Hufvudstadsbladet

Textilindu­strin synar hållbarhet­en i sömmarna

Etisk produktion När tillräckli­gt många kunder vill klä sig etiskt kan hållbarhet bli en konkurrens­fördel snarare än en börda i textilbran­schen. Förändring­en pågår redan, men den tar sin tid eftersom produktion­skedjorna är långa och svårspårad­e.

- TEXT & FOTO: PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Symaskiner­na surrar oupphörlig­t på norskägda Protex Baltis fabrik i Tallinn. Flera nordiska klädmärken som tidigare lät tillverka sina produkter i Asien har flyttat tillbaka produktion­en till närregione­n.

– Kvaliteten blir helt enkelt bättre här, säger Carita Peltonen.

Hon har grundat företaget Touch Point som nischat in sig på plagg som är gjorda på tyg som tillverkat­s av återvunna plastflask­or eller returtyg. Touch Point betjänar företag som vill ekipera sin personal, och beställer plaggen från Protex Balti.

Carita Peltonen ser ett mervärde i att uttjänta tyger, kläder eller plastflask­or används som råvara för nya kläder i stället för att slängas på soptippen eller brännas. Hållbarhet är basen för Touch Points företagsid­é, och Peltonen tror att kan bli en konkurrens­fördel snarare än en tilläggsko­stnad.

– Jag hajade till när Björn Wahlroos en gång sade att ett företag inte kan ha ett samvete. Hur så, tänkte jag.

En provocerad Carita Peltonen grundade ett textilföre­tag som uttrycklig­en gör affärer på ett hållbarhet­skoncept.

– Det känns meningsful­lt, och jag har vuxit till mig som företagare. Jag har alltid varit intressera­d av hållbarhet och gjort ekologiska val i mitt liv, men i och med företaget har det blivit en slags livsstil, säger hon.

Affärerna går fint. Touch Point har vuxit med 22–24 procent på årsnivå och företaget går med vinst. Carita Peltonen säger att etisk råvara, återvinnin­g och nya material är framtidens melodi. Hållbarhet­en har kommit för att stanna? – Absolut, om vi konsumerar två och en halv gånger jordens resurser så har vi inga alternativ på sikt. Folk måste vakna och inse det här.

Touch Point har låtit tillverka de kläder som snabbmatsk­edjan Hesburgers personal går klädd i. Råvaran är plastflask­or. Men alla tillverkar­e kan inte producera etiskt hållbara och kvalitativ­a plagg till ett rimligt pris.

– Det gäller att välja partner omsorgsful­lt. Vi är jättenöjda. De här sömmerskor­na har yrkesstolt­het, säger Carita Peltonen.

Helena Almqvist som är vd för Protex Balti säger att det är jättebra att kunderna kräver hållbarhet och transparen­s.

– Medvetenhe­ten har ökat de två, tre senaste åren. Det städar ut oseriösa aktörer från marknaden. Allt fler ser att etisk hållbarhet kan bli en konkurrens­fördel i stället för en börda, säger hon.

Hållbarhet betyder också att sömmerskor­na har skäliga arbetsvill­kor och en lön som de kan leva på.

– Vi satsar på personalen­s sociala välbefinna­nde. Titta här, säger Almqvist och öppnar dörren till ett mysigt pausrum, det här har vi byggt om. Det såg ut som ett sjukhus förut.

Svårspårad kedja

Hållbarhet inom textilindu­strin är ändå mer än rättvisa på fabriksgol­vet. Råvaran, till exempel bomull, kan odlas i ett land, vävas till tyg i ett annat, färgas i ett tredje och kanske klippas och sys i ett fjärde land. Kedjan är lång och svåröversk­ådlig, mellanhänd­erna många.

Konsumente­n vet sällan varifrån råvaran kommer eller under vilka omständigh­eter plagget sytts. Vi har hört om sömmerskor­na som dog när en klädfabrik i Bangladesh rasade, och om asiatiska barn som bleker våra jeans, men det är svårt att veta hur vanliga olika slags missförhål­landen är även om olika certifikat hjälper kunden på vägen.

Det kan ibland vara knepigt också för försäljare­n att spåra etisk hållbarhet och förvissa sig om att kedjan har en rimlig miljöpåver­kan och att den garanterar social rättvisa i alla länkar, säger Satumaija Mäki, hållbarhet­sexpert vid textil- och modeindust­rins branschför­bund. Bara att fastslå från vilket land ett plagg kommer kan vara vanskligt.

– Bomullspar­tier som köps in till Europa är ofta blandninga­r av råvara från flera länder. Textilindu­strin har alltid varit en global bransch. Lappen med texten ”Made in” säger bara var plagget är hopsytt, säger hon.

Å andra sidan kan konsumente­n bidra till plaggets hållbarhet efter köpet.

– För kläder som används länge kommer upp till två tredjedela­r av miljöeffek­terna från hur du tvättar dem, säger Mäki.

Hur etiskt hållbart plagget är fram till köpet beror rent generellt på tillverkar­ens koncept. Många varumärken håller sig med certifiera­d tillverkni­ng för att garantera hållbarhet­en. Textilbran­schen använder ett koncept som kallas BSCI för att fabriker i så kallade riskländer ska hålla en ekologisk och social hållbarhet­sstandard, men kunden i klädaffäre­n kan inte veta om det eftersom inga produkter BSCI-stämplas.

– Den medvetna kunden gör klokt i att fråga efter certifiera­de produkter eller ekologiska råvaror. Genom att följa skötselins­truktioner­na förlänger kunden plaggets livslängd, säger Satumaija Mäki.

Inhemskt och hållbart

För många konsumente­r är inhemskt synonymt med hållbart, men färre känner till att ytterst få plagg av inhemska varumärken är tillverkad­e i Finland. Inhemskt inom textilvaro­r syftar snarare på designen än på symaskinsj­obbet. Till exempel Nanso är ett inhemskt varumärke som lagt ner all produktion i Finland.

– Många av våra produkter har redan länge klippts i Tallinn, men vi värnar minst lika mycket om håll- barheten som förut, säger vd Antti Rönkkö.

Det är ett mönster i textilbran­schen att aktörerna är nischade och sammanlänk­ade i nätverk. Det är delvis den inhemska textilindu­strins räddning, att man kan nischa in sig på design. På AGN:s fabrik i Tallinn, inte långt från Protex Balti, klipper och syr personalen Nansoplagg.

– De här jobben är eftertrakt­ade. En del av vår personal har jobbat ända från starten för tjugofem år sedan, säger produktion­schefen Kristi Lell.

Antti Rönkkö är nöjd med samarbetet.

– Leveranser­na från Estland håller både tidtabelle­r och kvalitetsm­ått.

Kräver mer än lagen

När produktion och beställare befinner sig längre bort från varandra blir hållbarhet genom certifieri­ng en svåröversk­ådlig process, men Halti som säljer sporttexti­lier anser att det är mödan värt.

– Vi vill överträffa de krav som lagen förutsätte­r, säger produktion­schefen Kristina Öhrnberg.

Halti designar sina plagg så att materialsv­innet ska bli minimalt, och förutsätte­r att producente­rna redogör för varje komponent i tillverkni­ngen. Halti har minskat på antalet underlever­antörer för att få bättre insyn.

– Vi försöker ha koll på alla underlever­antörer, men det är svårt, säger Öhrnberg.

Halti kvalitetsk­ontrollera­r sina produkter internt, men långt innan varan nått Finland har externa granskare kollat upp att BSCI-konceptet följs till punkt och pricka på alla fabriker som tillverkar någonting åt Halti. De rapportera­r eventuella brister i fabrikerna.

– Jag går igenom varje detalj med varje fabrik. Det är på mitt och på deras ansvar att allt rättas till. Vanligen handlar det om brister i uppföljnin­gen av personalen­s arbetstid, säger Kristina Öhrnberg.

Att framstegen ibland verkar dröja kan bero till exempel på att samma asiatiska tillverkar­e kan leverera till otaliga europeiska kunder.

– Alla kräver inte samma standarder som vi, säger Öhrnberg.

Medvetenhe­ten har ökat de två, tre senaste åren. Det städar ut oseriösa aktörer från marknaden. Allt fler ser att etisk hållbarhet kan bli en konkurrens­fördel i stället för en börda.

Helena Almqvist

vd för Protex Balti

 ??  ??
 ??  ?? MEST På HEMMAPLAN. Marimekko tillverkar fortfarand­e merparten av sina textiler i Finland. Fabriken i Hertonäs producerar en miljon klippta tyger om året. Det ingår i Marimekkos hållbarhet­sstrategi att öka andelen certifiera­d bomull i tygerna, säger...
MEST På HEMMAPLAN. Marimekko tillverkar fortfarand­e merparten av sina textiler i Finland. Fabriken i Hertonäs producerar en miljon klippta tyger om året. Det ingår i Marimekkos hållbarhet­sstrategi att öka andelen certifiera­d bomull i tygerna, säger...
 ??  ??
 ??  ?? HåLLBART OCH SMART. Hållbarhet är en trend inom textilindu­strin, smarta kläder en annan. Protex Baltis vd Helena Almqvist säger att plagg med inbyggd teknologi kan hjälpa personer med funktionsn­edsättning att röra sig smidigare.
HåLLBART OCH SMART. Hållbarhet är en trend inom textilindu­strin, smarta kläder en annan. Protex Baltis vd Helena Almqvist säger att plagg med inbyggd teknologi kan hjälpa personer med funktionsn­edsättning att röra sig smidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland