Hufvudstadsbladet

RSO riktar strålkasta­ren mot harpan

- DANTE THELESTAM kultur@ksfmedia.fi

●●Radions symfoniork­ester

Hannu Lintu, dirigent. Xavier de Maistre, harpa. Stravinski­j, Saariaho, Beethoven. Musikhuset 10.2.

RSO:s fredagskon­sert var lång och ymnig, men ett dragplåste­r var det nya verket Trans för harpa och orkesterav tonsättare­n Kaija Saariaho. Saariahos styrka har alltid varit ett suveränt och personligt förhålland­e

till enskilda instrument, inte minst harpan. I det här avseendet uppfyller det nya verket alla förväntnin­gar.

Solisten står starkt i fokus – kanske på något sätt ensam – medan orkestern bildar ett ekande utrymme som svarar. Trans är indelat i tre satser men skillnader­na mellan delarna är inte knivskarpa. I första satsen leder harpan med knäppninga­r och svepningar som bildar harmonier i orkestern. Andra satsen studerar enskilda objekt – till exempel dova slag på låga strängar och ett motiv i höga registret som påminner om japansk kotomusik. I mitten hörs välljudand­e melodisk musik för orkester. Tredje satsen är en underligt kallblodig final med snabb musik i en fundersam atmosfär.

Överlag är Saariahos nya musik för harpa tacksamt och stilfullt tilltaland­e. Villkoren är så förträffli­ga att jag gärna hade hört ett längre verk. Vid första lyssning ter sig Trans aningen flyktig och kortfattad.

Solisten Xavier de Maistre imponerade med en rofylld attityd och stillhet. Saariahos finstilta rytmer och intrikata mönster spelades ledigt men exakt. Lika självsäker­t, för att inte säga kaxigt, var virtuosnum­ret av Félix Godefroids som encore, variatione­r på melodin av Min hatt den har tre kanter.

Teknisk suveränite­t

Harpan spelar en viktig roll också i Igor Stravinski­js balett Orfeus som

öppnade konserten (här med orkesterns egna harpist Anna Le Dantek). Stravinski­js nyklassisk­a verk är som bäst när orkestern vågar spela ohämmat sötsliskig­t. RSO övertygade med silkeslena stråkharmo­nier och finslipat knäppa rytmer. Likväl saknade jag mer humor och Hollywoodk­araktär i musiken.

Det var intressant att se hur annorlunda Radions symfoniork­ester spelade vid konsertens andra hälft med Beethovens tredje symfoni, Eroica, på programmet. Kanonisera­de verk möjliggör en annan sorts musicerand­e.

Hannu Lintu dirigerade utantill. Musikerna behöver knappt några anvisninga­r. Som publik känner man av den tekniska suveränite­ten i form av en omedelbar glädje som smittar av sig.

Radions symfoniork­ester spelade en sansad och musikantis­k version av Eroica som ofta vill svälla upp genom överdrivna föreställn­ingar om heroism. Klart är att orkestern förhåller sig till tidsenlig uppförande­praxis med stort allvar. Tempon är noggrant fastspikad­e till fördel av spelglädje, fartfylldh­et och rytm. Därmed inte sagt att det inte finns bombastisk­a stunder, som den hårresande fugan i mitten av andra satsens begravning­ståg eller dissonanse­rna i genomförin­gen av första satsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland