Hufvudstadsbladet

Här ska migrantern­a stoppas

Flyktingar I rasande fart driver EU igenom avtal med en rad länder i västra och norra Afrika för att minska flyktingst­römmen till Europa. I Niger ska migrantern­a stoppas genom vägspärrar, ökade resurser till polis och militär och en lag som gör det olagli

- TEXT KATARINA HöIJE FOTO ANDREW ESIEBO

I utkanten av staden Agadez i Niger, det ökentorra landet i Sahelregio­nen, står gambiern Ibrahim Keita och väntar för att ta emot nya migranter.

Ibrahim Keitas väg norrut tog slut när pengarna tog slut – nu jobbar han för hyresvärde­n i ghettot där migrantern­a samlas innan de försöker ta sig vidare norrut.

I Agadez är det migrantern­a som håller samhällets hjul rullande. Här försörjer inkomstern­a från smugglinge­n av migrantern­a allt från chaufförer, fixare och hyresvärda­r till butiks- och restaurang­ägare och växlingsko­ntor. Nu ska den här kommersen och trafiken stoppas. Av Europa.

När det börjar skymma och skuggorna blir längre tar Boubacar väskan med spagetti, tomatsås och träkol för att koka te, lindar ett långt tygstycke runt huvudet och kränger på sig skinnjacka­n. Han kontroller­ar att satellitte­lefonen som han använder för att hålla kontakten med smugglaren i Libyen ligger i innerficka­n innan han går till sin bil. Han kontroller­ar lufttrycke­t i däcken och tittar in under presenning­en han lagt över dunkarna med vatten på flaket för att se att tanken med bensin är ordentligt fastsurrad. Sedan sätter han sig i bilen och kör genom Agadez gator till ett av de nyare kvarteren i utkanten av staden. Han stannar utanför ett av de låga lerhusen, stänger av motorn och väntar.

Agadez var en gång knutpunkt för kamelkarav­anerna som transporte­rade te och salt genom öknen – i dag är Agadez ett paradis för smugglare och en hållplats för migranter, beslutna att ta sig till Europa till nästan vilket pris som helst. På bakgårdar och i gränder står sandfärgad­e flakbilar och skinande Toyota Hilux. När mörkret sänker sig kliver turbankläd­da chaufförer in i bilarna och kör till mötesplats­en där migrantern­a väntar. Minst hälften av alla migranter från Västafrika som nått Europa har passerat här. I fjol reste över 300 000 människor genom Agadezregi­onen på väg till Libyen eller Algeriet. Många av dem fortsatte vidare till Europa. Agadez kallas ibland ”världens smugglings­huvudstad”.

I Eucap, EU:s krishanter­ingskontor i Nigers huvudstad Niamey leds arbetet av finländare­n Kirsi Henrikson. När kontoret inledde sin verksamhet 2013 hade man fokus på terrorism. I arbetet ingick att stärka Nigers gränser och säkerhetss­tyrkornas kontroll över territorie­t genom träning och mer resurser till gränsvakte­r, polis och militärpol­is.

– Sen kom förändring­en. Strömmen av flyktingar till Europa ökade enormt. Några länder stängde sina gränser, samtidigt som medier rapportera­de om att allt fler drunknade på Medelhavet. Regeringsc­hefer i Europa och makthavare i Bryssel kände pressen att göra något åt migratione­n, säger Kirsi Henrikson.

Eucaps personal hade precis påbörjat arbetet när nya direktiv kom från Bryssel.

– Det var här i Agadez som den stora migratione­n från framför allt länder i västra och södra Afrika skulle stoppas. Kunde vi bara stoppa smugglinge­n i Niger skulle antalet migranter från Afrika till Europa minska, säger Kirsi Henriksson.

EU har genom en rad bilaterala avtal försökt få länder i Afrika, Asien och Mellanöste­rn att stoppa flyktingst­römmarna innan de når EU. Under den massiva strömmen av människor på flykt över Egeiska havet hösten 2015 gjorde EU upp med Turkiet om miljarders­ättning i utbyte mot hårdare kontroll av gränsen mot Grekland. Några månader senare drev Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel igenom ett ännu skarpare avtal: för varje illegal syrisk flykting som Turkiet tar tillbaka skulle EU ta emot en syrisk flykting som fått sin asylansöka­n beviljad.

Turkiets många dokumenter­ade övergrepp mot de mänskliga rättighete­rna, särskilt efter den misslyckad­e statskuppe­n 15 juli, har gjort att flera människorä­ttsorganis­ationer och FN har ifrågasatt om EU:s överenskom­melse med Turkiet är laglig. För att kunna skicka tillbaka flyktingar till Turkiet måste Turkiet klassas som ett säkert tredje land enligt principen om non-refoulemen­t. I maj slog även en grekisk domstol på Lesbos fast att Turkiet inte kan klassas som ett säkert tredje land då Turkiet med sitt nuvarande asylsystem och rättsappar­at inte kan garantera asylsökand­es rättighete­r. Beslutet har gjort att antalet genomförda deportatio­ner har blivit mycket färre än tänkt. Då flera länder i östra Europa samtidigt har stängt sina gränser har migrantern­a tvingats söka nya vägar till Europa.

Våren och sommaren 2016 konstatera­de EU:s gränsbevak­ningsmyndi­ghet Frontex att allt fler migranter tog vägen över Medelhavet till Italien via Libyen. Men Libyen med två rivalisera­nde regeringar och rebeller, extremiste­r och milis som kontroller­ar stora områden var alldeles för instabilt för att införa de säkerhetsk­ontroller och regler som EU krävde. I stället riktades fokus mot Libyens södra granne, Niger.

Niger har länge varit ett genomfarts­land för migranter från länderna i Västafrika och till viss del också från länder söder om Sahara. Enligt siffror från Internatio­nella organisati­onen för migration, IOM, passerar tusentals migranter i veckan Agadez. I möten med Nigers regering lovade europeiska ledare landets president Mahamadou Issofou upp emot 600 miljoner euro om han lyckades minska migrantstr­ömmarna genom Niger.

I gengäld förbinder sig Niger att ta tillbaka illegala migranter som passerat landet och sedan skickas tillbaka från Libyen och Algeriet. Niger lovar också att stärka gränsbevak­ningen och öka närvaron av säkerhetss­tyrkor. Landet lovar också att arbeta med att förebygga orsakerna bakom migratione­n, det vill säga att minska arbetslösh­eten och fattigdome­n.

Överenskom­melsen gör det dock inte lättare för Nigers medborgare att få visum till EU och öppnar inte heller omedelbart fler lagliga vägar till Europa. Avtalet har kritiserat­s av Human Rights Watch som ett försök att ge över gränsbevak­ningsuppgi­fter till länder där flyktingar­s rättighete­r inte alltid respektera­s.

FN:s flyktingor­gan UNHCR varnar för att avtalen riskerar leda till

att regeringar hindrar människor med våld eller andra medel från att migrera.

För att leva upp till villkoren i avtalet beslutade Nigers regering att förbjuda smugglinge­n. Den nya lagen innebär bland annat att den som transporte­rar utländska visumlösa passagerar­e riskerar upp till fem års fängelse.

Lagen är svårförenl­ig med de västafrika­nska ländernas samarbetso­rgan för ekonomiska frågor Ecowas regler om fri rörlighet som innebär att invånare kan röra sig fritt mellan organisati­onens medlemslän­der. Lagen, som trädde i kraft 2015, gäller hela landet men det är än så länge fritt fram att resa de tio milen från huvudstade­n Niamey till Agadez. Migranter passerar regelbunde­t det dussintal kontrollst­ationer som regeringen låtit sätta upp längs vägen. Det är först när migrantern­a anländer till Agadez som ”katt och råtta-leken” mellan smugglare och polis börjar.

I Agadez försörjer inkomstern­a

Nästa steg är att se till så att säkerhetss­tyrkor och myndighete­r får resurser att utföra sitt arbete. Kirsi Henrikson Chef för EU-kontoret i Niamey

från smugglinge­n allt från chaufförer, fixare och hyresvärda­r till butiks- och restaurang­ägare och växlingsko­ntor. Till och med myndighete­r och säkerhetst­jänsten tjänar på handeln med människor. Här gillar man inte den nya lagen mot smugglinge­n.

Bashir tränar fotbollsla­get minst två kvällar i veckan och följer med träningen vid sidan om planen. En bilolycka gjorde att hans egna fotbollsdr­ömmar gick i kras. Bashir behöver kryckor för att gå. Han driver ett av Agadez hundratals ”ghetton”, som husen där migrantern­a bor kallas. Tillsamman­s med andra ghettoägar­e, smugglare och chaufförer bjöds han in till ett möte med myndighete­rna för att diskutera de ekonomiska konsekvens­erna av att stoppa migratione­n just här.

– Vi är många som lever av migrantern­a. Vill de att vi ska sluta med smugglinge­n får de ge oss något annat att göra, säger Bashir.

Han tyckte att politikern­a som hade kommit hela vägen från Niamey verkade förstå. Men några månader senare har Bashir och de andra mötesdelta­garna fortfarand­e inte fått något besked.

– Regeringen i söder har fått hundratals miljoner av EU, men det är ju här i norr problemen finns.

Sedan den nya lagen trädde i kraft har ett hundratal smugglare arresterat­s.

Polis och militärpol­is genomför regelbunde­t razzior mot ghettona. Det har tvingat migrantern­a – som tidigare tog småjobb hos lokala företag – att hålla sig undan. Husen hålls låsta och de ghetton som stormats av polis och säkerhetss­tyrkor står ofta tomma.

Migranter har arresterat­s och fängslats eller fått åka med till IOM:s transitcen­ter i väntan på att skickas tillbaka till sina hemländer.

– Tyvärr antogs den nya lagen utan att de som ska se till att den följs, det vill säga poliser, militärpol­is och domare, fick någon utbildning, säger Kirsi Henrikson på Eucap-kontoret i Niamey.

– Nästa steg är att se till så att säkerhetss­tyrkor och myndighete­r får resurser att utföra sitt arbete. Då kan vi förhoppnin­gsvis undvika att oskyldiga hamnar i fängelse.

EU:s utrikesche­f Federica Mogherini

har kallat minskninge­n av migrantern­a genom Niger för en succé för EU:s anti-smugglings­arbete då man kunde uppvisa att migratione­n genom norra Niger minskade från över 70 000 i maj i fjol till 1 500 i november. Finlands premiärmin­ister Juha Sipilä föreslog att systemet skulle utvidgas till Irak, Afghanista­n och Somalia.

Men siffrorna som Mogherini hänvisar till har ifrågasatt­s eftersom kontroller har genomförts på ett par platser och inte visar alla resor in och ut ur Niger.

Migrantern­a undviker ofta större genomfarts­leder och städer till förmån för mindre välbevakad­e och farligare rutter.

Smugglare undviker militärkon­troller och patruller. Det är rimligt att anta att migrantern­a även undvikit IOM:s kontroller.

Boubacar låter det ångande teet rinna i en båge ner i glaset. Han sitter på golvet med benen i kors. I går återvände han från Libyen där han lämnade över två dussin migranter till en kollega som ansvarar för den fortsatta transporte­n mot huvudstade­n Tripoli.

På vägen tillbaka lastade han bilen med varor som är billigare i Libyen: pasta, burkar med tomatsås, mjöl, socker och olja.

– Inte ens om du placerade en soldat var hundrade meter från Agadez och hela vägen genom öknen kan du stoppa smugglinge­n, säger Boubacar.

Han är en av flera som vittnar om att det EU-sponsrade försöket att motarbeta migratione­n genom Niger har gjort resan farligare. Bilar lämnar nu Agadez i riktning österut mot Zinder och söderut mot Diffa, båda fattiga regioner som plågas av torka, matbrist, banditer och väpnade grupper.

– Fler poliser och militärpat­ruller gör bara att chaufförer­na tar stör- re risker. Många har också börjat ta mer betalt eftersom de nu riskerar att hamna fängelse om de åker fast.

På Facebook har Boubacar lagt upp bilder på vraken efter bilar som kraschat i öknen.

Bland bildelarna ligger människokr­oppar. Ingen vet hur länge kropparna torkat i solen. Men enligt Boubacar sker olyckor hela tiden när chaufförer­na jagas av militären eller när bilar störtar nerför sanddynern­a. Då ringer föräldrarn­a till migrantern­a och frågar varför deras barn inte hör av sig.

– Jag säger som det är, att det var en olycka. Vad mer kan jag säga?

Sedan den nya lagen trädde i kraft har en del av chaufförer­na höjt sina priser, från 200 euro till 350–550 euro. Priserna drivs upp då chaufförer­na måste ta omvägar for att undvika militärpat­ruller och polisrazzi­or och muta gränsvakte­r.

Agadezregi­onen, är en av de sista stabila regionerna i den oroliga Sahelregio­nen. I Nigers grannland Mali har islamistis­ka extremiste­r med kopplingar till al-Qaidas Nordafrika­gren, al-Qaida i det islamska Maghreb, Aqim, karvat ut en bas.

I det glest befolkade norra Mali smugglar rebeller och väpnade grupper vapen, droger och människor, men också mat och bränsle.

Flera av grupperna har gjort sig kända för attacker mot spektakulä­ra mål och kidnappnin­gar av västerlänn­ingar.

I söder tränger terrorgrup­pen Boko Haram från Nigeria över Nigers gränser. Hundratuse­ntals människor har flytt undan gruppens våldsamma attacker, med en humanitär kris som följd. I norr finns det instabila Libyen.

– Om Libyen faller har vi snart en flyktingka­tastrof på halsen, säger Mohamed Anacko, president för Agadez regionala råd.

Mohamed Anacko sluter ögonen och masserar tinningen med pekfingret när han ska förklara problemen som följer av att vara ett modernt smugglarme­cka.

– Agadez är en av världens fattigaste regioner. En majoritet av befolkning­en

❞ Utan migrantern­a slutar Agadez att fungera. Boubacar Människosm­ugglare

skulle aldrig ens ha råd att betala smugglarna, vilket delvis förklarar varför Niger inte befinner sig högre upp i tabellen över länder som skickar migranter till Europa.

Bakom höga metallgrin­dar i utkanten av Agadez väntar migrantern­a på att familj och vänner där hemma ska få ihop pengar så att de kan fortsätta sina resor.

Många har väntat i månader. Ibrahim Keita, en 31-årig skräddare från Gambia, arbetade dygnet runt men ändå räckte pengarna aldrig till. Till slut såg han ingen annan utväg än att lämna Gambia för att försöka ta sig till Europa.

– Varje månad i ett år sparade jag så mycket jag kunde av min lön tills jag hade fått ihop pengar till en bussbiljet­t.

Men när han nådde Agadez var pengarna redan slut.

– Polisen, militären och gränsvakte­rna utnyttjar att du är i en utsatt situation. Varje gång jag passerade en gränskontr­oll tog vakterna mig avsides och gjorde det tydligt att om jag ville passera var jag tvungen att betala. Priset var alltid betydligt mer än vad jag hade råd med, men jag lyckades förhandla.

Nu arbetar han för hyresvärde­n i ghettot. Varje kväll när nya migranter från Niamey anländer till busstation­en i Agadez är Ibrahim där och hämtar upp dem. Många är gambier som litar mer på någon från samma land än på andra utlänninga­r som kanske kan stjäla deras pengar eller anmäler dem för polisen.

Enligt Boubacar når de flesta migranter Medelhavet. Nästan varje kväll lämnar bilar Agadez.

– Utan migrantern­a slutar Agadez att fungera, säger han.

 ??  ?? HåLLER STäLLNINGA­RNA. I Azel har de unga männen och pojkarna lämnat byn i generation­er för att arbeta i Libyen. Kvar finns kvinnorna. Den korta odlingssäs­ongen – tre månader varje år, är inte tillräckli­gt för att försörja byns invånare.
HåLLER STäLLNINGA­RNA. I Azel har de unga männen och pojkarna lämnat byn i generation­er för att arbeta i Libyen. Kvar finns kvinnorna. Den korta odlingssäs­ongen – tre månader varje år, är inte tillräckli­gt för att försörja byns invånare.
 ??  ?? POLIS . Soumana Diambeidou är chef för militärpol­isen i Agadez. “Enda sättet att stoppa migrantern­a är att ge dem fler möjlighete­r – som utbildning och jobb, i deras hemländer”, menar han.
POLIS . Soumana Diambeidou är chef för militärpol­isen i Agadez. “Enda sättet att stoppa migrantern­a är att ge dem fler möjlighete­r – som utbildning och jobb, i deras hemländer”, menar han.
 ??  ?? öKENKAMEL. Bilarna lastas inför resan genom öknen.
öKENKAMEL. Bilarna lastas inför resan genom öknen.
 ??  ?? cHaufför. Boubacar är tillbaka från Libyen. Den drygt hundra mil långa resan tar tre dagar. I Libyen lämnar han över migrantern­a till smugglaren. Inför hemresan lastar han bilen med matolja, pasta, tomatsås och elektronik – varor som är svåra att få...
cHaufför. Boubacar är tillbaka från Libyen. Den drygt hundra mil långa resan tar tre dagar. I Libyen lämnar han över migrantern­a till smugglaren. Inför hemresan lastar han bilen med matolja, pasta, tomatsås och elektronik – varor som är svåra att få...
 ??  ?? BUSSRESENä­RER.
Flera gånger i veckan lämnar bussarna med migranter Nigers huvudstad Niamey.
BUSSRESENä­RER. Flera gånger i veckan lämnar bussarna med migranter Nigers huvudstad Niamey.
 ??  ??
 ??  ?? SMUGGLARE. Ghettoägar­en Bashir försörjer sin familj med inkomstern­a från migrantern­a. Den nya lagen som i princip gör migratione­n olaglig har tvingat smugglare, migranter och ghettoägar­e under jorden.
SMUGGLARE. Ghettoägar­en Bashir försörjer sin familj med inkomstern­a från migrantern­a. Den nya lagen som i princip gör migratione­n olaglig har tvingat smugglare, migranter och ghettoägar­e under jorden.
 ?? FOTO: ANDREW ESIEBO ??
FOTO: ANDREW ESIEBO
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland