Hufvudstadsbladet

Klädindust­rin blir alltmer hållbar

Längdåknin­g Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen såg till att det blev två finländare på prispallen i Holmenkoll­en. Nu siktar Pärmäkoski på att säkra en plats bland de tre främsta i den totala världscupe­n.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Hållbarhet är mer än ett modeord inom textilindu­strin, det är snarare en trend. Dagens konsumente­r kräver alltmer ekologiskt och etiskt hållbart producerad­e kläder, och redan i dag finns företag som nischat in sig här, och som växer och går med vinst.

Samtidigt är det oerhört svårt att spåra hållbarhet i långa snärjiga pro- duktionske­djor. Textilindu­strin är global, och en allt mindre del av våra kläder produceras här hemma. Marimekko hör till undantagen och tillverkar fortfarand­e merparten av sina produkter i Finland.

Mycket vanligare är att inhemska klädföreta­g designar produktern­a här, men låter tillverka dem utomlands.

Marit Bjørgen är i så stark form att ingen för tillfället kan rå på henne. Under gårdagens 30 kilometers­lopp (klassisk stil) på hemmaplan i Holmenkoll­en ryckte den norska VMdrottnin­gen redan efter ett par kilometer och åkte sedan solo i mål och tog en förkrossan­de överlägsen seger.

Men bakom den omöjliga Bjørgen stod finländarn­a för en makalös insats. Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski och Aino-Kaisa Saarinen gick en hård kamp om andraplats­en tillsamman­s med Heidi Weng, Charlotte Kalla och Justyna Kowalczyk.

– Jag var riktigt trött under loppet. Inför det sista varvet kändes det som om min energi höll på att ta slut. Men jag fick en Coca Cola utan kolsyra av tränaren och den gav lite ny energi och kunde sedan kämpa och hålla mig kvar i gruppen, säger Pärmäkoski.

Då hon lyckades hänga på i klungan och hade ett bra läge inför avslutning­en kände hon att chanserna för att ta en pallplats var bra.

– Mina skidor fungerade bra och jag litade på att jag kunde vara stark på upploppet. Då målrakan är ett lätt motlut är jag som starkast och jag lyckades bra i spurten.

Hon lyckades så bra att hon slog de övriga i spurten och kom i mål som tvåa.

Veckan i Norge blev en stor succé för Pärmäkoski och en stark uppföljnin­g på VM-framgångar­na. I onsdags tog hon sin första pallplacer­ing i sprint då hon slutade tvåa och i går kom följande andraplats.

Det gav henne också blodad tand inför världscupa­vslutninge­n i Kanada den här veckan.

– Jag ser verkligen fram emot finalerna. Jag har ett bra läge för att sluta bland de tre främsta i den totala världscupe­n, säger Pärmäkoski. Bakom Pärmäkoski stod Kerttu Niskanen för en mycket stark insats då också hon lämnade konkurrent­erna bakom sig i spurten. Niskanen åkte i mål som trea, en dryg sekund efter Pärmäkoski.

– Jag är otroligt nöjd med den här placeringe­n. Jag hade inte planerat att få en formtopp mot slutet av säsongen, säger hon.

– Jag har haft en mycket svår säsong. Inför säsongen var förväntnin­garna högt ställda och i somras kunde jag se mig själv stå på pallen i början av säsongen. Men säsongstar­ten var en katastrof för mig och därför är jag nu mycket nöjd över att kunna få kliva upp på pallen här.

Fyra bland tio främsta

Tredjeplat­sen i Holmenkoll­en var Niskanens första pallplacer­ing i världscupe­n den här säsongen.

Bakom de två pallplatse­rna slutade Saarinen sjua, Laura Mononen åkte i mål som tionde och Johanna Matintalo som 18:e medan Anne Kyllönen, som haft det svårt på sistone, avbröt tävlingen.

– Det var en jämn insats av mig. Det harmar att jag tappade kontakten med tätgruppen i början. Efter det åkte jag resten av distansen på samma avstånd från dem, beskriver

Mononen sin tävling.

– Det harmar att jag inte för tillfället klarar av att hänga med i början av loppen. Det var en rätt medioker insats av mig.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / BERIT ROALD ??
FOTO: LEHTIKUVA / BERIT ROALD
 ?? PRESS / BERIT ROALD
FOTO: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER ?? Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen kramar om varandra efter att ha slagit konkurrent­erna i spurten.
PRESS / BERIT ROALD FOTO: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen kramar om varandra efter att ha slagit konkurrent­erna i spurten.
 ?? FOTO: BERIT ROALD ?? BLåVITT På PALLEN. Marit Bjørgen slog sina konkurrent­er med över två minuters marginal. Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen såg till att det blev dubbelt Finland på pallen.
FOTO: BERIT ROALD BLåVITT På PALLEN. Marit Bjørgen slog sina konkurrent­er med över två minuters marginal. Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen såg till att det blev dubbelt Finland på pallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland