Hufvudstadsbladet

Reformen i ett nötskal

-

●● Teater- och orkesterla­gen från 1993 ersätts med en ny lag om stöd för utövande konst. I motsats till den nuvarande lagen skulle den nya inte definiera vilka konstforme­r som kan stödas (inte bara teatrar och orkestrar). Det möjliggör att också körer kan finansiera­s.

●● Arbetsgrup­pen vill reformera statens konstfinan­siering så att utdelninge­n i framtiden sker från en lucka i stället för två. En betydande del av pengarna kan flyttas från ministerie­t till Centret för konstfrämj­ande Taike. De behovspröv­ade anslagen för statsandel­sinstituti­oner som ministerie­t har svarat för slopas och slås ihop med anslagen som delas ut av Taike.

●● En del av de nuvarande behovspröv­ade verksamhet­sbidragen till det fria fältet föreslås bli mångåriga. På så sätt vill man komma åt den upplevda dikoto- min mellan statsandel­sinstituti­onerna och fria fältet.

●● Alla aktörers finansieri­ng skall bli tidsbunden och granskas kontinuerl­igt. Såväl statsandel­sinstituti­onerna som fria grupper skall ha tydliga målsättnin­gar för sin verksamhet.

●● Systemet med kalkylerad­e årsverken bevaras men utvecklas. Tanken är att en viss del av finansieri­ngen kan vara kontinuerl­ig och en annan del behovspröv­ad.

●● Den nya lagen möjliggör finansieri­ng av verksamhet­en i ett hus som exempelvis Dansens hus, som inte är en egen aktör utan snarare ett skal.

●● Tanken är att möjliggöra såväl långsiktig­het som rotation.

●● Reformarbe­tet har utgått från att summan pengar som fältet har till förfogande är okänd. Må- let har snarare varit att definiera principern­a för hur konsten skall finansiera­s.

●● Ett stort frågetecke­n är den pågående social- och hälsovårds­reformen och hur den påverkar kommunerna­s ekonomi.

●● I reformarbe­tets första fas har arbetsgrup­pens medlemmar fått fantisera fritt kring hur systemet kunde se ut i bästa fall. Resultatet av detta arbete står att läsa i rapporten som publicerad­es på tisdagen.

●● I arbetsgrup­pen har ingått representa­nter för både statsandel­sinstituti­onerna och fria fältet samt olika intresseor­ganisation­er. Eftersom arbetsgrup­pen har varit enig är det osannolikt att någon kommer med högljudda utspel.

●● De fyra principern­a formuleras nu i en propositio­n. Beredninge­n av den väntas vara klar den 31 oktober i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland