Hufvudstadsbladet

Agutiern är en ny bekantskap på Högholmen

Djurpark En helt ny art har kommit till djurparken i Helsingfor­s. Det är frågan om den fyrbenta och marsvinsli­ka gnagare som kallas för azaras aguti.

- HBL

I ledigt språk kan man kalla dem för agutier, släktnamne­t för de här krabaterna. Eller för den delen guldharar, vilket är gnagarnas familjenam­n.

I Högholmens fall är det frågan om fyra unga agutie-bröder som i vanliga fall lever i Sydamerika. Agutierna är känsliga för köld, och därför transporte­rades de i ett uppvärmt utrymme i en bil från djurparken Hellabrunn i München.

När de anlände till Finland väntade en välkomstmå­ltid i matskålen: apelsin- och äppelklyft­or som kvartetten snabbt slukade. Nötterna i skålen grävde agutierna däremot ned.

Agutierna delar husrum med ett stillsamt djur: sengångare­n. Den tillbringa­r majoritete­n av tiden uppe i trädet och kommer bara ned en gång i veckan. Sengångare­ns matskål finns också uppe på en gren.

Papegojorn­a som är grannar med agutierna reagerade däremot högljutt på gnagarnas ankomst.

Azaras aguti (på latin Dasyprocta azarae) lever i mellersta Sydamerika i skogsdunga­r i utkanten av de tropiska savannerna. Antalet individer har minskat, men eftersom agutierna är så svåra att hitta har man inte kunnat utvärdera graden av hot mot arten.

Man hittar azaras aguti i länder som Brasilien, Paraguay och Argentina. Namnet har gnagarna fått av den spanska brigadgene­ralen Félix de Azara (1746–1821). Under tiden i Sydamerika kartlade han också många arter. Det är inte bara agutierna som fått namn efter honom. Generalen har också lånat sitt namn till nattapan aotus azarai, fältmusen akodon azarae och fågeln azarataggs­tjärt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? LEHMONEN/HöGHOLMEN
FOTO: MARI ?? Det finns en viss likhet mellan agutier och marsvin. De är släkt med varandra, men agutierna har större och längre ben.
LEHMONEN/HöGHOLMEN FOTO: MARI Det finns en viss likhet mellan agutier och marsvin. De är släkt med varandra, men agutierna har större och längre ben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland