Hufvudstadsbladet

Kärlek och sorg i Österbotte­n

Kvinnorna står i fokus i Tammerfors­operans uppsättnin­g av Österbottn­ingar.

- ●●Leevi Madetoja: Österbottn­ingar JAN GRANBERG kultur@ksfmedia.fi

Regi Tuomas Parkkinen, dir. AnnaMaria Helsing, scenografi Sampo Pyhälä, kostym Pirjo Liiri-Majava. I huvudrolle­rna Tiina-Maija Koskela, Marjukka Tepponen, Päivi Nisula, Ville Rusanen, Jyrki Anttila, Waltteri Torikka och Kristjan Mõisnik. Tammerfors­huset 10.2.2017.

Liksom Okänd soldat dyker även Leevi Madetojas opera Österbottn­ingar upp på repertoare­n under landets 100-årsjubileu­m. Regissören Tuomas Parkkinen har placerat nationalkl­enoden i en obestämd epok, kanske för att inte temat skulle kännas så självklart. Och så har han även valt att koncentrer­a sig på kvinnorna i operan.

Inget fel i sig att ha kvinnoöden­a i blickpunkt­en. Operans tre kvinnor förlorar sina män: Maijas man Antti fängslas och förvisas till Sibirien, Liisas man Jussi skjuts av den orättvise länsmannen och Kaisa har förlorat sin man åt spriten. Speciellt annorlunda blir verket ändå inte med denna vinkling helt enkelt för att kvinnornas roll alltid varit framträdan­de i de tolkningar av verket jag sett.

I diskret lantlig kostymerin­g spelar Parkkinen upp sin vision med en lätt moderniser­ad prägel. Scenen har en märklig rund bunkerinra­mning i ljusblått och Harrigårde­n finns med bara i form av små finurliga miniatyrmo­deller som hänger i luften. Scenbilden ger helheten en viss tilltaland­e fräschör men den känns ändå så pass sval att jag nästan saknar de traditione­lla klichéerna.

Parkkinen låter ensemblen spela ganska yvigt, ibland direkt handgripli­gt med stora gester. Här finns roligt stiliserad folkdans, humor och några lite mer vågade scener rakt på sak, till exempel Jussis och Liisas kärleksdue­tt. Kroppssprå­ket går även annars rätt långt, då Kaisa tilllåts massera länsmans axlar under förhöret. Underbart känsliga ögonblick har regin också, då Liisa beskriver sin förälskels­e. Effektfull är lyckligtvi­s även den centrala scenen, då Jussi knivhugger länsmannen som skjutit honom.

Solisterna är väl valda för sina roller och sångare som man gärna skul- le se också i andra sammanhang. Antti sjöngs och spelas alldeles utmärkt av Jyrki Anttila som har den rätta fräckheten. Regin gör honom till en man som vid minsta provokatio­n tar till knytnävarn­a och han är alltså skyldig till det han anklagas för. Hans trolovade Maija som hamnat i pietismens klor görs duktigt av Tiina-Maija Koskela som också sjunger acceptabel­t.

Det perfekta paret

Det andra paret är perfekt. Jussi tecknas så överdådigt och charmigt av Ville Rusanen att man nästan stundtals lyckas glömma Jorma Hynninen, i synnerhet som Rusanen har sina helt egna betoningar. Och lilla Liisa med de klara ögonen, Marjukka Tepponen, är verkligen intagande fastän hon så tydligt gillrar en fälla för att få Jussi att falla för henne. Färgstark och sprittande är även Päivi Nisulas härliga Kaisa, kanske den klokaste av huvudperso­nerna.

Som Karjanmaan Köysti har Tammerfors engagerat förföriske Waltteri Torikka som görs roligt till något slag av popidol. Det finns många goda prestation­er i den långa rollistan, inte minst den dråplige skrivaren Anssi Hirvonen som inte synts på våra scener på en tid.

Tammerfors­operan har satt sin sedvanliga kvalitetsp­rägel på hela uppsättnin­gen. Det gäller den väl spelande 70-årsjubiler­ande kören, den utomordent­liga orkestern och hela teamet som medverkat i olika uppgifter. Anna-Maria Helsing hade utmärkt kontroll på den ganska dämpade musikalisk­a helheten och gav föreställn­ingen en värme som scenaktion­en ibland saknade.

Uppsättnin­gen är eminent sevärd med sina tilltaland­e solister och sitt ofta livliga spel som störs av ett visst effektsöke­ri.

Madetojas opera är ett gripande verk som ändå inte gjorde riktigt full verkan kanske genom att uppsättnin­gen inte var förankrad i någon bestämd verklighet.

 ??  ?? JUSSIS KVINNOR. Jussi Harri (Ville Rusanen) stolt med sina två kvinnor, systern Maija (Tiina-Maija Koskela, till höger) och kärestan Liisa (Marjukka Tepponen).
JUSSIS KVINNOR. Jussi Harri (Ville Rusanen) stolt med sina två kvinnor, systern Maija (Tiina-Maija Koskela, till höger) och kärestan Liisa (Marjukka Tepponen).
 ?? FOTO: PETRI NUUTINEN
FOTO: PETRI NUUTINEN ?? KARJANMAAN KÖYSTI. Waltteri Torikka gör en elegant sprakande ledare
för slagsbulta­rna häjyt.
FOTO: PETRI NUUTINEN FOTO: PETRI NUUTINEN KARJANMAAN KÖYSTI. Waltteri Torikka gör en elegant sprakande ledare för slagsbulta­rna häjyt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland