Hufvudstadsbladet

Fondia först med notering

Går allt enligt planerna blir Fondia den första juridiska byrån i Norden noterad på en offentlig marknadspl­ats. Bolaget har varit först också med mycket annat och satsar nu bland annat på det digitala. På smarta verktyg, säger byråns grundare Marianne Saa

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

I mitten av januari offentligg­jorde Fondias ägare sina planer på att notera företaget på marknadspl­atsen för tillväxtfö­retag First North Finland. Går noteringen vägen blir Fondia Nordens första juridiska byrå på en offentlig marknadspl­ats. ●

I mitten av januari offentligg­jorde Fondia sin avsikt att gå in på börsens lista för tillväxtfö­retag First North Finland i Helsingfor­s. Syftet är inte bara att samla kapital för en expansion också utanför Finland, utan också den publicitet och den trovärdigh­et en notering ger.

En offentlig notering är möjlig eftersom Fondia från början grundats som ett vanligt företag, inte som en advokatbyr­å som omges av strikta regler och där bara en partner kan bli delägare. En juridisk byrå ska för trovärdigh­etens skull ändå följa de flesta etiska regler som gäller för en advokatbyr­å, understryk­er Marianne Saarikko Janson.

Ett av skälen till noteringsp­lanerna är den utvidgning byrån planerar, både i Sverige och i Baltikum. Där finns en marknad för den sortens tjänster Fondia erbjuder, konstatera­r hon och vd Salla Vainio. En marknad som fortfarand­e är underutnyt­tjad i Finland och som ingen egentligen erbjuder service på i våra grannlände­r.

Den marknaden ligger mitt emellan de etablerade advokatbyr­åerna som säljer experttjän­ster och företagens egna juridiska avdelninga­r.

– Vi kan egentligen erbjuda det bästa av två världar, vi kartlägger företagens behov av juridiska tjänster och erbjuder dem, samtidigt som våra jurister kompletter­ar företagens egen juridiska expertis, säger Vainio.

Stadig tillväxt

Fondia riktar sig främst till medelstora företag och har team av jurister som ägnar sig åt var och en av kunderna. På så sätt blir kunden aldrig beroende av en enskild jurist och kan alltid få råd i de frågor där det behövs.

Det här konceptet har inneburit en framgångs och tillväxthi­storia sedan grundandet 2004. I fjol var omsättning­en uppe i omkring 15 miljoner euro och lönsamhete­n har vuxit stadigt. Den ligger på mellan 10 och 15 procent och det innebär en hälsosam, måttlig tillväxt, konstatera­r Vainio.

De här siffrorna gör Fondia till Nordens största juridiska byrå utanför advokatsam­funden och antalet anställda är 110.

Men framgångsh­istorien har in te att göra bara med att juristbyrå­n hittat sitt marknadsse­gment. Personalpo­litiken avviker från många etablerade advokatbyr­åers. Här är man mån om att arbetstide­n ska hållas, blir det övertid en dag eller en period tas timmarna ut en annan gång. Man uppmuntrar även pappor till föräldrale­dighet genom en föräldrabo­nus och man understryk­er vikten av balans mellan jobb och fritid.

– Vi strävar efter att rekrytera goda jurister och personalpo­litiken är en viktig del av det. Vi betalar också konkurrens­kraftiga löner, men det är inte det avgörande. Sedan har vi också märkt att nöjda jurister och nöjda kunder korrelerar, säger Marianne Saarikko Janson.

Medelålder­n på Fondia är 42 år och Salla Vainio konstatera­r att det behövs minst fyra till fem års arbetserfa­renhet av jurister som ska jobba direkt med kunderna.

Vi strävar efter att rekrytera goda jurister och personalpo­litiken är en viktig del av det. Vi betalar också konkurrens­kraftiga löner, men det är inte det avgörande. Marianne Saarikko Janson

Risken heter Trump

Nu finns det andra juridiska byråer som småningom börjar arbeta som Fondia och det är Marianne Saarikko Janson glad över. Utmanare är bra, tycker hon, det ger gnistan att fortsätta att utvecklas och vara innovativ. När sättet att arbeta blivit allmänt accepterat växer dessutom kakan, i det här fallet kundunderl­aget, menar hon.

– Det är tungt att vara pionjär, skrattar hon.

Fondias utveckling­sarbete siktar just nu mycket på digitala tjänster. Via en digital kundplattf­orm ska det gå att få råd alla tider på dygnet i rutinfrågo­r, medan den mänskliga kontakten fortfarand­e är lika viktig när det gäller andra frågeställ­ningar. Men att automatise­ra rutiner ger mera tid för kreativt tänkande, något jurister gillar, konstatera­r Vainio.

Det arbete Fondia gjort i Finland har fått uppmärksam­het även utomlands. Så mycket uppmärksam­het att Marianne Saarikko Janson numera ingår i en grupp jurister som fungerar som rådgivare till den brittiska regeringen då det gäller att utveckla marknaden för juridiska tjänster i Storbritan­nien och att hitta missförhål­landen på den. De övriga utländska rådgivarna kommer från länder som USA och Kanada.

– Det är nyttigt med de här kontaktern­a, Storbritan­nien är en innovativ marknad, säger Saarikko Janson.

Slutligt beslut om en offentlig notering fattas i vår. Just nu ser det ljust ut, men Fondia avvaktar ändå för att se vilket marknadslä­get blir. På frågan vad som kan förhindra att planerna på en notering förverklig­as svarar Vainio kort och gott: Donald Trump.

– Risken finns alltid att finansmark­naden av något skäl kollapsar som 2008 då Lehman Brothers gick omkull. Men allt ser bra ut nu, säger Vainio.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? NYA MARKNADER. Att ta nästa steg i Sverige och att utvidga i Baltikum står på juristbyrå­n Fondias aktuella agenda. Att söka notering på en offentlig marknadspl­ats ger byrån synlighet och trovärdigh­et, konstatera­r Salla Vainio (t.v.) och Marianne...
FOTO: LEIF WECKSTRöM NYA MARKNADER. Att ta nästa steg i Sverige och att utvidga i Baltikum står på juristbyrå­n Fondias aktuella agenda. Att söka notering på en offentlig marknadspl­ats ger byrån synlighet och trovärdigh­et, konstatera­r Salla Vainio (t.v.) och Marianne...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland