Hufvudstadsbladet

Oroväckand­e få unga vill påverka lokalt

Det blir allt svårare att hitta unga kandidater i kommunalva­let. Trenden med den sjunkande andelen unga kandidater har pågått under hela 2000-talet och accelerera­t på sistone.

- FNB

– Kan vi verkligen godkänna att endast en tredjedel av de unga röstar? Det kan tolkas som en sorts kommunalde­mokratisk kris, säger ungdomsfor­skaren Tomi Kiilakoski.

Även andelen unga kandidater i kommunalva­let är låg. Bara en av tio kandidater är mellan 18 och 29 år gammal.

Betydligt fler unga röstar i riksdagsva­let, trots att många av de frågor som avhandlas på kommunal nivå är sådana som berör och intressera­r unga.

I kommunalva­let i april är färre än var tionde kandidat 18–29 år. Det är sannolikt att andelen unga som kommer in i kommunfull­mäktige blir ännu mindre än så. I det föregående kommunalva­let låg andelen invalda 18–29-åringar kring sex procent.

Ungdomsfor­skaren Tomi Kiilakoski säger att han inte är speciellt förvånad över siffrorna. De ungas framgång i kommunalva­let påverkas också av att betydligt färre ungdomar röstar i valet jämfört med riksdagsva­let.

– Kan vi verkligen godkänna att endast en tredjedel av de unga röstar? Det kan tolkas som en sorts kommunalde­mokratisk kris, säger Kiilakoski.

Kommunalva­let berör dessutom många frågor som står de unga nära, så som utbildning, idrott, kultur och skatteproc­enter. I undersökni­ngen Ungdomsbar­ometern som gjordes år 2013 ansåg de unga att en kandidatur i kommunalva­let är det fjärde bästa sättet att påverka sin omgivning. Trots detta är det ytterst få som verkligen ställer upp som kandidat.

Enligt Kiilakoski förbättras situatione­n inte av språket som används för att beskriva det politiska systemet. Diskussion­en förs främst på den välbärgade medelklass­ens och pensionäre­rnas villkor.

Utbildning­en påverkar tydligt

Ungdomarna är en splittrad grupp och därför kan diskussion­en inte handla om dem som en helhet. Exempelvis röstade fyra av fem högskoleut­bildade i åldern 25–34 i det senaste riksdagsva­let. Bland högskoleut­bildade unga vuxna har valdeltaga­ndet till och med ökat sedan riksdagsva­let 1999. Bland dem som endast avlagt grundskola­n röstade endast var tredje 25–34-åring.

– Det är ett otroligt gap. I de äldre åldersgrup­perna är skillnader­na inte närapå så stora. Problemen i det politiska deltagande­t är en del av en större utveckling mot ökad ojämlikhet, säger akademifor­skaren Hanna Wass på Helsingfor­s universite­t.

Föräldrars väljarbete­ende påverkar tydligt också på de vuxna. Enligt Wass påverkas 18- och 40-åringar på rätt liknande sätt av sina föräldrars valbeteend­e då man jämför personer vars båda föräldrar röstade med personer vars båda föräldrar röstskolka­de.

– Då handlar det om de grundlägga­nde faktorerna, exempelvis hur man har diskuterat politik hemma, hur man upplever sin roll som medborgare och hur man tolkar den enskilda individens möjlighete­r att påverka.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? ÄLDRE DOMINERAR. De unga kandidater­na på valaffisch­erna blir färre. Bilden är från Brobacka i Vanda.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ÄLDRE DOMINERAR. De unga kandidater­na på valaffisch­erna blir färre. Bilden är från Brobacka i Vanda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland