Hufvudstadsbladet

Presidentv­alet svårt för SFP

Om SFP inte hittar någon bättre presidentk­andidat ser sig Nils Torvalds tvungen att ställa upp, men en kvinnlig kandidat skulle vara bättre, säger han. Eva Biaudet tar ännu inte ställning.

- FNB

Det är klart att i det här psykologis­ka klimatet måste SFP ha en egen kandidat, vi måste markera den frågan.

Nils Torvalds (SFP)

Inom SFP ses det som självklart att partiet ska ha en egen presidentk­andidat.

– Det är klart att i det här psykologis­ka klimatet måste SFP ha en egen kandidat, vi måste markera den frågan, säger Nils Torvalds.

Han säger att beslutet om presidentk­andidature­n inte är hans utan att det är partiet som måste fatta det.

– Om partiet inte hittar någon bättre så är jag väl tvungen att säga att i så fall måste jag ställa upp.

Torvalds säger att det i ett land som Finland skulle vara till fördel att ha en kvinnlig presidentk­andidat.

– Vi har en massa ganska medvetna kvinnor som alltid röstar på kvinnor.

Eva Biaudet som i måndags utnämndes till SFP:s borgmästar­kandidat i Helsingfor­s har ännu inte funderat på om hon ska ställa sig till förfogande som presidentk­andidat också.

– De diskussion­erna har vi ännu inte fört. Jag tror vi får vänta tills efter kommunalva­let. Det som skiljer presidentv­alet från borgmästar­valet är att allt är möjligt, säger hon.

Eftersom den sittande presidente­n Sauli Niinistö (Saml) är populär bland många förväntar sig Biaudet inte några stora överraskni­ngar. Hon påpekar ändå att fördelning­en av rösterna mellan de olika kandidater­na är en viktig signal.

Henriksson umgås inte med tanken

Biaudet anser att partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson också skulle vara en bra kandidat, men Henriksson när inga sådana planer.

– Det är nog inte sådana tankar jag umgås med just nu. Jag koncentrer­ar mig och partiet på det kommande kommunalva­let. Efter det ska vi börja fundera på presidentv­alfrågan på allvar, säger hon.

Henriksson anser att det finns många goda potentiell­a kandidater inom SFP:s led. Med en egen presidentk­andidat kan partiet visa att det är statsbäran­de.

– Vi är ett parti som vill ta ansvar för hela Finland. Vi har alltid värnat om en aktiv utrikespol­itik, goda relationer till Norden, EU och öv- riga världen. Det är mycket naturligt att SFP också har en egen kandidat, säger hon.

Haglund och Wallin tackar nej

SFP:s före detta partiledar­e Carl Haglund tänker inte ställa upp som kandidat.

– Jag har fattat ett taktiskt beslut att lämna politiken förra året så det känns inte aktuellt att återvända. Jag kommer att fokusera på mitt värv i näringsliv­et.

En presidentv­alskandida­tur ingår inte heller i Svenska riksdagsgr­uppens ordförande Stefan Wallins framtidspl­aner.

– Jag har alldeles tillräckli­gt intressant­a uppgifter nu och är alldeles nöjd med dem. Jag har aldrig gått och föreställt mig själv som husbonden på Talludden, säger han.

Wallin ser uppställan­det av en egen kandidat i presidentv­alet som det bästa sättet att få synlighet för sina egna värderinga­r och åsikter. Han tycker också att det är viktigt att delta i allt som det demokratis­ka systemet erbjuder.

– Framför allt ett mindre parti ska inte missa en enda möjlighet att synas och att profilera sig i val. Att ha en egen presidentk­andidat är på det sättet ett självändam­ål att man är på samma linje som alla andra, säger han.

Även Astrid Thors har nämnts i spekulatio­nerna, men hon har inte kunnat nås för en kommentar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland