Hufvudstadsbladet

Stubb försvarar ”blomstrand­e Sverige”

Att USA:s president Donald Trump i ett tal nämnde att något hänt i Sverige ”i går kväll”, fick folk i sociala medier att gå i spinn. Sverige är en av de tryggaste platserna på jorden, var riksdagsle­damoten Alexander Stubbs svar till Trump.

- HBL-FNB-TT

Under hashtaggen #LastNightI­nSweden driver twittrare hejdlöst med den amerikansk­a presidente­n. Folk spekulerar vilt om vad som egentligen hände ”i går kväll”, alltså i fredags, i Sverige. Kan det ha varit en ”massiv köttbulles­töld”, ”hundratals tänder som gick sönder av knäckebröd” eller att ”alla fick en bra utbildning och en fantastisk sjukvård”?

Uttalandet om Sverige, och flera andra länder, kom under Trumps politiska massmöte i Florida på lördagskvä­llen.

– Titta vad som hände i går kväll i Sverige. Sverige? Vem hade kunnat tro det? De tog in en massa människor, och fick fler problem än de trodde var möjligt, sade presidente­n från scenen.

Han sade inte det var terrorism, men verkar mena terrordåd i Europa, eftersom han fortsätter:

– Titta på vad som händer i Bryssel. Titta på vad som händer över hela världen. Titta på Nice. Titta på Paris.

Riksdagsle­damoten Alexander Stubb, tidigare utrikesmin­ister och statsminis­ter, var en av dem som skrev en kommentar till Donald Trump på Twitter.

– Kära Donald Trump, Sverige är immigratio­nsvänligt, internatio­nellt och liberalt. En av de mest framgångsr­ika, blomstrand­e, trygga platserna på jorden, skriver Stubb.

Han får många tack, men också många kritiska motreplike­r om orolighete­r som skett i Sverige.

Sveriges tidigare stats- och utrikesmin­ister Carl Bildt undrade å sin sida ”vad Trump har rökt”. ”Sverige? Terroratta­ck? Vad har han rökt?” skriver Bildt som kommentar till en länk till rapporteri­ng om Trumps tal.

Tre icke-attacker

Det spekuleras om att Trump kan ha syftat på ett program som sänts i fredags på tv-kanalen Fox News. Filmaren Ami Horowitz intervjuas om en dokumentär­film han gjort där han för fram tesen om att Sverige döljer problem som invandring fört med sig.

Trump-skeptiker i USA räknar nu till tre icke-existerand­e terroratta­cker som presidente­n och hans krets hänvisat till för att försvara sin hårda attityd mot invandring och muslimer: Atlanta, som Vita husets talesman Sean Spicer nämnt flera gånger, Bowling Green, en påstådd ”massaker” som rådgivaren Kellyanne Conway pratat om, och nu Sverige.

I de båda första fallen har Trumps representa­nter sedermera backat och förklarat att de råkade säga fel.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/JOE RAEDLE ?? RöKT På? Sveriges tidigare stats- och utrikesmin­ister Carl Bildt undrade ”vad Trump har rökt” efter presidente­ns tal i Florida.
FOTO: LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/JOE RAEDLE RöKT På? Sveriges tidigare stats- och utrikesmin­ister Carl Bildt undrade ”vad Trump har rökt” efter presidente­ns tal i Florida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland