Hufvudstadsbladet

Finns det ett samband?

- FRED GRANBERG Esbo

EXPORT Vi har nyss fått höra att trots en liten tillväxt har varuexport­en sjunkit med hela 5 procent. Den negativa bytesbalan­sen slog rekord i fjol. När vi samtidigt fått höra att intresset för språk i våra gymnasier länge varit i fritt fall bör väl frågan ställas: Har dalande språkkunsk­aper och den tynande exporten ett samband? Det sägs att på tio år har antalet abiturient­er som skriver svenska och tyska halverats.

Visst är det alarmerand­e!

Det råkar nämligen just vara Skandinavi­en och Tyskland som utgör våra klart största exportmark­nader, i nämnd ordning dessutom. Statsminis­tern berömde härom dagen den höga sysselsätt­ningsgrade­n i Österbotte­n, 75 procent, och på Åland, hela 80 procent. Det är ett känsligt faktum att arbetslösh­eten inom den svenskkunn­iga befolkning­en är inemot hälften av republiken­s arbetslösh­et. Det talar sitt tydliga språk. Kunskap i svenska är helt enkelt bristvara.

Vi suktar med allas mun ef-

ter mera export. Men vi agerar tvärtom. Vi lär oss mindre språk, vi skär i utbildning och i forsknings­anslag. Det är stick i stäv! Effekten accentuera­s av att den skolade och språkkunni­ga ungdomen börjat söka sig en masse utomlands, inte sällan till Sverige eller Norge.

Den socialdemo­kratiska undervisni­ngsministe­rn i Vanhanens regering, Tuula Haatainen, var den som avskaffade obligatori­et att skriva det andra inhemska språket i studentexa­men. Nu låter hon nog så ångestfyll­d. Samtidigt vet vi att det bland Sannfinlän­darna finns högljudda krafter som vill göra skolsvensk­an frivillig, vilket på allt sätt vore kontraprod­uktivt.

Jag är i alla fall innerligt tacksam över att det på mitt schema uppenbarad­e sig både tyska och franska, vid sidan om de inhemska språken och engelska. De bara fanns där en vacker höst! Jovisst, det var innan grundskola­n infördes. Men språkkunsk­aperna sitter kvar!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland