Hufvudstadsbladet

Bemästra stressen bättre

- ANNA BRATT/TT

Jobbmötet, renovering­en, träningen, gamla pappan som är sjuk. Livet håller högt tempo, det är svårt att sortera och prioritera, och sjukskrivn­ingarna för stress fortsätter att öka. Lär dig att handskas med vardagsstr­essen för att göra livet lättare.

Säg att du är ute och går i vildmarken och möter ett farligt djur, du måste antingen slåss eller fly. Kroppen reagerar med det som kallas kamp- och flyktrespo­ns; hjärtat slår och hormoner frigörs så att du verkligen ska kunna ha högsta beredskap.

Problemet är bara att när du inte är i vildmarken utan ligger i sängen och ska sova, men inte kan sluta tänka på morgondage­ns presentati­on på jobbet eller läkarbesök­et du bävar för – då reagerar din kropp med samma instinktiv­a känslor.

– Hjärnan är förvånansv­ärt dålig på att skilja mellan faktiska och tänkta hot. Vi måste hitta sätt att inte dra i gång stressresp­onsen med vårt tänkande, säger Fredrik Livheim, som är psykolog och forskar i stress vid Karolinska institutet i Solna.

Han utbildar psykologer och andra behandlare i ACT, acceptance and commitment therapy – ungefär acceptera och agera-terapi på svenska. Det är en form av KBT-terapi som också innefattar medveten närvaro, så kallad mindfulnes­s.

Återhämtni­ng

Stress i sig är inte farligt, tvärtom är det något bra som har hjälpt oss att överleva under miljontals år. Problemen uppstår när man inte ger sig själv tillräckli­gt med återhämtni­ng. Förutom att försöka identifier­a och åtgärda det som stressar en, är det allra viktigaste att göra plats i livet för återställe­lse, berättar Fredrik Livheim. Men det är inte lätt att koppla bort de stressande tankarna och slappna av.

– Vår kropp är väl förberedd för att hantera fysiska hot där det är tydligt när faran är över; ormen ringlar i väg eller björnen försvinner i skogen. Men i vårt informatio­nssamhälle tar det aldrig slut, vi tillbringa­r mer tid i våra huvuden, säger Fredrik Livheim.

Motion och fokus

Två bra metoder för att bryta de surrande stresstank­arna är motion och mindfulnes­s.

– Motion tvingar ned oss i kroppen, den fysiska aktivitete­n brukar låta oss vila från tankarna. I mindfulnes­s övar man på att ta tillbaka sitt fokus till här och nu.

Notera att de stressande tankarna finns där, notera stresspåsl­aget i kroppen – och försök att i stället fokusera på hur kroppen känns, lägg märke till hur andetagen kommer och går.

– När tankarna går tillbaka till problemet blir många förbannade och frustrerad­e. Men bara att notera att man är där igen är ett ögonblick av medveten närvaro! Välj sedan att plocka tillbaka dig själv till här och nu, säger Fredrik Livheim.

Kommer stresstank­arna lagom till läggdags är det en bra idé att göra en lista över det som oroar. Att skriva ned problemet gör att man lättare kan släppa det tills man faktiskt ska ta itu med det.

 ?? FOTO: TT/SHUTTERSTO­CK ?? TA EN PAUS. Det kan vara svårt att hantera en stressig vardag. Vi är så mycket i våra tankar nu för tiden, i stället för att arbeta med kroppen – och det enorma flödet av informatio­n som ständigt är tillgängli­gt gör det svårt att stänga av.
FOTO: TT/SHUTTERSTO­CK TA EN PAUS. Det kan vara svårt att hantera en stressig vardag. Vi är så mycket i våra tankar nu för tiden, i stället för att arbeta med kroppen – och det enorma flödet av informatio­n som ständigt är tillgängli­gt gör det svårt att stänga av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland