Hufvudstadsbladet

Expertgrup­p vill skrota teater- och orkesterla­gen

Förslaget innebär att systemet som garanterat årlig statlig finansieri­ng av kulturinst­itutioner går i graven.

-

En expertgrup­p tillsatt av undervisni­ngs- och kulturmini­ster Sanni Grahn-Laasonen (Saml) föreslår att teater- och orkesterla­gen skrotas i sin nuvarande form. I stället föreslår gruppen att man stiftar en ny lag om utövande konst, som möjliggör statsstöd till andra institutio­ner än teatrar och orkestrar. Den nuvarande lagen har uteslutit att exempelvis körer kunnat få statsandel­ar.

Förslaget innebär att statsandel­ssystemet, som garanterat regelbunde­n finansieri­ng av teatrarna och or- kestrarna sedan 1993, upphör i sin nuvarande form. I framtiden vill arbetsgrup­pen att all finansieri­ng av konstinsti­tutioner skall vara tidsbunden och bygga på en blandning av en grundfinan­siering och behovspröv­ade tillägg.

– Men det finns ett spöke. Vad än vi gör, löser vi problemen bara delvis. Vissa problem kan endast lösas genom att tillföra mera pengar, och det kommer att bli svårt, säger gruppens ordförande Jaakko Kuusisto. ●

● Den 18 november i fjol publicerar Finska kulturfond­ens specialmed­arbetare Veli-Markus Tapio en Facebookup­pdatering, där han påminner om att statsandel­ssystemet håller på att reformeras och där han undrar var alla musiker håller hus.

Uppdaterin­gen väcker en viss indignatio­n i musikerkre­tsar, speciellt då Tapio med flera års erfarenhet vågade påstå att många musiker bara hoppas på att någon annan ska sköta alla ärenden så att de själva får öva på sin tuba.

Provokatio­nen kan stilistisk­t kritiseras, men Tapio hade en poäng. Ja, var fanns alla musiker när man i verkstäder hela hösten stötte och blötte de sju eller åtta teserna som skulle bli till fyra principer för finansieri­ngen av kulturinst­itutionern­a (se artikel intill)? Företrädar­na för teater- och dansfältet var aktivt framme, men musikerna lär ha tigit. Först den 9 december, vid den sista workshopen, ett halvår efter att processen hade startat, lär Musikerför­bundet ha varit ordentligt represente­rat.

Musikerför­bundets frånvaro är så förunderli­g att man undrar om förbundet alls har kallats till träffarna. Men efter att ha kollat saken med ministerie­t, vet jag att representa­nter var kallade till sjösättnin­gen på Ständerhus­et i juni.

● Kanske var det faktiskt så att någon hoppades att arbetsgrup­pens medlemmar – av vilka sex direkt jobbar med musikrelat­erade frågor – skulle föra deras talan? Om så var fallet, hade det varit bättre att kolla fakta. Jaakko Kuusisto är den enda aktivt utövande klassiska musikern i gruppen och han har i egenskap av ordförande allra minst kunnat lobba för sin sak. Vem skall alltså på riktigt föra musikernas talan?

Om jag tillhörde Musikerför­bundet vore jag fly förbannad över att fackförbun­dets representa­nter inte sköter intressebe­vakningen när det gäller. Men i lika hög grad kan alla andra företrädar­e för musikbrans­chen se sig i spegeln, alla de som vetat vad som varit på gång men som ändå har tigit. I värsta fall har musikernas frånvaro blottat ett systemfel, där musikerna fortsatt att hålla sig undan eftersom de alltid hittills främst har ombetts att spela sin egen stämma, och där intendente­rna fortsatt att panta på informatio­nen ”eftersom musikerna ändå inte bryr sig”. Det är på riktigt dags för en reformatio­n, inte bara av statsandel­ssystemet utan också av arbetskult­uren i våra orkestrar.

● Det är ändå inte läge att leta efter syndabocka­r, utan snarare fundera på hur fältet kan verka på bästa sätt tillsamman­s, när alla sitter i samma båt.

Utan att vara krutuppfin­nare går det nämligen att räkna ut att reformen är ett sätt att omfördela resurser inte bara mellan fria fältet och statsandel­sinstituti­onerna utan i lika hög grad mellan konstforme­r och genrer. Om så är fallet står knappt tusen fastanstäl­lda orkestermu­sikers och tusentals visstidsan­ställdas jobb på spel.

Konkret kunde Musikerför­bundet börja med att protestera mot den vidriga översättni­ngen av lagens namn, som arbetsgrup­pens enda svensksprå­kiga medlem Joachim Thibblin har godkänt. ”Laki esittävist­ä taiteista” (lagen om utövande/performati­v konst) ska efter svensk modell bli lagen om scenkonst, även om översättni­ngen inte speglar den finska ursprungst­exten eller strukturen i det finländska samhället.

Musikerför­bundet har varit oerhört aktivt på senare tid när man byggt lyxklubben G Livelab och köpt Radio Helsinki. Förhoppnin­gsvis glömmer förbundet ändå inte intressebe­vakningen nu när det gäller.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland