Hufvudstadsbladet

Regeringen måste ändra sig om Vasa

- JACOB SöDERMAN juris licentiat, Helsingfor­s

JOURREFORM­EN När lagen, som berövar Vasa centralsju­khus sin rätt att upprätthål­la en omfattande jour, stadfästes uttalade sig presidente­n Sauli Niinistö skarpt om skyldighet­en att betjäna svenska patienter på svenska.

I HBL (1.2) betonade jag att uttalandet var bättre än vad man kunde vänta sig av Högsta domstolen eller människorä­ttsdomstol­en.

Rune Björkqvist från Molpe, Korsnäs anser (HBL 5.2) att ”Finland var död som rättsstat” då lagen trots allt fastställd­es.

Leif Hellén, Esbo, skriver (HBL 6.2) att ”Kompromiss­en är tagen ut luften” och bad läsarna teckna på medborgari­nitiativet för att Vasa skulle behålla sin jour.

Nu har tillräckli­gt många tecknat på. Medborgari­nitiativet kommer att behandlas av riksdagen.

Det viktigaste i president Niinistös uttalande var slutklämme­n: ”Jourtjänst­erna kan flyttas från Vasa till Seinäjoki centralsju­khus endast om det råder fullständi­g säkerhet om att patientern­a kan välja om de ska vårdas på svenska eller finska.”

Tuomas Pöysti, som ansvarar för social och hälsovårds­reformen, uttalade sig för kommuntorg­et.fi (2.12.2016) att indragning­en av den omfattande jouren i Vasa knappast leder till en besparing.

Seinäjokis­jukhuset måste anställa personal som kan svenska. Det blir troligen mera kostnader.

Aki Linden, sjukhusdir­ektör vid Hucs förundrar sig (HBL 5.1) varför centralsju­khusen i Rovaniemi, Villmanstr­and och Joensuu får hålla sin jour. Dessa sjukhus har betydligt mindre resurser än Vasa.

I Pohjalaine­n (5.1) avslöjar chefredakt­ören att Centern och Sannfinlän­darna var villiga att godkänna 12 + 1, alltså bibehållen jour i Vasa, men Samlingspa­rtiet – troligen minister Paula Risikko – godkände inte en omfattande jour i Vasa.

Sjukhusdir­ektör Jaakko Pihlajamäk­i anser enligt Ilkkatidni­ngen (13.2) att 12 + 1alternati­vet hade varit lättare att verkställa – det vill säga att centralsju­khuset i Vasa

En pinsam affär vore ur världen.

skulle tagit hand sina jourpatien­ter som förr.

Kampen fortsätter på det politiska planet. Regeringen måste ändra sig. Några vettiga skäl finns inte för att man genom lag förbjuder Vasa centralsju­khus att upprätthål­la en omfattande jour.

För att förstärka effekten av medborgari­nitiativet kunde de svenska riksdagsle­damöterna lämna in en lagmotion i samma syfte. Från op positionen vore det inte svårt att få en uppsjö namn på motionen.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) publicerad­e ett uttalande inför julen i Pohjalaine­n i vilket han sökte lugna läsarna: ”En jour bibehålls på Vasa centralsju­khus” lät han förstå, men lämnade dess omfattning oklar.

Bästa sättet att lugna befolkning­en i svenska Österbotte­n uppnås endast genom att lagen ändras och Vasa centralsju­khus behåller sin rätt att ha en omfattande jour.

En pinsam affär vore ur världen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland