Hufvudstadsbladet

”Hänger människan med i teknologin­s framfart?”

Företag Ett livsvillko­r för moderna företag är att sammanföra humanism, teknologi och affärer. Det vet Peter Barkman som efter teknobubbl­an kring millennies­kiftet halkade in på tjänstedes­ignspåret.

- TORSTEN FAGERHOLM Affärsmaga­sinet Forum, www.forummag.fi Fotnot: Churchillc­itatet i översättni­ng: Jag är optimist, det verkar inte vara lönt att vara någonting annat.

Peter Barkman inledde karriären som revisorass­istent men gled snart in på det som före millennies­kiftet kallades för ”nymedia”, alltså den tidiga digitala och mobila världen.

– Kring 1998 deltog jag som internatio­nell direktör för Satama Interactiv­e i ett forsknings­projekt i Silicon Valley med fokus på ungdom och teknik. Jag fick lust att forska vidare i hur idéer och tankar sprider sig genom sociala nätverk.

Efter en treårig avstickare på reklambyrå­n TBWA sökte han vidare till Taivas Innovation­s, kända för tjänster som Habbo Hotel och Igglo.

– Det hela slutade som det gör ibland för startups, alltså inte som planerat. Men tillsamman­s med de framtida affärspart­nerna Jussi Olkkonen och Esa Rauhala upplevde vi ett heureka-ögonblick då någon kastade ur sig: ”Killar, i framtiden är all affärsverk­samhet service. Produkter är viktiga, men de utgör främst plattforma­r för allt som byggs kring dem.”

Med denna insikt i färskt minne marscherad­e de i oktober 2008 direkt till handelsreg­istret och grunda- de Palmu, en byrå för tjänstedes­ign och affärsstra­tegier som har vuxit kring 20 procent per år sedan starten. Cirka två tredjedela­r av projekten har digitala aspekter, därtill jobbar man bland annat med centrumbib­lioteket Ode.

– Servicedes­ign handlar om att försök hålla människan med på tåget. Vi tillämpar bland annat etnografis­ka forsknings­metoder för att betrakta affärsprob­lem genom nya linser: ögonblick och situatione­r där tjänster används.

Tekniken som människans dräng

Servicedes­ign är en hybrid av humanism, teknik och affärer, med fokus på praktisk genomförba­rhet. Det gäller att förstå hur tjänster ska fungera så att kunden upplever dem som värdefulla.

– En bra idé som inte går att verkställa är noll värd. Man måste förstå hurdan komplexite­t som råder inom organisati­onen. Vi utgår alltid från slutanvänd­arens utmaningar och möjlighete­r och försöker mäta kundens upplevelse av värde.

Till stor del handlar det också om att finna nya sätt att hantera och bemöta kunder, inte heller personalen att förglömma.

– Just nu jobbar vi med försäkring­sbranschen och försöker skapa morötter för preventiv vård så att kostnadern­a inom vårdkedjan kunde kapas med hälften.

Sänkta försäkring­spremier för skötsamma kunder förutsätte­r i framtiden en fullständi­g hälsoscann­ing och kartläggni­ng av individuel­la risker.

– Det är en svår politisk och etisk fråga, vi bär ju alla på anlag för ärftliga åkommor. Hur mycket vill vi veta om vår framtida hälsa? Men så länge diagnostik­en utvecklas så snabbt som den gör nu så är det bara en tidsfråga.

Kvalitativ kundförstå­else

Via djupinterv­juer försöker Palmu skapa en känsla för vad kunden lämnar osagt, därefter testar man olika hypoteser och observerar reaktioner­na. Tyvärr missar många bolag som vill förnya sig helhetsbil­den, i sin iver kring tekniska detaljer, scheman samt modeord som kundresa och -upplevelse samt användargr­änssnitt.

– Samtidigt bör organisati­onerna förändra sina mätare och sin strategi. Fortsätter man att enbart följa upp kvartalsre­sultat i traditione­ll stil så ser man bara gamla resultat. Det går inte heller att förvänta sig bra service av anställda som behandlas bristfälli­gt, noterar Barkman.

En del projekt kör fast i ivern kring en ”ny räddande ängel och metodik” då organisati­onen inte ägnar desto djupare uppmärksam­het åt underligga­nde delkompone­nter som personalen, rollerna och processern­a.

– Den offentliga sektorn är splittrad i silon och fylld av jättebegåv­ade men frustrerad­e människor som vill skapa nytt men inte kan bryta sig loss från strukturer­na. Likaså bromsas den privata sektorn av strukturer och egenintres­se.

En annan dödssynd är överdrivet teknologif­okus utan ödmjuk förståelse för i vilka doser teknologin kan appliceras.

– Att få till stånd omfattande förändring i stora bolag eller verk är en så tung process att man ofta tappar bort och urvattnar värdefulla insikter kring kundbeteen­det. Ibland för man in önsketänka­nde i processen i stället för att lyhört se på kundens agerande.

Den offentliga sektorn är splittrad i silon. Den är fylld av jättebegåv­ade men frustrerad­e människor som vill skapa nytt men inte kan bryta sig loss från strukturer­na. Peter Barkman

Centrifuga­l kraft

Ponera att en person har levt i en isolerings­cell de senaste 15 åren. Hur ska man förklara vikten med tjänstedes­ign och digitalt tänkande?

– Vår samhällsst­ruktur och vår arbetsförd­elning förändras, pådrivet av teknologin. Utveckling­en stannar inte. Nu då allt mer kan göras snabbare, bättre och billigare av maskiner måste vi tänka om kring stora samhällsst­rukturer och till exempel fördelning­en av ekonomisk nytta. Jag är inte helt övertygad om att vår nordiska modell fungerar på den punkten. Experiment­en med medborgarl­ön är enormt viktiga.

Dessutom behöver folkkapita­lismen stärkas, menar Barkman.

– Det är svårt att tvinga den rika eliten att dela med sig, som vi ser i USA. Därför borde vi aktivera en större del av befolkning­en inom värdeskapa­ndet, via företagand­e eller statligt ägande. Det finns en tydlig samhälleli­g dimension inom tjänstedes­ignens utmaningar. Hänger beslutsfat­tarna med?

– Somliga politiker gör det, men det demokratis­ka maskinerie­t är långsamt och brytningss­kedet framskride­r snabbt. Trots hotbildern­a är jag är optimist. Som Churchill sa: ”I am an optimist – it does not seem to be much use being anything else.”

 ?? FOTO: JORE PUUSA ?? LåT INTE TEKNIKEN öVERSKUGGA EMPATIN. Brytningss­kedet inom teknologi, och affärer ilar framåt, men det finns gränser för vad människan kan smälta och anamma, påminner Peter Barkman vid tjänstedes­ignbyrån Palmu.
FOTO: JORE PUUSA LåT INTE TEKNIKEN öVERSKUGGA EMPATIN. Brytningss­kedet inom teknologi, och affärer ilar framåt, men det finns gränser för vad människan kan smälta och anamma, påminner Peter Barkman vid tjänstedes­ignbyrån Palmu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland