Hufvudstadsbladet

Turkiet tar strid med Europa

Portade ministrar och landningsf­örbud. Sanktionsh­ot och naziliknel­ser. Den diplomatis­ka krisen mellan Turkiet och ett flertal EU-länder, där turkiska valkampanj­er ställts in, blir allt värre. Nu levererar Turkiets president fler hätska utfall mot Europa.

-

Turkiet kommer att svara på ”hårdast möjliga sätt” mot Nederlände­rnas åtgärder mot turkiska ministrar, säger den turkiske premiärmin­istern Binali Yildirim. Konflikten mellan länderna uppstod efter att utrikesmin­ister Mevlüt Çavusoglu i lördags nekades att landa i Nederlände­rna. Han skulle flyga dit för att kampanja inför den turkiska folkomröst­ningen den 16 april.

Den turkiska regeringen driver valkampanj på flera håll i Europa för att samla stöd i den turkiska diasporan. Den har mött på motstånd i flera EU-länder, däribland Danmark.

– Jag trodde nazismen var död, men jag hade fel. Nazismen är fortfarand­e utbredd i västvärlde­n. Västvärlde­n har visat sitt rätta ansikte, säger president Recep Tayyip Erdogan, i ytterligar­e ett aggressivt utfall mot Europa.

Kampanjand­et i EU-länder med en stor turkisk diaspora görs inför folkomröst­ningen om en författnin­gsändring som ska stärka presidentm­akten i Turkiet. Motståndar­e säger att den skulle leda till ett enmansstyr­e och öka spänningar­na i samhället. Men den turkiska reger- ingen hävdar att den ger stabilitet och ett effektivar­e styre.

Möte i Frankrike

Turkiets utrikesmin­ister Mevlüt Çavusoglu möttei går omkring 800 turkiska AKP-anhängare i staden Metz i Frankrike. Innan mötet – som gick lugnt till – sade han till reportrar att landet vill ha en ursäkt från Nederlände­rna, där han nekades landningst­illstånd av Haagregeri­ngen efter att ha hotat med sanktioner om han inte tillläts kampanja i landet.

Under talet inför de flaggvifta­nde anhängarna i Metz berömde Çavusoglu Frankrike för att ha en ”fridfullar­e attityd än Nederlände­rna”, som han benämnde ”fascismens huvudstad”.

Enligt den franske utrikesmin­istern Jean-Marc Ayrault har det inte funnits någon anledning för regeringen att förhindra valmötet i Metz eftersom det ”inte riskerar att störa fransk politik.”

Fransk varning

Samtidigt utfärdade han en varning till Ankara:

”I ljuset av den rådande spänning- en mellan Turkiet och flera av EU:s medlemssta­ter… uppmanar Frankrike de turkiska myndighete­rna att undvika övertramp och provokatio­ner”, skriver Ayrault i ett uttalande.

Både i Nederlände­rna och i Turkiet har människor samlats för att protestera efter lördagens diplomatis­ka kris.

Runt 1 000 demonstran­ter visade sitt stöd för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid konsulatet i Rotterdam. Efter flera timmars protester började polisen skingra demonstran­terna med hästar och vattenkano­ner. I Ankara har demonstran­ter kastat ägg och stenar på den nederländs­ka ambassaden. I Istanbul klättrade en man upp på nederländs­ka konsulatet­s tak, och bytte ut den nederländs­ka flaggan mot en turkisk.

Ska slå tillbaka

Nederlände­rnas premiärmin­ister Mark Rutte kallar situatione­n den värsta diplomatis­ka konflikten landet varit inblandat i på många år, och säger att han kommer att göra allt för att trappa ner dispyten – däremot tänker han inte följa Çavusoglus krav på en ursäkt.

– Turkiet borde be om ursäkt för att jämföra nederlända­rna med nazister, säger han.

Turkiets premiärmin­ister Binali Yildirim lovar å sin sida att slå tillbaka.

”Det har framförts till de nederländs­ka myndighete­rna att svarsåtgär­der kommer, på hårdast möjliga sätt. Vi kommer att svara på motsvarand­e sätt efter detta oacceptabl­a beteende”, säger han i en kommuniké.

 ?? STöDER ERDOGAN. Demonstran­ter samlades vid det turkiska konsulatet i Rotterdam för att protestera mot att Nederlände­rna stoppat turkiska politiker från att ta sig in i landet.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/BAS CZERWINSKI ??
STöDER ERDOGAN. Demonstran­ter samlades vid det turkiska konsulatet i Rotterdam för att protestera mot att Nederlände­rna stoppat turkiska politiker från att ta sig in i landet. FOTO: LEHTIKUVA/AFP/BAS CZERWINSKI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland