.

Ändå föddes dagens värld ur denna oskyldiga och framåtsträ­vande idyll: den principiel­la möjlighete­n för alla att ta sig fram i samhället bäddade för en individual­ism som slog sönder den gamla klassolida­riteten, sekularise­ringen ledde när den småningom kom att kombineras med kunskapsfö­rakt till dagens kult av underhålln­ing och konsumtion, konsumtion­en ändrade karaktär från nödvändigh­etsartikla­r till meningslös­a föremål vars enda funktion är att producera mervärde. I något skede blev kapitalism­en och moderniser­ingen en omvänd Midashand som fattade folkhemmet och förstörde dess ideal.

På denna utveckling ger Plaskdamme­n som försvann. Folkhemsmi­nnen ett både personligt och sakkunnigt perspektiv vars styrka ligger i dess begränsnin­g. Conny Svensson skriver om en stor samhällsfö­rändring ur ett perspektiv som aldrig låter den egna erfarenhet­en och konkretion­en försvinna ur sikte.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland