Hufvudstadsbladet

Svensk internetst­järna skämtade om judar

- TT

Disney bryter med Youtubestj­ärnan Felix ”Pewdiepie” Kjellberg, skriver Wall Street Journal. Ett klipp på två män med en skylt med texten ”död åt alla judar” blev droppen.

Via en tjänst på sajten Fiverr, där man betalar människor för tjänster, fick Felix Kjellberg två indiska män att tillverka skylten med budskapet som han själv valde.

I ett klipp får man se Pewdiepie titta på när männen dansar och vecklar ut skylten med texten ”död åt alla judar”. Pewdiepie håller handen för munnen innan han ber om ursäkt:

– Jag är ledsen, jag trodde inte att de skulle göra det, säger Pewdiepie i videon.

Enligt Wall Street Journal har Felix Kjellberg sedan i augusti lagt ut nio klipp med antingen antisemiti­ska skämt eller nazistiska bilder. För Maker Studios, den del av Disney som svensken har haft ett kontrakt med, var det här droppen.

Störst på Youtube

Kjellberg, som med 53 miljoner prenumeran­ter är världens största youtuber, skrev på sin blogg häromdagen att han bara ville visa prov på hur galet dagens samhälle är, och att folk gör vad som helst för pengar.

”Jag gör videor för min publik. Jag ser innehållet som underhålln­ing, inte en plats för seriösa politiska kommentare­r. Jag vet att min publik förstår det och det är därför de besöker min kanal”, skriver han på bloggen.

Effie Karabuda, spelredakt­ör på Aftonblade­t, köper inte förklaring­en.

– Det håller inte. Det är nynazistis­ka sajter som Daily Stormer som har ändrat sitt namn till ”the world’s number one Pewdiepie fan site” den senaste månaden. Då är det på allvar, säger Effie Karabuda.

– Det gäller att vara superförsi­ktig i det här landskapet vi har. Han har ett stort ansvar, även om han inte vill inse det själv. Att säga sådana här saker i Trump-tider är ganska korkat. Nu borde han i stället ta stort avstånd eller bara låta bli att vidröra ämnena.

Särskilt överraskad är hon dock inte. Redan för ett par år sedan såg hon problemati­skt på Kjellbergs videor, men då på grund av den allt grabbigare jargongen och de sexistiska inslagen.

– Nu kanske han vill vara ännu mer extrem, genom att spela ut de här rasistiska korten. Men han vill nog mest provocera. Det är en sorts South Park-humor, som kan vara rolig om man gör det rätt. Men han är inte tillräckli­gt talangfull för att göra det roligt.

Fiverr har stängt av Felix Kjellbergs konto efter händelsern­a, liksom kontot tillhörand­e de indiska männen, som själva har bett om ursäkt och sagt att de inte visste vad orden betydde.

 ?? FOTO: JONAS EKSTRöMER/TT ?? Svensken Felix ”Pewdiepie” Kjellberg är Youtubes största stjärna. Nu riktas stark kritik mot hans antisemiti­ska skämt. Arkivbild
FOTO: JONAS EKSTRöMER/TT Svensken Felix ”Pewdiepie” Kjellberg är Youtubes största stjärna. Nu riktas stark kritik mot hans antisemiti­ska skämt. Arkivbild

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland