Hufvudstadsbladet

I dag är det dags – skidfesten rivstartar

Längdåknin­g Mari Laukkanen är inte den snabbaste sprintern – men hon tål mera mjölksyra än de flesta. – Hoppas jag kan använda mina styrkor här i Lahtis.

- MARCUS LINDQ IST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

LAHTIS inland tår inför en lig situatio när VM ör gång på allvar: ingen av andslagsda­merna kör fristilssp­rinterna ch skidsky ten Mari aukkanen r hemmap blikens största hopp.

– Ända sedan i somras har det stått klart att jag vill pröva mina gränser här, säger Laukkanen – som bara ör en vecka sedan var en hårsmån från en krällmedal skidskytte-VM.

Fjärde lats ar er n någo hade örväntat ig v Laukkane i distanslop­pet i skid kytte-VM, men hon stod ändå över starten i Hochfilzen – ör tt okusera på kid-VM.

– Jag visste att et kulle ha li vit för mycket ed istanslopp­et, stafetten och masstarten nom en vecka före kid-VM, säger Laukkanen.

VM gav inspiratio­n

Under de senaste agarna ar on kunnat bearbeta gläd n – och besvikelse­n – över att sluta fyra i ett skidskytte-VM. Hennes överlägset bästa prestation någonsin hittills, men elva sekunder från bronset.

– Jag har lyckat vända fjärdeplat­sen till en positiv sak. Fyra i VM är stentufft och kommer definitivt inte gratis, säger on.

– Det ger också inspiratio­n att lära mig och utveckla mig och bli ännu tre.

Redan i dag får Laukkanen chans till revansc i fristilssp­rinterna inför hemmapubli­ken i VM – hennes andra hemma-VM ino år. Men det är etydligt mera publik ch - dialt foku i Lahtis än i Kontiolax.

Det märk att detär dallrigti laget, en et er ig ite lugn tt jag precis it med m ett VM Jag är inte alls lika spänd som i Hochfilzen.

Använda sina styrko

Laukkanen korades till juniorvärl­dsmästare i sprint 2010 och deltog åde i skidskytte ch ängdåkning S Sotji, en nder e två senaste säsongerna okuser de on nbar på kidskytte. in ter har hon deltagit i två sprinter och en agsprint ärldscupen

ng åkning ör tt örbereda sig för Lahtis.

– Jag har lärt ig tt man åste vara fräck ch änna ill sina gna styrkor, s er on.

I Toblach slutade hon på 7:e plats oc iFalun på 3:e plats. F

gick hon bor sig med en nkel taktisk blunder, då hon kom först och tog ytterkurva­n in å upplop pet. tt rookiemiss­tag.

Där lönar det sig inte tt kida täten och då hamnar man lätt ten av klungan. Det är nte lätt ör mig. Jag har på sätt ch is tvingats skida mot mina egna styrkor i vinter, säger aukkanen.

– Förhoppnin­gsvis kan jag bättre använda mina egna styrkor här.

Tål jölksyra

Laukkanen har tillräckli­gt med fart och kondition – i Toblach var hon femma i tidskvalet. Men hon är inte någon utpräglad sprinterty­p.

– Min styrka är att jag tål väldigt mycket jölksyra (laktat). Jag larar över 20 mmol/l, vilket är exceptione­llt ör uthållighe­tsidrottar­e. Det fungerar ra långa sprinter. Kanske jag också tål märta bra, ger n.

– Snabbheten r inte in ty ka, därför ar ag bland haft tm

på upploppet. en det eror förstås på anprofilen.

I sprint handlar det inte bara m att ha en grym apacitet ch förmåga ill fartväxlin­gar. et äller att ha is agen, finna de ätta uckorna oc göra e rätta taktiska esluten.

– Det går inte tt örbereda ig för smärtan, en et år tt förbe reda ig ör ur an ekniskt kl rar av tt ålla skidåkning­en sa lad när man är ul av laktat.

Tung bana

Sprintbana­n i Lahtis är selektiv. Laukkanen medger att anprof lerna i världscupe i skidskytte te lltid är ika krävande om is tansloppen ängdåkning.

– Vi rundar ofta –2 ilometer långa slingor och då det klart att där inte yms några 3–4 minuter långa uppförsbac­kar. Men e längre träckorna är er räva

distanslop­pe skidskytte-VM var säkert lika krävande om ilket som helst längdåknin­gslopp, säger hon.

I dag får hon mäta sig med längdåknin­gens grädda på allvar – på en sprintbana som inte lämnar mycket rum för spekulatio­ner. Men det gäller förstås att vara smart.

Man måste vara i rätt position genast i början och ha krut i den sista ppförsback­en före upploppet, säger hon.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? NU BöRJAR DET. De första medaljerna delas ut i dag. I går invigdes VM och Kiira Korpi uppträdde i Lahtis.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N NU BöRJAR DET. De första medaljerna delas ut i dag. I går invigdes VM och Kiira Korpi uppträdde i Lahtis.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland