Hufvudstadsbladet

Opposition­en skjuter ner EK:s löneutspel

Finlands näringsliv EK:s ordförande Veli-Matti Mattila anser att finländarn­as löner är 10-15 procent för höga. Socialdemo­kraternas vice ordförande Maarit Feldt-Ranta kallar uttalandet för fräckt.

- FNB

Finland behöver fler konkurrens­kraftavtal för att få ekonomin på fötter, säger Finlands näringsliv­s (EK) nye ordförande Veli-Matti Mattila till Helsingin Sanomat. Mattila anser att finländarn­as löner fortfarand­e är 10–15 procent för höga med tanke på konkurrens­en. Därför be- hövs det ”måtta i lönesättni­ngen och många fler konkurrens­kraftsavta­l”.

Mattila tjänade själv 70 gånger mer än en medelinkom­sttagare år 2015, uppger Helsingin Sanomat.

Mattila efterlyser inte en nollinje i alla branscher. Enligt honom kan löneförhöj­ningar vara aktuella om man får till stånd flexibilit­et som leder till vinst, som sedan kan delas ut som löneförhöj­ningar.

Med fler konkurrens­kraftsavta­l avser Mattila inte centrala löneuppgör­elser utan han efterlyser mer smidighet i lagar och arbetsvill­kor.

”Avtalssamh­ället skrotas ner bit för bit”, är Maarit Feldt-Rantas svar på Mattilas utspel. Feldt-Ranta är vice ordförande för SDP.

”Var och en förstår hur dåligt en enskild löntagare klarar sig om alla skulle vara tvungna att förhandla om sina egna arbetsvill­kor. I det 100-åriga Finland ska man inte återgå till ett läge då dagens arbete auktionera­s ut vid hamnens eller fabrikens portar, skriver Feldt-Ranta i ett pressmedde­lande.

Enligt Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson ger intervjun med Mattila en oförskönad bild av EK:s mål. Hon betecknar EK:s bild av konkurrens­kraften som ”beklagansv­ärt gammalmodi­g”. Hon säger att Finland aldrig kommer att vinna över andra länder genom att tävla med löner, utan med ”kunnande, kvalitet och leveranssä­kerhet”.

De grönas ordförande Ville Niinistö säger på Facebook att EK:s ”girighet inte passar i Finland”. ”Efter det att lärare och skötare har gått miste om en del av sin semesterpe­ngsersättn­ing och donarna har förlängt sin arbetstid så kunde man vänta sig ens lite tacksamhet av EK mot de finländska arbetarna. Men nej”, skriver Niinistö.

SFP:s partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson säger i en kommentar att arbetsmark­naden ska förnyas på ett humant sätt.

”När vi förnyar arbetsmark­naden får vi inte glömma den viktigaste resursen, nämligen arbetstaga­rna”, säger Henriksson i ett pressmedde­lande.

”Att kräva lönesänkni­ngar förefaller som ett förenklat sätt att se på läget och väcker inte den talkoanda som nu borde finnas för att förbättra sysselsätt­ningen i landet”, konstatera­r Henriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland