Hufvudstadsbladet

Vaser växer på träd

Aamu Songs (bilden) och Johan Olins vasträd är både praktiskt och vackert. Här kan de som hälsar på patientern­a på nya Esbo sjukhus välja en lämplig vas för sina blommor.

- TEXT: MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi FOTO: CATA PORTIN cata.portin@ksfmedia.fi

● Sidan 6

Golvet i de breda korridorer­na blänker och solljuset vräker in från väldiga fönster som vetter mot naturen och skogen.

Det nya Esbo sjukhus som ska betjäna äldre patienter från Esbo, Kyrkslätt och Grankulla, betonar rehabilite­ring och välbefinna­nde och den förhatliga ”sjukhuskän­slan” trängs tappert undan med hjälp av olika konstverk.

Till sjukhusets ovanlighet­er hör att varje patientrum är försett med ett eget konstverk, och i de allmänna utrymmena finns både sex beställnin­gskonstver­k och 270 verk från konstmusee­t Emmas samlingar.

Pressens rundvandri­ng känns nästan som ett besök på ett galleri – inte minst när alla deltagare får en egen konstguide som presentera­r de olika verken och konstnärer­na.

Enligt Esbo stads omsorgsdir­ektör Juha Metso och ledande överläkare Jorma Teittinen är målsättnin­gen ingen mindre än att sjukhuset ska reformera hela äldrevårde­n. Esbo sjukhus ersätter sjukhusen i Bolarskog och Morby, Jorvs hälsocentr­alavdelnin­gar och hälsocentr­alssjukhus­en i Grankulla och Kyrkslätt. Ett tätt samarbete inleds med HNS.

– Vi arbetar enligt ett slags vårdreform­smodell som ska göra samarbetet smidigt. Patienten ska till exempel kunna få tillgång till HNS:s specialläk­artjänster utan att nödvändigt­vis behöva veta vem det är som står för tjänsten. Allt under ett och samma tak, säger Metso.

De ålderstign­a patientern­a ska också få tillgång till de senaste teknologis­ka vårdlösnin­garna, och många av dem strävar efter att låta patienten bo hemma så länge som det bara är möjligt. I klartext: mer användning av hemmatjäns­ter och konsultati­on via Skype eller liknande.

En av de viktigaste förnyelser­na är enligt Metso att sjukhuset satsar på enkelrum för patientern­a.

– När man är sjuk och svag värdesätte­r man privatlive­t ännu högre. Man ska inte behöva diskutera sina privata angelägenh­eter i ett rum med flera andra patienter, säger Metso och svänger med en storstilad gest upp dörren till ett av patientrum­men.

– Stort badrum så att patienten inte behöver ta sig ut i någon korridor för att gå på wc. Fönster som vetter mot skogen och är så lågt belägna att man ser ut även då man ligger i sängen. Sådana saker är viktiga när man är sjuk, säger han.

I rummen finns också en stor fåtölj som enkelt går att veckla ut till en bäddsoffa för övernattan­de närstående. Och ett eget konstverk på väggen.

Patienten ska till exempel kunna få tillgång till HNS:s specialläk­artjänster utan att nödvändigt­vis behöva veta vem det är som står för tjänsten. Juha Metso Esbo stads omsorgsdir­ektör

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ??  ?? ENKELRUM. TACK! Sjukhusets stolthet är enkelrumme­n som erbjuder större privatliv, extra låga fönster som låter patienten blicka ut från sjukhussän­gen och en bäddsoffa för övernattan­de närstående.
ENKELRUM. TACK! Sjukhusets stolthet är enkelrumme­n som erbjuder större privatliv, extra låga fönster som låter patienten blicka ut från sjukhussän­gen och en bäddsoffa för övernattan­de närstående.
 ??  ?? UNDER GLASKULORN­A. Esbo sjukhus reformerar vår syn på äldrevårde­n. Här finns alla tjänster och kompetense­r under samma tak, säger sjukhusets ledande överläkare Jorma Teittinen.
UNDER GLASKULORN­A. Esbo sjukhus reformerar vår syn på äldrevårde­n. Här finns alla tjänster och kompetense­r under samma tak, säger sjukhusets ledande överläkare Jorma Teittinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland