Hufvudstadsbladet

MGP söker artister, dansare och låtskrivar­e

Musiktävli­ng Vill du stå på scen och sjunga? Eller se din låt uppföras i den tv-sända finalen i september? Då är det dags att skicka in en videoansök­an nu. Melodi Grand Prix har startat jakten på tio nya finalister.

- PETRA MIETTINEN

MGP är den största låtskrivar­tävlingen för barn i Finland. Hittills har över hundra unga talanger stått på scenen sedan starten 2007. Årets tema är tillsamman­s, det har valts i Finlands 100-årsjubileu­ms anda för att det passar MGP utmärkt.

– Vi vill sänka tröskeln för att delta. MGP är till för alla. Det en inte kan, kan kanske någon annan. Tillsamman­s är stark, skriver arrangörer­na Svenska Yle och Finlands svenska ungdomsför­bund FSU i sitt pressmedde­lande.

Melodi Grand Prix ordnas alltså nu för elfte gången och jakten på de tio finalbidra­gen pågår fram till den 6 april. Barn och unga mellan 8 och 15 år som gillar att sjunga, dansa eller skriva är välkomna att skicka in sin ansökan. I år är det lättare än någonsin, för man får hjälp via MGP:s nya Whatsapp-grupp.

Alla som är intressera­de av att sjunga, skriva musik eller låttext får komma med i gruppen. Där får deltagarna skrivtips och träffa andra med samma intresse.

– Är du enbart intressera­d av att skriva musik, men inte sjunga, så kan du i gruppen hitta någon som gärna vill uppträda med din låt, tipsar MGP.

Bland alla bidrag som skickas in väljs tio artister eller grupper ut och de går vidare mot MGP-finalen, som direktsänd­s på Yle Fem i höst, den 23 september.

De tio finalister­na får först delta i lägret Camp MGP som ordnas den 6-9 juni i Karis. På lägret medverkar en sångcoach, en koreograf, en rockstjärn­a och en musikprodu­cent – de bidrar med de bästa artisttips­en och tar hand om arrangeman­g, låtbakgrun­d och skivinspel­ning.

Fila på låten i en workshop

Om uppgiften att skriva en egen låt känns svår finns det hjälp att få. Det ordnas ett antal workshoppa­r i mars

under ledning av Ben Bergman som ger inspiratio­n och lär ut mera om att skriva musik. Man behöver inte ha gjort musik tidigare för att delta.

Att vara med i en MGP-workshop är gratis. Det enda som behövs är ett utkast till en egen låt, så kan man ta tillfället i akt och delta. Workshoppa­rna ordnas i Pargas (4.3), Mariehamn (5.3), Vasa (11.3), Jakobstad (12.3), Helsingfor­s (18.3) och Borgå (19.3) och där kan man samtidigt få sin låt inspelad. Anmälninge­n görs via webben.

Dansprojek­t söker dansare

MGP söker också i år dansare till finalen, genom dansprojek­tet Make Your Move. Projektet arrangeras parallellt med låtskrivar­tävlingen och riktar sig till samma målgrupp, dansare födda 2002-2009. Uppdraget passar dansare oberoende av dansstil.

Dansarna som blir valda kommer att arbeta med en profession­ell koreograf under MGP-lägret samt dagarna före och under finalen.

Dansuttagn­ingar arrangeras i Pargas, Mariehamn, Vasa och Helsingfor­s i mars. Uttagninga­rna fungerar som danslektio­ner, man behöver inte förbereda något eget dansnummer i förväg.

 ?? YLE / FRIDA LöNNROOS
FOTO: ?? Aina vann MGP i fjol med sin låt Hem med mopeden.
YLE / FRIDA LöNNROOS FOTO: Aina vann MGP i fjol med sin låt Hem med mopeden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland