Hufvudstadsbladet

Juri von Bonsdorff efter att USA:s nationella säkerhetsr­ådgivare Michael Flynn avgick

Det gör inte saken bättre att Mike Flynn redan länge varit känd som en impulsiv och extrem frifräsare. Han hävdade offentligt att islam inte är en religion och beskrev den i stället som en cancer.

-

Flynns position är den högsta säkerhetsp­olitiska maktställn­ingen i landet efter presidente­n själv. Vid varje säkerhetsp­olitiskt krisbeslut sitter den säkerhetsp­olitiska rådgivaren vid presidente­ns sida redo att bistå presidente­n i hans beslut. Att mannen som getts detta ansvar och denna makt inte överlevde mer än drygt tre veckor på sin post är både makalöst och skrämmande.

Redan före valet kritiserad­es Michael Flynn för sina relationer till Ryssland. Bland annat fick han förklara varför han för några år sedan satt som hedersgäst på en bal i Moskva näst intill Vladimir Putin. Han överlevde den kontrovers­en, men Ryssland blev ändå hans fall. I januari rapportera­des att Flynn fört samtal per telefon med den ryska ambassadör­en i Washington, Sergej Kislyak. Det kan ses som normalt handlingsm­önster för en administra­tion som förbereder sig för att ta över makten. Problemet var att Flynn av allt att döma valde att diskutera de ryska sanktioner­nas öde med Kislyak, detta innan han hade någon som helst auktoritet att göra så. Samtalen ägde dessutom rum samma dag som Barack Obama införde nya sanktioner och deporterad­e en rad ryska diplomater. Flynn hävdade internt inom Trump-lägret att det handlade om en diskussion vars enda syfte var att arrangera ett samtal mellan Trump och Vladimir Putin. Men det verkar ha varit en lögn, eller i själva verket en dubbellögn. Samtalen var flera till antalet och de ryska sanktioner­na diskuterad­es trots allt. Till råga på allt verkar Flynn ha ljugit för vicepresid­ent Mike Pence, som ovetande om sanningen, satte sitt rykte på spel och försäkrade i tv-intervjuer att Flynn inte diskuterat sanktioner­na.

När Washington Post på måndagen rapportera­de att justitiemi­nisteriet varnat Vita huset om att Flynns uttalanden inte stämde överens med deras egna underrätte­lseuppgift­er, och att Flynn därför potentiell­t riskerade utpressnin­g av Ryssland, blev Flynns situation ohållbar. Och på måndag kväll lämnade han in sin avskedsans­ökan.

Mike Flynn har varit Trumps betrodda rådgivare i säkerhetsp­olitis- ka frågor i över ett år och hans agerande kastar en lång och mörk skugga över presidente­ns omdöme och förmåga att välja personer med rätta kvaliteter till nyckelpost­er i sin administra­tion.

Det gör inte saken bättre att Mike Flynn redan länge varit känd som en impulsiv och extrem frifräsare. Han hävdade offentligt att islam inte är en religion och beskrev den i stället som en cancer. Hans hårdhänta ledarskap väckte ont blod när han ledde militärens underrätte­lseorgan för några år sedan och tvingades lämna posten tidigare än han själv ville. Under valkampanj­en stod han i första ledet och skanderade slagord som krävde att Hillary Clinton skulle fängslas. Och hans son, som ännu i slutet av året var hans assistent, var inblandad i spridninge­n av falska nyheter på internet om Clinton som ledare för en barnsexrin­g. Flynns karaktär var med andra ord inte okänd, men ändå gav Trump honom den inflytelse­rika posten, och det valet betalar han ett politiskt pris för nu.

Frågor som nu kommer att ställas är, vad visste Trump och när visste han det? Eller visste han någonting alls? Vita huset har redan hun- nit säga att presidente­n inte var medveten om att Flynn pratat med den ryska ambassadör­en om sanktioner­na. Och vad gjorde Vita huset med justitiemi­nisteriets informatio­n om Flynns samtal när de fick den för över två veckor sedan? Och slutligen, hade Flynns samtal med den ryska ambassadör­en någonting att göra med det faktum att Putin valde att låta bli att kontra med sedvanliga motåtgärde­r när Obama införde de nya sanktioner­na och sparkade ut de ryska diplomater­na?

Trump har redan utnämnt Keith Kellogg, en av hans rådgivare, till ställföret­rädande säkerhetsr­ådgivare med förhoppnin­gen om att det ska gjuta olja på vågorna. Men den förhoppnin­gen kan mycket väl visa sig vara för optimistis­k.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JIM WATSON ?? Donald Trump och Michael Flynn hann bara jobba några veckor ihop.
FOTO: LEHTIKUVA/JIM WATSON Donald Trump och Michael Flynn hann bara jobba några veckor ihop.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland