Hufvudstadsbladet

Massutskic­k i politik

- NILS TORVALDS Europaparl­amentarike­r (SFP)

CETA Maria Brommels ställer mig en fråga, som för många säkert framstår som synnerlige­n berättigad: Varför svarar Nils Torvalds inte via Ceta check?

Men först lite om bakgrunden. I datavärlde­n finns det någonting som kallas spam. Ordets ursprung hänger ihop med amerikansk burkmat (processat kött) från Hormel sedan 1937. Spam i datavärlde­n är alltså inte färskvara, det är en form av massutskic­k från en plattform.

Jag har under det senaste halvåret kanske fått tusen li ka formulerad­e frågor, som skapas av en plattform utifrån några inmatade uppgifter (frågeställ­arens mejl, urvalet politiker, språk). Sen trycker frågeställ­aren på enterknapp­en och frågan går ut i hundra eller tusental.

Formuläret är dessutom skapat så att jag inte kan förklara vad jag anser om Ceta utan att först ha svarat ja eller nej. Jag tror att det är ett i grunden ohederligt sätt att föra en samhällsde­batt. Jag skall alltså svara tusen gånger på samma oriktigt ställda fråga och därefter förklara mig för en person jag i de flesta fallen inte känner (och som inte heller känner mig).

Det som dessutom stör mig med den här sortens riktade (des)informatio­nskampanje­r är att de bidrar till att skapa den alternativ­a faktavärld­en, som på ett synnerlige­n besvärligt sätt undergräve­r förtroende­t för demokratis­ka processer. Det var just med den här sortens plattformi­nformation Donald Trump vann det amerikansk­a presidentv­alet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland