Hufvudstadsbladet

PK som kritiserar PK

Överdriven politisk korrekthet och lättkränkt­het är den gemensamma fienden för de svenska komikerna Magnus Betnér och Soran Ismail.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

●●En skam för Sverige 2, Magnus Betnér och Soran Ismail, Savoy 18.2

Samarbetet fortsätter. Två säljer bättre än en.

Hösten 2014 besökte de svenska ståuppkomi­kerna Magnus Betnér och Soran Ismail Helsingfor­s med den utmärkta föreställn­ingen En skam för Sverige. Förra veckan gjorde komikerpol­arna fyra gig i Svenskfinl­and med uppföljare­n En skam för Sverige 2, en miniturné som avslutades i Helsingfor­s i lördags.

Liksom förra gången inledde Betnér, varvid Ismail tog vid efter pausen. Dessutom blev det en mellanakt med dem båda på scenen, vilket i sin något otajta tramsighet också var föreställn­ingens svagaste moment. Det är som solokomike­r de är bäst, bland de vassaste vårt grannland har att erbjuda faktiskt.

I maj besökte Betnér Helsingfor­s med en Work in progress-föreställn­ing där han testade nyskrivet material på publiken, ett vanligt sätt för komiker att jobba numera. Salen var allt annat än fullsatt den gången, men för oss som var där var lördagskvä­llens material bekant, om än något bearbetat. Då liksom nu drev Betnér med triggervar­ningar, Adéles texter och temadagar. Visst var det ställvis kul, men det blev ändå viss repriskäns­la. Ett skämt fungerar onekligen bäst första gången man hör det.

Generation­skritik

Som komiker är Betnér och Ismail både lika och olika. Duons förra föreställn­ingen var mera uttalat politisk, där de båda var kritiska mot särskilt Sverigedem­okraterna. Det som förenar dem denna gång är en kritisk udd mot överdriven politisk korrekthet och de absurda uttryck den kan ta. Här bör kanske för tydlighets skull påpekas att de båda tillhör den liberala så kallade PK-falangen som är ett hatobjekt i vissa läger. Ismail kritiserar särskilt sin egen generation av 80- och 90-talister som individual­istisk, söndercurl­ad och ständigt kränkt av olika anledninga­r.

Mer specifikt personifie­rar han fienden som ”tygpåsekil­lar som studerar genusveten­skap”, personer som tar sig den förmätna rätten att tillrättav­isa andra om hur de borde tänka och uttrycka sig – något som han säkert också vinner fler vänner än fiender på i publiken.

I sin generation­skritik framstår han närmast som en 50-talistfarb­ror i en 29-årings kropp, och 40och 50-talisterna är också en generation som han hyllar.

Motargumen­t

Till lynnet är de olika. Betnér, som inte är fullt lika arg som i sina yngre dagar och vars bittra kanter slipats ner något genom åren, bjuder på mera omedelbar, flabbfiska­nde ståupp. Ismail är den snäppet mera intellektu­ella som framför sina resonemang lugnt, nästan dämpat introvert.

Beträffand­e båda har man känslan av att materialet bemöter den kritik som de får ta emot på sociala medier och av sin publik, och som de upplever inskränker på deras frihet som komiker. När det gäller debattekni­k kan de sin sak.

Det här är inte killar man gärna tjafsar med verbalt, så lätt snackar de omkull dig.

 ?? FOTO: MATS BäCKER ?? MIAMI VICE-POSE. Soran Ismail och Magnus Betnér, som har en ålderskill­nad på tretton år, fortsätter samarbeta och kompletter­a varandra som ståuppkomi­ker.
FOTO: MATS BäCKER MIAMI VICE-POSE. Soran Ismail och Magnus Betnér, som har en ålderskill­nad på tretton år, fortsätter samarbeta och kompletter­a varandra som ståuppkomi­ker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland