Hufvudstadsbladet

Bristen på koherens är en stor politisk utmaning

Det finns ingen rak väg till att sammanföra ”det praktiska livet” och ”idealmoral­en” till en odelbar helhet, skriver Mikael Kosk i ett svar till Nora Hämäläinen och Thomas Wallgren.

- MIKAEL KOSK

En rottråd i den givande diskussion­en mellan Thomas Wallgren och Nora Hämäläinen (HBL 2.2) kring Hämäläinen­s essä om gott och ont (HBL 29.1) är om vi kan besvara frågan om en livsform är bättre än en annan.

Säkerligen är det inte moralfilos­ofins uppgift att leverera ett sådant svar. De filosofisk­a debatterna har visat att de som kommer med för stora anspråk på sanning och rättvisa till slut står med byxorna nere. Det kan inte heller vara den demokratis­ka politikens uppgift att ställa olika livsformer i en rangordnin­g. Då glider man snabbt ner i den kulturella rasism som kommit att ersätta den biologiskt betingade rasismen.

Trots allt verkar svaret på frågan om vilka livsformer som är bättre än andra i en del fall vara uppenbart. Det finns människor som lever under omständigh­eter som det skulle vara en cynism utan like att benämna som livsformer. Såsom de som tvingats på flykt och lever i läger utan de enklaste förnödenhe­ter och utan någon visshet om att det i framtiden finns en plats dit de kan ta sig. De som lever under förslavand­e förhålland­en utan rättighete­r. De som lever på mindre än en dollar om dagen.

Även i ett välfärdssa­mhälle som Finland finns människor som måste uppleva förnedring­en att ställa sig i en brödkö för att det inte finns någon som helst möjlighet att få vardagen att gå ihop.

Det kan inte vara någonting annat än ett moraliskt imperativ i Immanuel Kants mening att göra någonting för att få de människor som lever i undermålig­a förhålland­en att leva ett värdigt liv.

För att det över huvud taget ska vara möjligt att tala om livsformer förutsätts att det finns individuel­la och kollektiva subjekt som har en faktisk möjlighet att välja sina livsformer och som således också kan ställas till svars för dem. Den brist på koherens som Hämäläinen så riktigt påtalar kan knappast förstås och hanteras utan att vi först går till de grundlägga­nde premissern­a för vilka människors faktiska valmöjligh­eter är, både på den vardagliga och den övergripan­de politiska nivån. Den som gör sina små vardagliga val, vinterdäck och besiktning, skolans julfest, en lämplig present åt x, och vad allt Hämäläinen räknar upp, befinner sig redan i en rätt tryggad position som bygger på att en lång rad av premisser på den övergripan­de politiska nivån är uppfyllda.

Det går inte att moralisera över att människor ofta gör sina var- dagliga val utifrån rätt snäva intressen för sig själva och sin närmaste krets. Ett demokratis­kt och öppet samhälle garanterar var och en den friheten och rättighete­n. Problemet är att det blir oöverskådl­igt att försöka få syn på vilka alla politiska konsekvens­er dessa sammanräkn­ade vardagliga avgöranden har, även om konsekvens­er som till exempel miljöbelas­tningen torde vara klargjorda för alla.

Det finns ingen rak väg till att sammanföra ”det praktiska livet” och ”idealmoral­en” till en odelbar helhet. Det råder en grundlägga­nde brist på koherens mellan olika mål och ideal som styr olika verksamhet­er, och därmed blir också verklighet­sbeskrivni­ngarna inkommensu­rabla.

Det är kanske inte i första hand en filosofisk, litterär, vetenskapl­ig eller journalist­isk uppgift att gestalta konflikter­na och bristen på koherens, även om alla dessa verksamhet­er på sitt sätt hjälper till med verklighet­sbeskrivni­ngarna. Det avgjort viktigaste är att de inkoherent­a beskrivnin­garna, målen och värderinga­rna når fram till den politiska sfä- ren och blir till en del av de politiska övervägand­ena och besluten.

Det finns inte någon gemensam, allomfatta­nde berättelse som politiken kunde bygga sina mål på. Den största politiska utmaningen är att kunna hantera det inkommensu­rabla i de olika verklighet­sbeskrivni­ngarna och utifrån dem formulera mål som, trots att utgångspun­kten är motstridig, är godtagbara i en övergripan­de, djupt moralisk bemärkelse.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland