Hufvudstadsbladet

Skrala kunskaper om självständ­igheten i Sverige

- ANNIKA HäLLSTEN

Kultur- och vetenskaps­instituten firar självständ­igheten men i Sverige vet endast en bråkdel hur länge Finland varit fritt.

Tolv procent av svenskarna vet att Finland i år firar hundra år av självständ­ighet. Den här uppgiften ingår i en gallup om svenskarna­s kunskaper om Finland. Gallupresu­ltaten presentera­s på en presskonfe­rens i början av mars.

Gallupen har gjorts på uppdrag av Finlandsin­stitutet i Stockholm.

– Vår uppgift nu är att moderniser­a Finlandsbi­lden i Sverige. Den är lite gammaldags, säger institutet­s direktör Anders Eriksson.

Under jubileumså­ret har institutet i Stockholm bland annat planerat en nycirkustu­rné i Sverige. Premiären blir i Stockholm den 1 oktober och senare på hösten når turnén Finland.

Kultur- och vetenskaps­instituten i Bremen och Tallinn satsar på konserter under jubileumså­ret medan institutet i New York arrangerar en modeutstäl­lning.

Utställnin­gen fashion after Fashion visas på Museum of Arts and Design som ligger vid Columbus Circle. Utställnin­gen utformas som ett möte mellan de finländska modegruppe­rna Ensaemble ( Alisa Näränen och Elisa Peltonen) och SSAW (Tuomas Laitinen och Chris Vidal Tenomaa) samt internatio­nella modekreatö­rer som Henrik Vibskov, Lucy Jones, Eckhaus Latta och Rydhei Kawanishi. Utställnin­gen visas 27.4–6.8.

Vårt eget kulturinst­itut Hanaholmen återinvigs den 1 juni med representa­nter för de nordiska kungahusen på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland