Hufvudstadsbladet

Nya rutiner ger framgång i skidspåret

Den som inte har en stabil grund att stå på kan inte uppnå någon VM-form på det sista träningslä­gret inför skidVM i Lahtis. Det gäller nästan lika starkt för den mentala biten som för den rent fysiska formen.

- HBL-FNB

Maarit Valtonen är skidlandsl­agets läkare. Hon betonar att idrottarna ska vara noga med sin hälsa. Det gäller att tvätta händerna före maten och torka mobilen för att inte smittas av ett virus. De nya rutinerna har burit frukt i vinter.

LäNGDåKNIN­G – Här på finslipnin­gslägret i Ruhpolding kulminerar hela säsongens arbete. Den mentala träningen är i stort sett genomförd. Målet med lägret är att lugna sig och njuta av åkningen, säger idrottspsy­kologen Hannaleena Ronkainen som rest med längdåknin­gslandslag­et de senaste åren.

När allt stämmer behöver mental och fysisk träning inte skiljas åt. Mentala tränaren Terhi Lehtoviita, som jobbat med landslaget i nordisk kombinatio­n sedan i somras, betonar gärna samarbetet­s betydelse inom ledarstabe­n.

– Det behövs ett starkt system där alla drar åt samma håll. Helheten måste utvecklas, inte bara hoppningen, åkningen eller någon annan egenskap, säger Lehtoviita.

Allt viktigare

Mental träning har funnits inom finsk elitidrott sedan 1970talet, men det dröjde rejält innan några större satsningar sattes in. Sotji 2014 var de första olympiska spelen där en idrottspsy­kolog – Ronkainen – ingick i den finska truppen.

– Behovet av mental träning ökar

hela tiden. Vi ger bort konkurrens­fördelar om vi inte beaktar det, säger Ronkainen.

Hennes uppfattnin­g stärktes ef ter sommarOS i Rio de Janeiro 2016. I de enkäter som genomförde­s efter spelen var det många idrottare som efterlyste mer mental trä ning. Behovet är ändå svårt att läsa av, då det inte går att mäta i meter eller sekunder.

– Vi jobbar som bäst på att ta fram mätare för att på ett mer pålitligt sätt kunna påvisa arbetets effekt, säger Ronkainen.

Tills vidare är upplevelse­r från idrottare och tränare de viktigaste mätarna. Om de upplever att prestation­erna under press blivit bättre eller att känslosval­len är mer kontroller­ade än tidigare har psykologer­na lyckats.

Press kan vara bra

Medvetenhe­t är en annan detalj som Terhi Lehtoviita betonar.

– I mental träning är det frågan om att bli medveten om sinnets styrka och klara av att träna upp

det. Man lär sig utnyttja det man tränat in även under press, säger Lehtoviita.

Med rätt förberedel­ser kan press och höga förväntnin­gar bli ett plus, anser Hannaleena Ronkainen.

– Press målas i allmänhet upp som något negativt, men det kan bli mer av en sak som det lönar sig att bara acceptera. Då lär man sig av pressen och kan omvandla den till en styrka, säger Ronkainen.

Här på finslipnin­gslägret i Ruhpolding kulminerar hela säsongens arbete.

Hannaleena Ronkainen

idrottspsy­kolog

 ??  ??
 ??  ?? HANNALEENA RONKAINEN,. idrottspsy­kologFOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N
HANNALEENA RONKAINEN,. idrottspsy­kologFOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland