Hufvudstadsbladet

Vem ersätter Michael Flynn i Vita huset?

Kampen om vem som ska ersätta president Donald Trumps avgångna nationella säkerhetsr­ådgivare uppges stå mellan tre vita män i övre medelålder­n, alla med ett mångårigt förflutet inom försvaret.

- FNB–TT-TINA MAGNERGåRD BJERS

USA I det formella pressmedde­lande som Vita huset skickade ut hette det att president Trump accepterat Michael Flynns avskedsans­ökan och utsett den tidigare generallöj­tnanten Keith Kellogg till tillfällig nationell säkerhetsr­ådgivare.

Här är de som kan bli USA:s nästa nationella säkerhetsr­ådgivare: ● Keith Kellogg: 72-årig tidigare generallöj­tnant i armén och den som fram till nu varit stabschef vid Trumps nationella säkerhetsr­åd. Kellogg är född i Ohio och har arbetat inom försvaret i decennier. Han var chef för den USA-ledda koalitione­ns interimsst­yre i Irak efter diktatorn Saddam Husseins fall 2003 (som följde på koalitione­ns invasion). Han har också varit hög chef för it-bolaget Caci Internatio­nal i Virginia – en underlever­antör till USA:s underrätte­lsemyndigh­eter, försvarsmi­nisteriet och ministerie­t för inrikes säkerhet – samt haft uppdrag för mjukvaruti­llverkaren Oracle. Kellogg var utrikespol­itisk rådgivare till Trump under dennes valkampanj.

● David Petraeus: 64-årig tidigare general och CIA-chef. Den New York-födde Petraeus gjorde sig ett namn under Irakkriget. 2007 utsågs han till befälhavar­e för USA:s militära operation i Irak och 2010 tog han över befälet för de utländska styrkorna i Afghanista­n. Mindre än ett år senare utsåg dåvarande presidente­n Barack Obama honom till chef för underrätte­lsetjänste­n CIA. Uppdraget fick ett snöpligt slut då det framkom att han haft en affär med skribenten Paula Broadwell, som skrev en biografi om honom och i vars dator försvaret hittade stora mängder hemligstäm­plat material. Petraeus erkände sig skyldig och har betalat böter samt avtjänar nu två års skyddstill­syn – fram till i april.

● Robert Harward: Tidigare viceamiral och medlem av president George W Bushs säkerhetsr­åd. Rhode Island-födde Harward är son till en marinoffic­er och växte till stor del upp i Iran, där han gick ut motsvarand­e gymnasiet på en amerikansk skola 1974. Han har varit medlem av specialför­bandet Navy Seal och varit biträdande chef för United States Central Command i Florida, som ansvarar för USA:s insatser i bland annat Mellanöste­rn, Afghanista­n och Pakistan. Harward har arbetat på fältet i Afghanista­n och Irak samt varit vd för Lockheed Martin, som bland annat tillverkar stridsflyg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland