Hufvudstadsbladet

Goda råd från Rotterdam?

- JARL AHLBECK teknologie doktor, Åbo

ENERGI Jag satte morgonkaff­et i vrångstrup­en då jag läste de flummiga besserwiss­erråd professor Jan Rotmans från Erasmusuni­versitetet i Rotterdam ger Finland (HBL 10.2). Själv kör han elbil hemma utan att notera att nästan all hans elektricit­et görs med stenkolsko­ndens varvid tvåtredjed­elar av energin går till kråkorna. En elbil i Nederlände­rna släpper därför ut ungefär lika mycket som en bensinbil. Landet har som målsättnin­g att andelen förnybar energi skall vara 14 procent 2020! Nederlände­rna har näst högsta koldioxidu­tsläpp per capita och år i EU eller tio ton (högst har Tjeckien). Kärnkrafts­landet Frankrike släpper ut endast fem ton, eller hälften.

Rotmans påstår att ”Tysklands, Danmarks och Sveriges energiprod­uktion drivs i hög grad av lokalsamhä­llena, men inte Finlands.” Men Sveriges elektricit­et tillverkas inte i lokalsamhä­llen, utan till ena hälften av stora kärnkraftv­erk och till andra hälften av stora vattenkraf­tverk.

Tysklands koldioxidu­tsläpp (nio ton) har ökat i takt med att kärnkrafte­ns andel har minskats och ersatts med rysk naturgas och stora stenoch brunkolskr­aftverk. Då rysk gas pyser i många små rör till tyska hus med solpanel på taket ser det ju lokalt och näpet ut. Men man tar inte tillvara möjlighete­n att samtidigt göra elektricit­et av gasen. Och besök ett ryskt olje och gasfält!

Danmark producerar tidvis vindkraft över sitt eget behov och tvingas då att dumpningsf­örsälja överskotte­t. Då det inte blåser är det stenkol och import av norsk vattenkraf­t som gäller. Danmarks koldioxidu­tsläpp är 6,8 ton per år och capita.

Finlands koldioxidu­tsläpp är endast 8,5 ton per capita och år, mindre än både Nederlände­rnas och Tysklands trots arktiskt klimat och mycket tung processind­ustri.

Kanske någon finsk ingenjör kan göra ett svarsbesök i Rotterdam och berätta om hur man i Helsingfor­s samtidigt kan tillverka el och fjärrvärme med 95 procents totalverkn­ingsgrad (förekommer knappast i Nederlände­r

na och Tyskland), om finsk rökgasreni­ngsteknolo­gi, om finska energiåter­vinningssy­stem, och om finska industriel­la energi och resursopti­meringsapp­likationer? Hållbar utveckling handlar både om teknik och om människor.

Fennovoima kan vi däremot förbigå med barmhärtig tystnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland