Hufvudstadsbladet

Tumult under turkiskt besök i Sverige

En högt uppsatt turkisk AKPpolitik­er kampanjade i Sverige i går. Tumult uppstod under ett möte med runt 300 deltagare när flera personer fördes bort. Efter mötet hölls en protest mot Turkiets president utanför möteslokal­en.

-

Turkiet och flera EU-länder har råkat i luven på varandra när höga företrädar­e för det styrande turkiska partiet AKP förvägras att värva röster genom tal och möten bland utvandrade turkar. Sverige besöktes av partiets internatio­nelle sekreterar­e Mehmet Mehdi Eker.

Besöket var en del av den turkiska valkampanj­en inför folkomröst­ningen den 16 april där den omstridde presidente­n Recep Tayyip Erdogan söker mandat för att göra presidentä­mbetet mäktigare.

Efter ett späckat program med ständig polisnärva­ro under dagen anlände Eker till Fittjaskol­an i Botkyrka utanför Stockholm för ett möte där runt 300 deltagare hade samlats i skolans aula. Arrangörer­na hade delat ut turkiska flaggor och AKPpolitik­ern möttes av viftanden, applåder och välkomstro­p.

Efter en stund uppstod tumult när en kvinna började skrika i lokalen. Hon fördes snabbt bort av civilklädd säkerhetsp­ersonal och togs om hand av poliser utanför. Kort därpå fördes också en man i rullstol ut ur lokalen.

Det är oklart vilka budskap de protestera­nde hade. Ingen blev fysiskt skadad vid incidenten.

När Mehmet Mehdi Eker hade avslutat sitt tal hade en samling demonstran­ter samlats utanför Fittjaskol­an i protest mot Recep Tayyip Erdogan. En stor mängd poliser övervakade området och höll isär demonstran­terna och dem som lämnade mötet.

Viktig diaspora

Turkiska valmöten har stoppats i bland annat Nederlände­rna och Tyskland den senaste veckan.

Att höga företrädar­e för den turkiska regeringen driver valkampanj utomlands är inte alls ovanligt. Exempelvis kampanjade president Erdogan själv i Tyskland inför parlaments­valet 2015.

– Den turkiska regeringen har de senaste åren fått upp ögonen för den turkiska diasporan och mer aktivt börjat söka upp dem inför turkiska val. De turkar som lever i Tyskland utgör det fjärde största valdistrik­tet i Turkiet. Diasporan är viktig just nu, eftersom opinionsun­dersökning­arna i Turkiet visar att folkomröst­ningen kan gå åt endera hållet, säger Paul Levin, direktör vid institutet för Turkietstu­dier vid Stockholms universite­t.

Mehmet Mehdi Eker själv kallar sina möten i Sverige för en del i en demokratis­k process.

– Våra medborgare som bor utomlands har rätt att rösta, säger han till TT och fortsätter:

– När de har rätt att rösta måste de få informatio­n om processen och de måste få förklaring­ar, eftersom de inte är särskilt välinforme­rade om de ändringar som föreslås i konstituti­onen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland