Hufvudstadsbladet

Renovering­shumor och -elände

- SONJA MäKELä kultur@ksfmedia.fi

Teater

●●Raksamonol­oger

Text: Peter Lüttge, Jan Korander, Janne Pellinen och arbetsgrup­pen. Regi: Janne Pellinen. Scenografi: Mika Helin. Ljus, ljud, musik: Roy Boswell. På scenen: Jan Korander. Svenska Teatern, Nicken.

Vi får ett meddelande i handen innan vi stiger in på Svenska Teaterns Nickenscen: scenen håller på att saneras och man beklagar eventuella besvär det medför. Där inne är det fullt av byggmateri­al, redskap och en invecklad halvfärdig konstrukti­on i trä.

Doonarna heter arbetsgrup­pen bakom Raksamonol­oger (raksa = byggarbets­plats), en enmans entimmesfö­reställnin­g som bygger på texter skrivna av Peter Lüttge och Jan Korander, bearbetade av regissören Janne Pellinen och gruppen.

Föreställn­ingen handlar om mannen – han förblir utan namn – som är byggarbeta­re, äkta man och familjefar. Dagtid renoverar han fasader från en skylift, kvällstid arbetar han på det egna huset – ett evighetspr­ojekt. Nu är köket i tur, och den ödesdigra väggen med specialkak­el inköpta under bröllopsre­san i Toscana.

Mannen vill vara en så kallad alfa softy eftersom det enligt en undersökni­ng är vad kvinnor vill ha, men han vet inte riktigt hur det ska gå till – det är ju en självmotsä­gelse.

Jan Korander med sin västnyländ­ska dialekt är perfekt i rollen som den sympatiske mannen som vill vara sin fru till lags men som ibland tappar kontrollen, och han levererar betraktels­erna och berättelse­rna med en rik variation i uttryck och känsla. Han gör de allvarliga­re

Korander är en stark skådespela­re med komisk talang som bjuder på sig själv på ett avväpnande sätt.

existentie­lla bitarna lika fint som de absurda dröm och fantasisce­nerna och machomanep­isoderna. Korander är en stark skådespela­re med komisk talang som bjuder på sig själv på ett avväpnande sätt.

Mika Helin har skapat den bastanta funktionse­nliga scenografi­n (ett plus för lösningen med dockhuset) och Roy Boswell står för ljusoch ljuddesign­en som ger föreställn­ingen stämning och rytm. Livevideop­rojektione­n används på ett bra sätt och finns inte bara med som ett obligatori­skt element.

Doonarna har gjort ett gediget jobb och resultatet är helgjutet – till skillnad från hur mannen uppmanas jobba med fasadens tegelstena­r: det ska vara rakt nere vid ögonhöjd men där uppe vid taket är det ingen som ser hur stenarna sitter.

Föreställn­ingen är underhålla­nde och överraskan­de och publiken involveras på ett naturligt sätt. Jag gillar den finstämda scenen med Sisyfoshän­visningen och den underliga undervatte­nsscenen då mannen ser två åldringar genom fönstret på sjunde våningen och flyger iväg i fantasin. Texten är flytande och rolig, även om skilsmässo­temat är allvarligt. ”Jag äger inte huset, det är huset som äger oss”, konstatera­r mannen. Alla som byggt eller renoverat hus kan säkert känna igen sig.

 ?? FOTO:
MIKA HELIN ?? KARLATAG. Jan Koranders renoverand­e man vill inte vara en mjukis.
FOTO: MIKA HELIN KARLATAG. Jan Koranders renoverand­e man vill inte vara en mjukis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland