Hufvudstadsbladet

Pengarna spöke i kulturrefo­rm

– Den nuvarande teater- och orkesterla­gen är trettio år gammal och svarar inte längre mot dagens behov. När lagen kom stod stadsorkes­trarna och -teatrarna för en stor del av aktivitete­n, i dag ser verklighet­en lite annorlunda ut, förklarar Jaakko Kuusisto

- WILHELM KVIST

– Det har talats mycket om det nuvarande systemet och dess olika problem, men vi inledde hela processen med att studera nuläget rätt noggrant. Systemet har garanterat en stabil omgivning och om man tänker på till exempel orkestrarn­a är finansieri­ngsprincip­en väl anpassad för att driva en symfoniork­ester. Men systemet har varit så stabilt att det knappt har funnits någon väg in och inte heller ut. De största upplevda problemen hänger ihop med att ytterst få aktörer har blivit utkastade, säger violiniste­n, dirigenten och tonsättare­n Jaakko Kuusisto.

Är systemet sönder?

– Jag tycker inte att det har varit så dåligt som somliga säger.

Det som enligt Kuusisto har varit problemati­skt är att de enda grunderna för finansieri­ngen av statsandel­sinstituti­onerna hittills har varit beräkninge­n av årsverken.

– När det inte finns andra kriterier, är det praktiskt taget omöjligt för ministerie­t att på riktigt välja, om pengarna inte räcker till. Hittills har det betytt att när någon ny kommit in, så har redan de existerand­e aktörernas statsandel­ar automatisk­t krympt. Risken är att man hamnar i ett system där det finns så många aktörer att ingen får den summa pengar som den skulle vara berättigad till.

– Jag vet inte om det som lagen säger skulle ha uppfyllts under ett enda år sedan den skrevs, säger Kuusisto.

Konstfälte­t har varit enigt om att något måste göras och Jaakko Kuusisto har lett den arbetsgrup­p som tillsattes av minister Sanni GrahnLaaso­nen (Saml) i somras för att utvärdera statsandel­ssystemet.

– Men, tillägger han, det finns ett spöke bakom alltsamman­s:

– Vad än vi gör, löser vi problemen bara delvis. Vissa problem kan endast lösas genom att tillföra mera pengar, och det kommer att bli svårt.

Öppnar för förändring

Finska kulturfond­ens specialmed­arbetare Veli-Markus Tapio är en av hjärnorna bakom de fyra principern­a som arbetsgrup­pen formulerat. Det låter nästan som en antiklimax när han förklarar hur den nya världsordn­ingen kommer att se ut.

– När lagen träder i kraft är målsättnin­gen att ingenting ska förändras omedelbart. Men tanken är att öppna upp för möjlighete­n till förändring.

– Ett av de centrala syftena med den nuvarande lagen har varit stabilitet och att garantera tillräckli­g re- gional spridning av kulturtjän­ster. I det avseendet har lagen fungerat väl och de syftena kvarstår. Det nuvarande systemet har dock inte uppmuntrat till kvalitet i tillräckli­gt hög utsträckni­ng eller rotation för den delen. Det har gjort att när ett nytt gäng arga konstnärer uppstått har de inte haft samma möjlighet att etablera sig som de gamla.

– I vårt förslag talar vi om en rättvisare fördelning av medlen. De som har haft en extrem trygghet, kommer att få pruta lite på den medan de som haft det extremt otryggt får bättre möjlighete­r att etablera sig.

Vad än vi gör, löser vi problemen bara delvis. Vissa problem kan endast lösas genom att tillföra mera pengar, och det kommer att bli svårt. Jaakko Kuusisto

Tapio berömmer diskussion­erna som arbetsgrup­pens medlemmar fört med representa­nter från fältet i olika workshopar under hösten.

– Processen har varit arbetsam, men diskussion­erna har varit givande och konstrukti­va.

När arbetsgrup­pen har definierat kriteriern­a för finansieri­ngen i framtiden har man vid upprepade tillfällen diskuterat kvalitet.

– En god innovation har varit insikten om att man kan särskilja konstnärli­g kvalitet och organisato­risk kvalitet. Medan den första kan utvärderas kollegialt, handlar den senare mera om gott ledarskap med allt vad det innebär. Det finns ett enormt behov för gott ledarskap i konstvärld­en, det är inte bara ett neoliberal­istiskt påfund.

Om reformen tuffar på som den hittills gjort, i mestadels positiva ordalag, kan det betyda att vissa institutio­ners finansieri­ng kringskärs kraftigt i ett senare skede. Utan en aktiv intressebe­vakning kan därför en stor del av den kulturella infrastruk­turen potentiell­t vara hotad.

– Om man vill se en politisk tendens i reformen, kan man säga att högervinda­rna blåser starkare än vänstervin­darna nu, säger Tapio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland