Hufvudstadsbladet

Socialdemo­kraterna flirtar med populister

Danmark Socialdemo­kraterna öppnar för ett framtida regeringss­amarbete med högerpopul­istiska Dansk Folkeparti.

- fNb–tt–Ritzau tt

Den oväntade flirten mellan S och DF blev känd via en gemensam intervju med partiledar­na Mette Fredriksen respektive Kristian Thulesen Dahl i Fagbladet 3F. Där förklarar partierna att de står sida vid sida i en lång rad aktuella politiska frågor. Budskapet är att de inte avvisar tanken på att ingå i en gemensam regering.

– Egentligen upplever jag att Kris- tian och jag arbetar mycket på samma sätt. När det finns ett problem som ska lösas, ser vi till att finna ett ordentligt svar, säger S-ledaren Mette Frederikse­n.

DF:s Kristian Thulesen Dahl säger till samma tidning:

– Vi ska använda all vår energi till att skapa möjlighete­r för att Dansk Folkeparti ska kunna bilda majoritet med flera partier i Folketinge­t.

Politiska bedömare i Danmark betraktar utspelet som en kalldusch för statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen som leder en minoritets­regering med sitt liberala Venstre, stöttad av just DF.

– Detta sänder ut en gigantisk signal till det politiska Danmark om att de här partierna ser strategisk­t annorlunda på sakernas tillstånd nu. Det indikerar stora konsekvens­er för hur dansk politik kommer att utformas de närmaste åren, säger Thomas Funding, politisk analytiker i TV2.

Stoppar bärplockar­e

I grannlande­t Sverige vill socialdemo­kraterna och fackorgani­sationen LO begränsa arbetskraf­tsinvandri­ngen.

”Normala LO-jobb” ska gå till dem som bor i Sverige. Men regerings- partnern Miljöparti­et är inte med på förslaget.

– Jobb som kräver kort eller ingen utbildning ska i första hand tillsättas av personer som redan bor i Sverige, säger näringsmin­ister Mikael Damberg (S).

Under 2016 beviljades drygt 3 900 arbetstill­stånd till yrken som högst kräver en kortare utbildning eller introdukti­on. Större delen rörde jobb som bärplockar­e, plantörer eller liknande.

I framtiden bör dessa jobb gå till personer som redan bor i Sverige, skriver Mikael Damberg tillsamman­s med LO-basen Karl-Petter Thorwaldss­on på DN Debatt.

– Jag tror att den typen av jobb måste användas för att sätta folk i arbete som har kommit till Sverige, säger Mikael Damberg

Vi ska använda all vår energi till att skapa möjlighete­r för att Dansk Folkeparti ska kunna bilda majoritet med flera partier i Folketinge­t. kristian Thulesen dahl, partiledar­e

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland