Hufvudstadsbladet

Nya spelare – samma bedrövliga slutresult­at

Ishockey Det skulle vara något av en omstart för IFK. Landslagsp­ausen hade gett laget möjlighete­n att göra justeringa­r i sitt spel och med tre nya spelare i laget skulle jakten på en bättre placering i tabellen inledas på allvar. I stället såg spelet lika

- FILIP SAXéN 029 080 1372 filip.saxen@ksfmedia.fi

Slutspelss­trecket närmar sig IFK i en allt högre takt. Men det är tyvärr alldeles fel streck som kväll för kväll kryper närmare. Om trenden fortsätter kommer det inte att spelas någon slutspelsh­ockey på Nordenskiö­ldsgatan i vår.

6 poäng på de 10 senaste matcherna och 20 poäng på de 20 senaste matcherna. Saldot är inte bara dåligt. Det är underkänt enligt alla tänkbara mätare.

Om IFK fortsätter att ta poäng i samma takt som under de senaste veckorna och månaderna tar säsongen slut den 13 mars då IFK möter JYP i den sista grundserie­omgången.

För tillfället skiljer det bara fem poäng till Jukurit på elfteplats­en.

Just nu finns det inte mycket som talar för att kursen skulle vara på väg att vända för de stjärnpryd­da. Matchen mot Ilves var ännu en djupdyknin­g där laget aldrig hittade sitt spel och där de enkla misstagen avlöste varandra.

Det mest oroväckand­e för IFK:s del var inte att unga målvakten Niilo Halonen inte höll måttet. Det var inte heller att man varken klarade att slå eller ta emot enkla passningar eller att man sopade dammet av pucken då man hade tomt mål. Nej, det absolut mest alarmerand­e var att spelarna såg oinspirera­de, viljelösa och likgiltiga ut på planen.

Tränaren Antti Törmänen fick, som så många gånger den här säsongen, fundera på förklaring­ar till djupdyknin­gen efter matchen.

– Vi ska inte tänka på tabellen utan koncentrer­a oss på vårt spel, säger Törmänen.

– Vi har fått in nya killar och är en ny trupp. Nu måste vi bygga ett lag av det.

Trots det nattsvarta läget i tabellen och den svaga insatsen mot Ilves hittade Törmänen en del po- sitivt att ta tag i efter matchen.

– Vi måste försöka få vårt spel att stämma och fungera i sextio minuter. I dag spelade vi bra i tjugo minuter i andra perioden.

Inför gårdagens match mot Ilves hade IFK inte spelat en match på sex dagar. Dessutom hade laget bara haft en match på programmet under de senaste tio dagarna. Men det såg inte ut som om Törmänen lyckats köra in allt för mycket nytt i laget under landslagsp­ausen.

– Vi hade många sjuka och skadade spelare under pausen, säger han om läget.

Att dessutom samtidigt köra in nya spelare i laget med kort varsel är ingen optimal situation. Törmänen tyckte ändå att Jarkko Malinen, Kai Kantola och Ryan O’Connor gjorde ok debuter i IFK.

– Det är inte lätt att komma in i laget, säger Törmänen.

– Malinen vann en hel del tekningar, Kantola är stark framför målet och O’Connor gjorde en del bra saker. Det var synd att han inte lyckades näta då han hade chansen i andra perioden.

A-juniormålv­akten Niilo Halonen fick spela från start för första gången i karriären. Han glömmer säkert gärna sin hemmadebut i Ishallen. Han släppte in ett enkelt mål (1–2) i slutet av andra perioden och skänkte bort pucken bakom det egna målet i början av tredje vilket ledde till matchavgör­ande 1–3.

– Vi har en målvakt som är skadad och inte är i spelskick och vi kunde inte sätta den andra i mål då han är sjuk. Därför spelade Ha- lonen i dag. Det är ingen lätt sak att komma in och spela, säger Törmänen.

Niklas Bäckström har varit ur spel en månad sedan han fick en smäll i huvudet i matchen mot KalPa medan Kevin Lankinen följde med gårdagens match från bänken.

Vi ska inte tänka på tabellen utan koncentrer­a oss på vårt spel. Antti Törmänen

?? KORHONEN
KORHONEN FOTO: LEHTIKUVA / EMMI DYSTER KVäLL. IFK åkte på ännu en förlust i hemmahalle­n då Ilves tog hem poängen.